Overdose-nak a legjobb kancák kellenek

2015.05.06. 16:27

Itthon nem várható komoly tenyésztési eredmény Overdose-tól - mondta a mén sorsáról és jövőjéről szóló budapesti sajtóbeszélgetésen Szmodits Zsolt, aki a kezdetektől a ló állatorvosa, írja az MTI.

Overdose-nak külföldön kell maradnia, mert csak Németországban vagy máshol Nyugat-Európában tudja megalapozni sikeres fedezőmén-karrierjét - állította a beszélgetésen Farkasházy Tivadar Úgy fogalmazott, hogy a kiváló versenylóról rengeteg valótlanság jelent meg a közelmúltban a sajtóban, ami igen sokat árt a lónak. Kiemelte: Overdose előtt két út áll, az egyik, hogy cirkuszi ló válik belőle, akit mindenfelé mutogatnak, vagy fedezőménként a versenylói karrierjénél is eredményesebbet futhat be.

Szmodits Zsolt, aki a kezdetektől Overdose állatorvosa, azt mondta, a fedezőmén február eleje óta Németországban, a Hamburghoz közeli lindenhofi telivérménesben van, ideális körülmények között. Hozzátette: Overdose-zal tavaly a Magyarországon fellelhető legjobb kancákat fedeztették.

Komoly tenyésztési eredmény azonban itthon nem várható tőle, ezért indokolt, hogy a lindenhofi telivérménesben helyezték el - hangsúlyozta az állatorvos. Németországban ugyanis a hazaiaknál huszonöt százalékkal jobb értékszámú kancákat fedezhet, és olyan utódai lehetnek, amelyek egy mérföldön tizenöt lóhosszal verhetik meg a magyar kancáktól származó utódait - fogalmazott.

Farkasházy Tivadar szerint nem szabad elvenni Overdose-tól egy nemzetközileg sikeres fedezőméni karrier lehetőséget azzal, hogy hazahozzák. Ijesztő példaként a korábbi magyar csodaló, Imperiál példáját említette meg, amely csak itthon és csak a magyar átlag alatti kancákat fedezett, és nem született tőlük hozzá hasonló képességű utódja.

Farkasházy Benedek, a Pannoniaoverdose.hu szerkesztője konkrét adatokkal is szolgált. Eszerint Frankel, a világ legmagasabb értékszámával (147) rendelkező versenylova fedezőménként már első évében több mint ötszörösét kereste meg annak, amit versenylóként, pedig 14 versenyéből mindet megnyerte, köztük tíz Group 1-est, azaz a legnívósabbakat. Az ausztrál Star Witnesshez - amely Ascotban fej-fej mellett végzett Overdose-zal - alkalmanként 3 millió forintért lehet vinni egy-egy kancát fedeztetni, addig Overdose fedeztetési díja csak 1,2 millió forint - ismertette.

Overdose gazdái nem áfacsalók

Farkasházy Tivadar szerint hiba folyton összemosni Overdose áfacsalással gyanúsított fő tulajdonosának a nevét a konzorcium öt további résztulajdonosáéval. Ezekhez az ügyekhez ugyanis az égvilágon semmi közük, ráadásul nekik köszönhető, hogy Overdose magyar tulajdonban maradt - mondta. Nem lenne szerencsés, ha a tulajdonostársak emiatt esetleg úgy döntenének, hogy eladják a lovat, és ezzel bizonytalanná válna Overdose további sorsa - hangsúlyozta.