Ilyen még nem volt: pótvizsga az olimpiáért

2015.08.05. 08:45

Két éve még arról írtunk, mekkora bravúr, hogy mindkét vízilabda-válogatott érmes lett a barcelonai világbajnokságon.

A kazanyi vb-n azt kellett megállapítanunk, hogy 2009 után egyik csapat sem játszhat éremért. Hat éve, a római vb-n a férfiak a szerbek ellen egy hosszabbításos meccset veszítettek el, a nők Kanadával szemben maradtak alul.

Az egyetlen jó hír, a jövő évi olimpiai részvétel nincs veszélyben.

A férfiak, amióta kvalifikációs rendszer van, még nem pótvizsgáztak, a vb-ről biztosították a helyüket. Most a vb-ről a horvát, görög, olasz trió leggyengébb szereplője nem szerez kvótát, a szerbek már a Világliga megnyerésével megtették a szükséges lépést.

A januári belgrádi Európa-bajnokságon a már említett trióból egy, illetve Magyarország, Montenegró valamint a spanyolok is a kvótáért harcolnak.

Akinek ott sem sikerült, még kap egy esélyt.

A világselejtezőre a legutóbbi kiírásnál 11 csapat utazott el, Argentína és Törökország is ott volt például, Montenegró nyerte meg, amelyik végül negyedik lett Londonban. Onnan még három hely van.

A mostani torna lebonyolítása hasonló lesz egy Eb-hez, két hatos csoportra osztják a mezőnyt, onnan az első négy továbbmegy, majd egyenes kiesésben eldönti, melyik három a legjobb, akikkel kiegészül a riói mezőny.

A nőknél a belgrádi Európa-bajnokságról a győztes azonnal kijut, majd a másik öt csapat mehet a hollandiai selejtezőre. Ott is 12 csapat lesz, köztük az Egyesült Államok, amelyik a címvédő és a vb-n is átütően játszott ellenünk.