Ödön
2 °C
11 °C

Pár órán múlt, hogy a két Korea közösen vonult a nyitóünnepségen

GettyImages-916114588
2018.02.13. 10:56

Alig négy órával a megnyitó kezdete előtt született meg a végső megállapodás az észak- és dél-koreai csapat közösen vonulásáról phjongcshangi téli olimpia nyitóünnepségén.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke részben az Insidethegames nevű oldal megnyitó napján közzétett cikkére reagálva nyilatkozott kedden reggel a Eurosportnak. A sportvezető elárulta, hogy az észak-koreai sportolók részvétele az eseményen a NOB négyéves munkájának eredménye.

"2014 óta dolgoztunk az észak-koreai sportolók részvételén, egészen különleges módszerekkel és egészen a legutolsó pillanatig" – mondta a sportvezető, aki lényegében elismerte az Insidethegames értesülését. A portál szerint Mike Pence amerikai alelnök "minden eddiginél keményebb és agresszívabb szankciókat" ígérő múlt szerdai beszédének hatására az északiak az utolsó pillanatban majdnem úgy ahogy volt bojkottálták az egész olimpiát, és csak a NOB vezetésével tárgyalva döntöttek az indulás mellett.

Pénteken, a megnyitón viszont már együtt vonult a két ország, az ötlet egyébként először 2014-ben vetődött fel, de nem sokon múlt, hogy összejött.

Hogy eláruljak egy titkot, a végső döntés a közös vonulásról mindössze négy órával a megnyitó kezdete előtt született meg. El tudják képzelni, hogy mi ment a színfalak mögött.

Bach a két ország közös vonulását "nagy pillanatnak" nevezte, amire gondolva még mindig "libabőrös lesz és elöntik az érzelmek".

"Látjuk ezeket a sportolókat a két Koreából, ahogy kézenfogva mennek, közösen élvezik a pillanatot és közben történelmet írnak. Mert a barátság és a béke nagyszerű üzenetét küldik a világnak, arról a koreai félszigetről, ahol sajnálatos módon jelenleg is hatalmas a politikai feszültség. "

A NOB Végrehajtó Bizottságának amerikai tagja, Angela Ruggiero szerint a közösen induló koreai női hokicsapatnak egyenesen Nobel békedíjat kellene kapnia. Az elismerés elnyerése régi, és mindmáig beteljesületlen vágya a NOB-nak, ám a szervezet szóvivője szerint hivatalos szinten egyáltalán nem fogalkoztak a kérdéssel.

A phjongcshangi olimpia a két Korea közös, szimbolikus gesztusaival mindenesetre sokkal inkább a békéről szól, mint a legutóbbi. Mint emlékezetes, Putyinék a 2014-es, Szocsiban rendezett olimpia záróünnepségét is alig bírták kivárni az Ukrajnához tartozó Krím-félsziget lerohanásával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?