16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Tovább dagad minden idők talán legnagyobb doppingbotránya

2014.12.25. 16:22 Módosítva: 2014.12.25. 16:38

Az orosz állami sportvezetés átadott háromezer mintát újra bevizsgálás céljából a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) az ARD német televíziós csatornán három hete bemutatott, az állítólagos szisztematikus orosz doppingprogramról szóló műsor hatására elrendelt WADA-nyomozás hatására - jelentette az MTI.

Vitalij Mutko sportminiszter kijelentette: a WADA megkapta a mintákat, és ők a maguk részéről is kivizsgálják a műsorban elhangzott vádakat, és szükség esetén megteszik a lépéseket.

Az ARD december 3-án mutatta be az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

A televíziós csatorna forrása volt - többek között - a korábbi világklasszis 800-as futó, a tavaly eltiltott Julija Ruszanova, valamint férje-edzője, a korábban az Orosz Doppingellenes Ügynökségnél is dolgozó Vitalij Sztyepanov. A házaspár a film levetítése előtt elhagyta Oroszországot.

Ruszanova elmondása szerint Szergej Portugalov sportorvos 50 ezer rubelt kért tőle egy aranyéremért cserébe, az ezüst 30, a bronz pedig 20 ezerbe került. Sztyepanov pedig azt állította, a sportvezetők gondoskodtak róla, hogy az úszókat, kerékpárosokat, sílövőket, atlétákat, súlyemelőket és északi sízőket egyáltalán ne ellenőrizzék.

Jevgenyija Peherina diszkoszvető úgy vélekedett, hogy az atléták 99 százaléka doppingol.

A 60 perces filmben látható az a mobiltelefonnal készített videofelvétel is, amin a 800 méter 2012-es olimpiai bajnoka, Marija Szavinova magához veszi az anabolikus szteroidok közé tartozó oxandrolont. Ezen kívül elhangzik az is, hogy Lilija Sobuhovának, a Chicago Marathon háromszoros győztesének 450 ezer eurójába került a részvétel a londoni olimpián, a hatóságok ugyanis ennyiért nem tették közzé a 2009-es és 2011-es feltűnő vérképét, amelyet a szövetség nem minősített doppingesetnek. A maratonistát idén áprilisban aztán eltiltották.

A film levetítése után a WADA vizsgálatot indított, és ennek egyik pontja, hogy az oroszok most átadtak újrabevizsgálásra 3000 mintát. A doppingvádakkal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai bizottsága is foglalkozik.

Amíg a vizsgálatok le nem zárulnak, addig lemondott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél (IAAF) viselt kincstárnoki tisztségéről Valentyin Balahnyicev, az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke.  • Tippek
  • Bankszámla