Hogy van a Hajrá, magyarok múlt ideje?

2013.06.16. 17:47

Én nagyon szívesen hallgatok ebédidőben német himnuszt is, főleg miután alaposan tájékozódtam arról, mekkora volt reggel a páratartalom a portugáliai Montemor-o-Velhóban, de mégiscsak jobban érdekelne az, hogy mondjuk Janics Natasa hogyan rúgja be a hajóját a kajak-Eb 200-as döntőjében. Jelen időben. De hiába, az M1 inkább retrospektív műsort ad, biztos merő jófejségből, hogyha valaki tényleg ebéd közben nézi őket, szurkolás közben nehogy félrenyelje a falatot nagy izgalmában.

A műsorújságban az élő közvetítés Portugáliából szöveget találtam, ennek dőltem be, és kapcsoltam az M1-re. Átgondoltnak tűnt, hogy a telesportosok néhány perccel korábban jelentkeznek be a 200-as döntők kezdete előtt. Eldarálják a délelőtti eredményeket, ekkor már négy éremnél jártunk vasárnap, aztán kapcsolunk is a pályára, és izgulhatunk, először Takács Kincső kenusért, majd a többiekért.

A pályára még csak kapcsoltunk, – a képernyőn ekkor tájékozódhattunk a napi program mellett az időjárásról – , de Knézy Jenő a felvételről menő délelőtti számok közvetítésébe kezdett . Nagyjából abban a pillanatban, amikor Takács elrajtolt. Jó, jó, gondoltam, a női kenu még csak afféle próbaszám, és azért feledkeztek meg róla, de Janics döntője már majdcsak élőben megy. Tévedtem, az M1 akkurátusan végigpörgette a délelőtti számokat eredményhirdesésestül, himnuszosostul, vízen még csak pilinckázó versenyzőstül, ha már a Keresztyén Egyházak Konferenciáját és a többi a vallási műsort nem tudta erre a délelőttre kiütni a sport a műsorrendből. Janics sehol, illetve ötven perccel később mégis elrajtolt az M1-en is, de hát aki akarta, az már tudta, hogy harmadik lett. És aztán jött még egy arany párosban is.

Oké, a kajak-kenuban tényleg nem egy óriási durranás az Eb, van olyan ország, amelyik ide csak a másodvonalat küldi, de ha van sikersportágunk, akkor az éppen a kajak, amit az elmúlt év országváltásai és olimpiai sikerei méginkább fókuszba állítottak, ezért jogos az igény, ha már egyáltalán közvetítik az Eb-t, legalább élőben tegyék.

Megértem, a közszolgálatiság küldetése, hogy minden futamot képernyőre tegyen, de ez a szándék semmiben sem sérült volna, ha előbb az aktuális döntőket közvetítik, és csak utána jönnek elő a már szinte archívnak számító felvételekkel. Ha marad ez a gyakorlat, akkor talán hamarosan megtudhatjuk azt is, hogy mi történt a 2012-es olimpián, addig meg jobb, ha az Eurosportra kapcsolunk át.