A sport szürkezónája: legalizáld a doppingolást

GettyImages-171045693
2016.10.15. 23:41
A Fancy Bear nevű hekkercsoport az elmúlt hetekben több tucat sportoló orvosi adatát szivárogtatta ki. Azt próbálta bizonyítani, hogy tiszta sport nem létezik, és a legnagyobb bajnokok is szednek tiltott szert teljesítményfokozásuk érdekében. Igaz, azt orvosi papírokkal legalizálják. A gyógyászati mentesség (TUE) megadása elvileg szigorú keretek között működik. A szivárogtatás csodálatos együttállásokra derített fényt. Sportolók és orvosok magyarázkodhattak.

A Fancy Bear listáján olyan nevek vannak, mint a Tour de France-győztes Bradley Wiggins és Chris Froome, a kerékpáros világbajnok Fabian Cancellara, a négyszeres olimpiai bajnok futó, Mo Farah, a teniszezők közül Rafael Nadal és a Williams testvérek szerepelnek, a magyarok közül pedig Cseh Lászlóról hozták nyilvánosságra, hogy asztma elleni gyógyszert szed.

A kerékpár mindig is a doppingérzékeny sportágak közé tartozott, ezért nagyjából mindenki gyanús a közvélemény előtt. A britek ikonja, az ötszörös olimpiai bajnok és Tour-győztes Wiggins allergiája és asztmatikus betegsége miatt  többször is kért mentességet. Háromszor viszonylag erős szteroiddal (triamcinolon-acetonid) kezelték, ráadásul izomba adott injekcióval kapta meg a gyógyszert.

Ezekben a kezelésekben az a közös, hogy mindháromszor néhány nappal a nagy versenye (2011-es és 2012-es Tour de France, 2013-as Giro d'Italia) kapta meg. Szabályt persze nem sértett ezzel, mert orvosi igazolása volt hozzá, de többen mégis csalót kiáltanak. Wiggins egyik ellenfele, Tom Dumuolin is kifakadt. „Valószínűleg hetekig dolgozott Wigginsben az injekció, ebben az esetben véleményem szerint hetekig nem kellett volna versenyeznie. Ez a dolog bűzlik."

Wiggins egyik korábbi csapatorvosa, Prentice Steffen úgy véli, hogy hibáztak az orvosok, amikor az erős kortikoszteroidot engedélyezték a kerékpárosnak.

„Furcsa véletlen, hogy mindig egy nagy adag intramuszkuláris, hosszú hatású kortikoszteroid szükséges éppen ugyanannyival a szezon legfontosabb versenye előtt. Azt biztosan mondhatom így visszatekintve, ez sem egészségügyi, sem sportszakmai szempontból nem néz ki jól."

Mi az a TUE?

A TUE gyógyászati mentességet jelent. A sportoló akkor kaphat ilyet, ha betegsége nem kezelhető más szerrel, csak olyannal, amelynek a hatóanyaga doppinglistás. Orvosnak kell igazolnia, hogy nincs más célt érő terápia. Ezt az igazolást pedig orvosi bizottságok vizsgálják meg, amelyek végül kiadják az engedélyt.

A kerékpáros későbbi orvosa, Richard Freeman azzal érvelt, hogy egy 2011-es endoszkopós vizsgálat után jutottak arra, hogy komolyabb gyógyszereket kell használnia Wigginsnek. A kortikoszteroidok nem a legkeményebb doppingszerek, de Michael Rasmussen állítja, nagyon sokat segítenek a fáradtságérzet kitolásában, a regeneráció gyorsításában, és fogyni is lehet vele.

A dán bringás már csak tudja, doppingolás miatt  volt eltiltva.

A kortikoszteroidokra a gyakorlatban nem sok figyelmet fordítottak a doppingellenőrök, a szürkezónában van/volt a szer. A Hiteles Kerékpározásért Mozgalom (MPCC) ezért is fordult a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséghez (WADA) és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséghez (UCI), hogy teljesen tiltsák be a használatukat.

Az MPCC-hez önként csatlakozhattak csapatok, a szervezet külön vizsgálatokat végzett, és ha egy bringásnál alacsony volt a kortizolszint, nyolc napig eltanácsolták a versenyzéstől. A kortizolszint Armand Mégret szerint természetes úton csak akkor lehet alacsony, ha valakinek jetlagje van egy hosszú repülőút után. A kerékpárosoknál pedig nem olyan gyakori, hogy kontinenseket repüljenek át egy-két nappal a versenyük előtt. Sokkal inkább esélyes, hogy kívülről vittek be kortizolt, mert a természetesen termelődő mennyiség ekkor is lecsökken.

Az MPCC azt sejteti , hogy a Sky kerékpárcsapatnál, amelynek Wiggins is tagja volt, ez gyakorlat lehetett, és a klub ezért nem csatlakozott sosem a mozgalomhoz. Mégret úgy véli, Wigginsnek a korábban említettek közül egyik háromhetesen sem lett volna szabad elindulnia.

Az orvos rávilágított arra is, amit Szergej Bubka, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnöke mondott, hogy a WADA egyre feleslegesebbnek tűnik, hiszen elenyésző azok száma, akik megbuknak a doppingellenőrzéseken. A rendőri nyomozások és besúgók, valamint most már a hekkerek is hatékonyabbak lehetnek a csalók elkapásában.

Nem csak Wiggins van a gyanús sportolók listáján. Az egyik legsikeresebb futóedzőt, Alberto Salazart is meggyanúsították korábbi tanítványai és egyik kollégája. Salazar állítólag arra vette rá néhány sportolóját, többek között az idei riói maratonon harmadik Galen Ruppot, hogy betegséget színlelve írassanak fel maguknak teljesítménynövelő pajzsmirigyhormonokat.

Ahogy azt korábban Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport vezetője elmondta, a TUE-engedélyeket legalábbis Magyarországon csak szigorú ellenőrzés után adnak ki, de a láncolatban elég egyetlen etikátlan szereplő, és máris létrejön a legalizált doppingolás.

RossTuckerfiziológus szerint  a sportolónak, a neki gyógyszert adó orvosnak és az azt ellenőrző TUE-bizottságnak is őszintének és hitelesnek kell lennie, különben máris ki lehet dobni az egész rendszert. És mivel a doppingesetek bizonyítják, hogy a teljesítménynövelésért mi mindent képesek megtenni a sportolók, nem lehetnek kétségeink, hogy a TUE-val is megpróbálnak csalni.

A kiskapukat nehéz lesz becsukni, az pedig túl szigorú szabálynak tetszik, hogy aki beteg, az ne versenyezzen. Annyit még tud szigorítani a WADA, hogy néhány gyógyszert egyszerűen letilt a TUE-körből, ahogy kemény anabolikus szteroidokat vagy amfetaminokat sem engednek, úgy a kortikoszteroidokat is kidobathatják a kukába.