Félek, hogy megszűnünk, csak az marad, hogy világbajnokok voltunk egyszer

2014.10.17. 19:34 Módosítva: 2015.05.02. 04:07
Pénteken 80 éves a magyar tekeszövetség. A női és a férfi válogatott egyaránt világbajnoki címvédő, a magyar csapat vezeti a nemzetek összesített éremtáblázatát, a hazai klubcsapatok pedig folyamatosan remekelnek a nemzetközi versenyeken. Ezzel szemben a budapesti tekeszövetség évi 50 ezer forint állami támogatásból gazdálkodik jelenleg.

Szarvas Balázs, aki polgári állása mellett a BKV Előre tekeszakosztályának ügyintézője, a klub játékosa, a budapesti szövetség főtitkára, az országos versenybizottság elnöke borús képet fest a sportágról.

Általános probléma, hogy a fiatalok egyszerűen nem akarnak sportolni.

„Nekik addig jó, amíg lejönnek és gurítanak párat, de amikor már azt mondom, hogy el lehet menni edzésre és lehet versenyekre is járni, akkor már senkit nem érdekel."

A tekések ott voltak a közelmúltban a Nagy Sportágválasztón, de a jelentkezők száma ettől nem nőtt meg.

Az országos szövetségnek elvileg van egy sajtó- és marketing bizottsága. Vannak időszakos
sajtó- és médiamegjelenések, de ezek nem állandóak. „Ha megnyerjük a világbajnokságot, a
sportportálok közölnek egy pársoros hírt, de ennyi. Pedig nem is olyan régen, az 1986-os
világbajnok magyar csapat még a Népsport címlapján szerepelt. Viszont, hogy pozitív
példát is említsek, a tavalyi zalaegerszegi világbajnokság magyar döntőjét a Sport TV élőben
közvetítette teljes egészében."

Focira, kosárlabdára, kézilabdára igen, tekére nem

„Ördögi körnek látom, hogy amíg nincs benne pénz, addig nem fognak vele foglalkozni, de addig nem lesz benne pénz, amíg nem foglalkoznak vele." A budapesti szövetség két idősebb vezetője lemondott és nincs, aki elvállalja ezt a pozíciót. Ráadásul megjelentek olyan kezdeményezések is, hogy néhányan megpróbálják kiszervezni magukat a budapesti szövetség hatásköre alól, és önállóan versenyezni.

A rendszerváltás után nagyon sok gyár, amely csapatokat támogatott, megszűnt vagy már
nem állt módjában tovább támogatni a tekét, emiatt csapatok mentek tönkre. Évekkel
ezelőtt még kerületi bajnokság működött Budapesten, mára a nyolcadik kerületben egyedül
maradt a BKV Előre.

„Emlékszem, körülbelül nyolc éve, amikor a BKV Előre csapatához kerültem, még folyamatosan intéztem heti háromszor két óra munkaidő-kedvezményt BKV-s játékosoknak.

Ma már munka után sokaknak nyűg lemenni az edzésre, sok fiatal az iskola után abba is hagyja a tekézést.

Sőt, ma már ott tartunk, hogy diákolimpiára az iskolák nem adtak igazolást a fiatalnak arra, hogy
tekézni megy. Focira, kosárlabdára, kézilabdára igen, tekére nem."

Vidéken annyival szerencsésebb a helyzet, hogy egy városnak egy csapata van, és mivel az
önkormányzat csak egy klubot támogat, jobbak a lehetőségek. Budapesten a fővárosi
önkormányzatnak több klubnak kéne adnia pénzt, de nemhogy többfelé adna keveset, inkább nem ad semmit senkinek. „Idén a budapesti szövetség egész évre kapott 50 ezer forintot. Gyakorlatilag a nevezési díjakból élünk."

„Külföldön olyan összegeket tudnak az utánpótlásra költeni, amiről itt nem is álmodhatunk. Folyamatosan épülnek a nyolcsávos pályák, a csapatok másfél-kéthetes edzőtáborokat tartanak a gyerekeknek, mi pedig azon nyűglődünk, hogy talán két napot össze tudunk hozni, mert arra van pénz."

A jelenlegi válogatott keret elég fiatal, tele éppen 30 évesekkel, akik már gyerekkoruk óta ezzel foglalkoznak. Nekik elég jók a körülményeik, mert Szegeden olyan támogatottsága van a sportnak, ami egyedülálló az országban.

Pedig tekézni jó

Ezt a sportot nagyjából 12 éves kortól ajánlják, mert van egy 3 kilós golyó, amit egymás után 120-szor kell elgurítani, amihez kell némi fizikai erő. „Mint minden sporthoz, ide is kell tehetség, de sok gyakorlással egy erős középszintre bárki eljuthat. Hasznos, ha valaki a teke előtt más labdajátékot is kipróbált."

A teke fejleszti a koncentrálóképességet, javítja az egyensúlyérzéket, ugyanis a tekés minden gurításnál egy lábon áll. Nagyfokú állóképességet is ad, ugyanis egy meccsen közel 48 percen keresztül kell folyamatosan gurítani.

A legtöbben családi kötődés miatt választják, de jelentős érv, hogy kortalan és hogy viszonylag egyszerű keretek között űzhető, olcsó sport. A BKV-nál egy fiatal havonta 1500 forintot fizet, de mindenhol viszonylag olcsóak a havidíjak.

„Félek attól, hogy ez ebben a formában meg fog szűnni, és már csak az marad, hogy voltunk világbajnokok is egyszer."