Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Putyin szerint bedrogozhatták az orosz doppingbotrány koronatanúját

2017.12.14. 16:13

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az amerikai titkosszolgálatok drogokkal bírták vallomásra az Egyesült Államokba emigrált Grigorij Rodcsenkovot, az orosz doppingbotrány koronatanúját.

Rodcsenkov korábban a moszkvai doppinglaboratórium vezetője volt, részt vett különböző szteroidkoktélok készítésében, pozitív minták eltüntetésében és megsemmisítésében, de bevallotta azt is, hogy az orosz titkosszolgálatok is részt vettek a praktikákban, amelyre az állami sportirányítás adott utasítást. Az orosz doppingszakértőt jelenleg az Egyesült Államok tanúvédelmi programja védi.

Putyin szokásos évi sajtótájékoztatóján is felhozta a doppingügyet, ami szerinte az Egyesült Államok kreálmánya. Putyin most is azt mondta, csak azért robbantották ki, hogy őt meggyengítsék a márciusi választások előtt.

„Ő most az amerikai speciális szolgálatok ellenőrzése alatt van. Milyen szereket adtak neki, hogy azt mondja, amit hallani akarnak?" – utalt beszédében Rodcsenkovra Putyin az Insidethegames szerint.

Az államilag szervezett doppingolás miatt Oroszország nem vehet részt önállóan a 2018-as téli olimpián, versenyzői csak függetlenként indulhatnak. Doppingminták meghamisításáért 31 sportolót tiltottak el, mindegyiküknek a 2014-es szocsi olimpián volt gyanús, preparált mintájuk.