Putyin: Természetesen láttunk zavarokat a doppingellenes rendszerünkben

2018.10.10. 19:46

Oroszország doppingellenes törekvéseiről beszélt Vlagyimir Putyin egy Uljanovszkban megrendezett szerdai konferencián, az orosz elnök emellett sajátos értelmezést adott országa doppingbotrányának.

Az MTI beszámolója szerint "Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország, miként korábban, a jövőben is kész a széleskörű és építő együttműködésre a világ összes sportszervezetével és következetesen teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, egyebek között a doppingellenes küzdelemben".

A kijelentés múltra vonatkozó része némileg ellentmond a nagy orosz doppingbotrány során feltárt állami szintű doppinggépezet működésének. Mint ismeretes, a nemzetközi doppingellenes ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró 2016-os jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Ami elmúlt, elmúlt, Putyin bejelentése már egy egészen más jövő ígéretét hordozta.

"Oroszország határozott szándéka, hogy a sportdopping elleni küzdelem egyik legjobb rendszerét építse ki" - mondta az elnök, kiemelve, hogy ennek érdekében Moszkva külön nemzeti tervet fogadott el.

Tegyük hozzá, van hova fejlődni, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA)  alig három hete kapta meg a "megfelelő" minősítést, és ezzel vissza az engedélyét, hogy hároméves eltiltást követően ismét elemzéseket végezhessen.

Az elnök beszéde egy meglepően önkritikus beismerést is tartalmazott, aztán persze hamar kiderült, hogy itt valójában az egész rendszer hibájáról volt szó.

Igen, természetesen láttunk zavarokat a doppingellenes rendszerünkben, de meg szeretném jegyezni, hogy az ilyesmi nem kizárólag a mi belső problémánk. A zavarok kimutatták az egész nemzetközi doppingellenes rendszer nyilvánvaló tökéletlenségének tényeit

– zárta le egy érdekes meglátással gondolatmenetét Putyin, avagy amit tettek, az lényegében a nemzetközi ellenőrző szervek hibája, mert nem kapták el őket. Amúgy pedig nézzük a dolgok jó oldalát, legalább kiderültek a problémák. 

Ami pedig ezek orvoslását illeti, Putyin szerint a változásokban fontos szerepet kell játszania az UNESCO-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, a nemzetközi szövetségeknek és az egyes országok olimpiai bizottságainak.

(MTI)    

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Személyi kölcsön