Egy nap alatt 231 kilométer futott

2013.05.09. 16:57

Már több mint 24 órája futnak egy balatonfüredi kempingben a hatnapos ultramaraton résztvevői. Johan van der Merwe nagy iramot diktál, a világcsúcsért megy. Bozó Pál pedig a 75 évesek között akar rekordot felállítani.

A nőknél Sharon Gayter sajnos feladni kényszerült világcsúcskísérletét. Férje elmondása szerint a kifogástalan ellátás ellenére szervezete futás közben valamiért nem tudta befogadni az ételt, enélkül pedig képtelenség hat napig szinte megállás nélkül mozgásban lenni.

Gayter 2011 decemberében 832 kilométert futott egy edzőtermi futópadon, jócskán megjavítva az addigi világcsúcsot. „Egy többnapos körözős futóverseny csak a kívülállók számára monoton, hiszen az időjárás, a mezőny hangulata, a frissítőasztal kínálata folyamatosan változik, a futó fizikai és mentális állapotáról már nem is beszélve. A balatonfüredi pálya a 7 nap futópadozáshoz képest rendkívül ingergazdag: a zöldövezeti környezet, a fények és az illatok, a tó közelsége, a pálya közelében totyogó vadkacsák és a kakukkszó élménnyé teszik az ittlétet.”

A dél-afrikai Van der Merwe  már a 18. órában beállította az aktuális 24 órás dél-afrikai nemzeti csúcsot, és a fennmaradó több mint öt óra alatt 230 kilométerre javította azt. Sebessége félelmetes, közel hatperces ezreket fut, ami rendkívül erős egy hatnapos versenyen.

Johan van der Merwe köröz a világcsúcsért
Johan van der Merwe köröz a világcsúcsért
Fotó: Erdész Gyula

Bozó Pál és Vlastik Skvaril a start óta külön csatát vív a 75 éves korosztályban. Az első nap után alig több mint két kilométer a köztük lévő különbség az ausztrál futó javára. Bozó a rajtnál azt ígérte, mindent meg fog tenni azért, hogy ő maradjon a korosztályos világcsúcstartó. A magyar futó 28 óra után 134 kilométernél járt, közel hatkilométeres hátrányban van Skvarilhoz képest.

Az eredmények a versenyt szervező EMU sportegyesület honlapján élőben is követhetők.

Az első 24 óra eredményei:

Férfiak:
1. Johan van der Merwe (dél-afirikai) – 231 km
2. Wolfgang Schwerk (német) – 188 km
3. Trond Sjåvik (norvég) – 172 km

Nők:
1. Nagyné Bakucz Krisztina (magyar) – 148 km
2. Barbara Becker (német) – 137 km
3. Silke Gielen (német) – 133 km

Nemzetek versenye (a legjobb három atléta eredményének összege):
1. Dél-Afrikai Köztársaság – 541 km
2. Németország – 466 km
3. Magyarország – 426 km