Pistorius szakállat növesztett, még gyászol

2013.06.03. 17:09

Kedden kezdődhet a barátnője meggyilkolásával vádolt műlábú futó, Oscar Pistorius pere. Az angol sajtóban megjelent véres helyszíni fotók nagy szerepet játszhatnak az ítéletben a nyomozást korábban irányító Botha felügyelő szerint.

Az ügyből azóta eltávolított Botha úgy véli, a Sky által lehozott fotók a védelem kezére játszhatnak, ráadásul a perrel járó nyilvánosság állítólag két fontos tanút is elriasztott. A felügyelő azt mondta a Mirrornak, az egyik legfontosabb bizonyíték az az ajtó lehet, melyen Pistorius keresztül lőtt, ezzel halálosan megsebesítve Reeva Steenkampot.

Az ajtót egyébként Botha levetette a gyilkosság után pár nappal, ezért a sajtóhoz került fotók valószínűleg a lövöldözés utáni két napban készülhettek. (A felügyelő szerint egy korrupt rendőrkollégája juttatta el az újságokhoz.)

Oscar Pistorius február 14-én éjjel lőtte meg többször barátnőjét, azt állította, hogy besurranó tolvajnak hitte, ezért tüzelt közvetlen közelről, a csukott vécéajtón át. A vád szerint viszont a sportoló előre megfontoltan gyilkolt, ha bebizonyosodik, hogy így volt, akkor legalább 25 év börtönt kaphat.

Botha sokat hibázott, eljárás is zajlik ellene

Hilton Botha felügyelő az egyik februári meghallgatáson sokat hibázott, a védelem keresztkérdéseibe belezavarodott (pl. kiderült, hogy összetaposta a gyilkosság helyszínét, egy bulvárlapban olvasta, hogy Pistoriusnak Olaszországban van háza, nincs birtokában a szakértői vélemény, amire hivatkozott, nincsenek birtokában a híváslisták, amik perdöntők lehetnek). Ezen felül kiderült, hogy egy 2011-es, szolgálatteljesítés közben történt lövöldözés miatt hétrendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják, ebben az ügyben eljárás zajlik ellene.

Visszakapta az útlevelét, bulizott is

Február végén eldőlt, hogy Pistorius óvadék ellenében szabadon védekezhet szigorú feltételek mellett. Megszabták, hogy nem hagyhatja el az országot, rendszeresen jelentkeznie kell a helyi rendőrkapitányságon, alkoholt sem fogyaszthat. Később enyhítettek ezeken a feltételeken, az ügyben eljáró bíró úgy vélte, nincs értelme megakadályozni, hogy a sportoló versenyeken vegyen részt, ezért az útlevelét is visszakapta.

Egy nappal később Pistorius ügynöke bejelentette, a sportoló indulhat a moszkvai világbajnokságon, ha szintet fut. Május végén viszont közölték, a szezonban már nem áll rajthoz egyetlen versenyen sem, mert nem érzi magát lelkileg elég erősnek.

Közben április elején kisebb botrányt okozott, hogy két johannesburgi szórakozóhelyen is felbukkant testőreivel, flörtölt, ivott, fogdosta az egyik nőt a társaságából.

Bezárkózott, fényképeket nézeget

A futó nagybátyja, Arnold Pistorius a napokban azt mondta a CNN-nek, Oscar nagy szakállat növesztett az elmúlt hetekben, hogy ne ismerjék fel, és lakását a lövöldözésben elhunyt barátnője, Reeva Steenkamp fotóival rakta tele, gyászol. „Fotók vannak a szobájában, és minden helyiségben a lakásában. Nem nagyon jár ki az utcára" - mondta a tévécsatornának. Szomszédja szerint a sprinter sokat fogyott.

A gyilkossággal vádolt Pistorius kedd reggel jelenik majd meg a pretoriai bíróságon, a folyamatban lévő nyomozás miatt lehetséges, hogy halasztani fogják a tárgyalást, azt egyelőre nem tudni, mennyivel.