Két magyar delegáció ment Thaiföldre közpénzen, hogy bejelentsék a semmit

GettyImages-947354740
2018.04.27. 23:29

„Budapest globális partner” – hirdették öles betűkkel a Sportaccord nevű szervezet múlt hét végén befejeződő bangkoki konferenciáján. A rendezvény a nemzetközi sportszervezetek éves közgyűlése, szakmai konferenciákkal, előadásokkal és kiállítással kombinálva, aminek a hat nap alatt összesen mintegy 2 500 vendége volt. Az eseményre ellátogatott a NOB elnöke és a thai miniszterelnök is.

A magyar főváros nem pusztán főtámogatója volt a Sportaccord 2018-nak, de ennek megfelelően rangos küldöttséggel is képviseltette magát, a népes delegáció tagja volt többek Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Fürjes Balázs kormánybiztos.

A nagy felhajtás oka pedig az volt, hogy a tervek szerint itt szerették volna bejelenteni, hogy Budapest lesz a 2019-es Sportaccord  házigazdája. De aztán nem jelentették be. Pedig ezért nem is egy, de valójában két magyar küldöttség is a helyszínre utazott, Fürjes emberei mellett ugyanis Seszták Miklóséi ott voltak a thai fővárosban.

Utólag úgy tűnik, hiába volt a kiemelt jelenlét és hiába költöttek el vélhetően nem kevés közpénzt a főtámogatói cím megszerzésére, mert akinek rá kellett volna bólintania a dologra, végül nem bólintott rá.

Globális partner= legfőbb támogató

A Sportaccord 2018-nak arany, ezüst és bronz fokozatú támogatói is voltak, az első kategóriába tartozott többek között a Teqball népszerűsítéséért felelős cég is. A Global Partner viszont exkluzív megnevezés, ami csak a legfőbb támogatónak jár, számtalan extra szolgáltatás mellett. 

De hogy lehet az, hogy a magyar főváros eddig nem büszkélkedett ezzel a partnerséggel?

Budapest főpartnerségéről magyar nyelven egyetlen árva szó sem jelent meg vagy hangzott el nyilvánosan. Így a magyar nép még csak büszke sem lehetett rá, hogy egy bangkoki sportcsúcstalálkozót támogattak a pénzén, mivel nem tudott róla. Sok értelme persze nem volt a dolognak, sőt utólag talán megkockáztathatjuk, hogy szinte semmi. De legalább a motivációkra fény derült. 

Szalay-Bobrovniczky Alexandra a konferencia előtt azt nyilatkozta – nem itthon –, hogy "Budapest egy új erő a világ sportvárosai között, nagyszerű jövővel a sportban. A város második a Sportcal Global Sport Cities Index 2017-2023-as rangsorában. Budapest kiemelkedő sikerrel rendezte meg 2017-ben a FINA vizes világbajnokságot és a dzsúdó-világbajnokságot". Nagyjából ennyi volt az üzenet, amit főtámogatóként sikerült a világ tudomására hoznunk.

Apróság, de a Sportcal 2018 áprilisában kiadott hivatalos éves rangsora szerint Budapest egyébként a 7. helyen áll, igaz a legújabb rangsor a 2012-2025 időszak adatai alapján készült. Emellett érdekesség még, hogy a Sportaccord különböző felületein megjelentetett, és nyilván Magyarországról küldött marketingszövegek a győri ifjúsági olimpiát is a fővárosban rendezett sportesemények közé sorolták.

Ennél viszont sokkal nagyobb furcsaságok is voltak, nevezetesen, hogy Budapest ambícióinak képviseletében két magyar küldöttség is részt vett ezen az eseményen. Fürjes Balázs kormánybiztos és munkatársai, valamint a Seszták Miklóshoz köthető, a vizes világbajnokság szervezését megoldó csapat.

A két csoport között finoman szólva sem volt teljes az összhang. 

2017 vs. 2024

delegáltak listája alapján legalább egy tucatnyi magyar utazott Bangkokba Budapest képviseletében, a globális partnerség egyébként 15 helyet biztosított a fővárosnak. 

Hivatalosan a budapesti városvezetést képviselte: Szalay-Bobrovniczky Alexandra (főpolgármester-helyettes), Együd Kinga (szállásigazgató) és Demcsák Zsuzsanna (PR-vezető). Ugyanakkor Együd Kinga 2017 áprilisáig a Fürjes-féle Budapest 2024 olimpiai cégnél töltötte be ezt a posztot, azóta pedig a Sesztákhoz kötődő vizes világbajnokságot szervező, majd önálló életre kelő cégnél csinálja ugyanezt. Különös egybeesés, hogy Együd épp azon a svájci egyetemen diplomázott 2012-ben, ahová két évvel később Orbán Ráhel is járt. Demcsák Zsuzsa pedig a vizes világbajnokság háziasszonya volt.

A Seszták-féle, nagy terveket dédelgető Bp2017 képviseletében hivatalosan Szántó Éva (ügyvezető igazgató), Várdy Lili (kommunikációs igazgató) és Balogh Sándor (pénzügyi igazgató) voltak jelen, de ehhez a csoporthoz tartozott vélhetően Urai Sándor is, aki a Balogh Sándor által alapított Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTTC) thaiföldi vezetője. 

