Pistoriusék ki fogják csinálni a tanúkat

2014.03.04. 15:10 Módosítva: 2014.03.04. 15:11

Véget ért a gyilkossággal vádolt műlábú futó, Oscar Pistorius tárgyalásának második napja, amin három tanút hallgattak meg. Egyre egyértelműbb a védelem célja: a tanúvallomások aláásásával, a tanúk elbizonytalanításával akarnak eredményt elérni.

A második nap eseményeiről itt olvashat részletesen.

Az első tanú a már hétfőn is kérdezett Michelle Burger volt. Barry Roux, Pistorius védője a sírásig gyötörte és teljesen elbizonytalanította a vádlott szomszédját, akiről a következő dolgokat akarta bebizonyítani:
- a tanú nem szavahihető, azt sem tudja, hogy mit hallott és mikor
- 177 méter távolságból nem tudhatta megkülönböztetni a pisztolylövéseket attól a hangtól, mintha egy krikettütővel ütnék a fürdőszoba ajtaját
- a tanú a hírekből tájékozódott, ügyvéd szerint nem azt mondja, amit látott és hallott, hanem amit olvasott vagy a tévében látott
- nem hitte el neki, hogy egy férfi és egy nő hangját hallotta a lövöldözés alatt és utána is
- a vallomása semmire sem jó, mert ilyen távolságból nem hallhatta azt, amit állítólag hallott
- áldozat a zárt ajtajú, zárt ablakú fürdőszobában volt, nem hallatszódhatott ki, hogy sikoltozik
- gyanús, hogy a tanúvallomása annyira hasonlít a férjéére, biztosan összebeszéltek

A tanú a végére összezavarodott, sírt, az ügyvéd teljesen felülkerekedett rajta.

A második tanú a láthatóan ideges Estelle Van Der Merwe, Pistorius egy másik szomszédja volt, aki 85 méterre lakik a tetthelytől. Zajra ébredt, négy lövést és kiabálást hallott, de a védelem keresztkérdéseire kiderült, hogy nem emlékszik pontosan mindenre.

A harmadik tanú az első tanú férje, Charl Peter Johnson volt, aki női sikoltozásra ébredt azon az éjszakán. Az erkélyéről segélykérő női hangot hallott, aztán segélykérő férfihangot is, azt hitte, betörés történik. Öt vagy hat lövés dördült el szerinte, az első után volt egy rövid szünet.

A második tárgyalási napon eddig jutott a bíróság Pretóriában, folytatás szerdán reggel.