Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vége az oroszok doppingeltiltásának

2018.09.20. 15:36

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) három év után feloldotta Oroszország eltiltását, hiába tiltakoztak ellene sokan.

Az Insidethegames úgy tudja, hogy a felülvizsgálati bizottság 12 tagja közül 9-en szavaztak Oroszország mellett, ketten ellene és egy tartózkodás volt.

Az oroszokat a WADA 2015. novemberében tette tiltólistára, az akkor nyilvánosságra hozott McLaren-jelentésből kiderült, hogy Oroszországban államilag támogatott, szervezett doppingolás folyik. A pozitív eseteket is gyakran állami segítséggel fedték el. A moszkvai doppinglaborról is kiderült, hogy szabálytalanul működött, több mintát is eltüntettek.

Az oroszokat több sportágból kitiltották, az atlétáik csak függetlenként indulhattak a világbajnokságon és az olimpián is. A WADA előírta, hogy fejlesszék a doppingellenes tevékenységüket, de több kritikus szerint nem történt előrelépés, továbbra is ment a tiltott teljesítményfokozás.

A 2014-es olimpia botránya idénre is áthúzódott, sok téli olimpikonjukról derült ki, hogy csaltak, így Phjongcshangban is csak függetlenként indulhattak orosz sportolók.

Az eltiltás feloldása után az oroszok újra tesztelhetik a saját sportolóikat, és újra adhatnak nekik kivételes orvosi engedélyeket gyógyszerek használatára. Az atlétáik újra saját zászlajuk alatt versenyezhetnek, míg Oroszország újra világversenyek rendezésére pályázhat.