A Fürjes vezette Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának színeiben ment Bangkokba Veszely Katalin (kapcsolati igazgató), Rózsa Iván (tanácsadó), Fürjes Balázs (budapesti kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos) és Mizsér Attila (a kormánybiztos tanácsadója), akik korábban mind a Budapest 2024 olimpiai cégnél voltak. Lehet, hogy tévedünk, de gyanús, hogy a saját cége képviseletében résztvevő Bársony Ritának is lehetett köze Fürjesékhez, lévén ő volt a 2024-es budapesti pályázat egyik hivatalosan regisztrált tanácsadója.

Illetve delegált volt még a rendezvényen a bangkoki magyar nagykövetség 3 munkatársa is ( a nagykövetségek közül csak mi delegáltunk küldöttet).

Ha jól számoltunk, ez összesen épp 15 fő. 

A küldöttség így együtt kapott egy szép, nagy standot a Sportaccordtól, főhelyen persze, de hogy pontosan milyen érdemi munkát végeztek, arról se nem kaptunk, se nem találtunk információt. Fürjes a program szerint mondott egy beszédet. Információink szerint egyébként a standnál tartózkodó delegáltak már arra sem tudtak határozott választ adni a helyszíni érdeklődőknek, hogy miért települtek oda. Ami nem túl gyakori jelenség ezen a kifejezetten szakmai eseményen.

A Sportaccord ugyanis nem a nagyközönségnek szól, még a sportrajongók sem tudnak róla. Holott ez a szervezet tömöríti magába az olimpián is résztvevő nemzetközi szakszövetségek vezetőit – az atlétikától az öttusáig -, és azokat is, amik még nem jutottak az olimpia magasságáig. Tekintélyes méretű ernyőszervezet, nagyjából kétezer taggal, de kevés valódi súllyal, hiszen a legfontosabb kérdésekben úgyis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt.

A Sportaccord és a NOB konfliktusa

A Sportaccord és a NOB között 2015-ben komoly feszültség alakult ki, miután előbbi elnöke, Vízer Máriusz 2015-ben durván beleszállt Thomas Bach NOB-elnökbe és az általa vezetett szervezetbe. A balhé miatt több szövetség is elhagyta a Sportaccord kötelékét, de mára rendeződött a felek között a viszony.

A mérvadó Inside the Games, illetve az Index saját információi szerint is azért volt ennyire fontos Budapestnek az idei Sportaccord, és azért áldoztunk ennyit a megjelenésre, mert szerettük volna bejelenteni, hogy jövőre a magyar fővárosban rendezik ezt az egyébként a világban nem túl nagy publicitást kapó eseményt. Csakhogy erre itthonról végül mégsem kapták meg az engedélyt.

Ember tervez...

Mi úgy tudjuk, hogy Fürjes Balázs azért csak az utolsó pár napra utazott ki Bangkokba, mert itthon várta, hogy Orbán rábólintson a kongresszusra, ő pedig bejelenthesse, jövőre nemcsak négy sportág világbajnoksága érkezik Magyarországra, hanem a Sportaccord évenkénti összejövetele is.

A főnök ellenben nem bizonyult vevőnek az ötletre, így Fürjes és Seszták embereinek nem volt mit bejelenteniük Thaiföldön, sőt igazából csinálni sem nagyon. Méregették egymást a díszpavilon két végéből, aztán csomagoltak és hazamentek.

A Sportaccord többi résztvevője egy kicsit furcsálta a dolgot, hiszen nyílt titok volt a 2019-es budapesti rendezés, de végül mindenki kénytelen volt konstatálni, hogy a nagy bejelentés elmaradt. Sőt az általános gyakorlattal szemben végül úgy lett vége a konferenciának, hogy nem derült ki, hol lesz a következő.

A Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségének elnöke, Patrick Baumann Bangkokban azt nyilatkozta a kérdésről, hogy több helyszínben is gondolkoznak, de vannak preferenciáik.

Van köztük egy, amit mi választanánk, de ezzel a féllel a megyegyezés egy kicsit tovább tart, mint gondoltuk. Csak egy kis türelemre van szükség.

A téma kapcsán megkerestük a budapesti városvezetést néhány kérdéssel: Miért nem kapott itthon nagyobb nyilvánosságot, hogy a Főváros az adófizetők pénzén a Sportaccord 2018 globális partnere lett? Mennyibe került a Sportaccord 2018 globális partneri címe? Milyen hasznot reméltek ettől?

Kérdéseinkre a Főváros mindössze ennyit válaszolt: "A Fővárosi Önkormányzatnak a SportAccord 2018 globális partneri címmel kapcsolatban költsége nem merült fel". Megpróbáltunk érdeklődni, hogy ki vállalta át a költségeket, illetve mi volt a pontos konstrukció és miért titkolták itthon a globális partnerséget. Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.

(Borítókép: Budapest pavilonja az eseményen - fotó: G uillaume Payen / Anadolu Agency / Getty Images Hungary)