Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Anya után lánya is érmet nyert a téli olimpián

2018.02.17. 09:46

A női szuperóriás-műlesiklásban Tina Weirather a harmadik lett, harminc év után szerzett érmet Liechtensteinnek. A miniállamnak összesen tíz érme van az olimpiákról, és abból hét egy családban marad. Weirather anyja és nagybátyja is érmes volt.

Liechtensteinnek két aranya van az olimpákról, mindkettőt Hanni Wenzel szerezte. 1980-ban Lake Placidban szlalomban és óriás-műlesiklában sem tudták legyőzni. Ehhez még hozzátett egy ezüstöt lesiklásban, bebizonyítva,hogy milyen komplex síelő. De már négy évvel korábban, Insbruckban is összehozott egy szlalombronzot.

Hanni Wenzel és Harti Weirather a St. Moritz-i világbajnokságon
Hanni Wenzel és Harti Weirather a St. Moritz-i világbajnokságon

1980-ban öccse is ott volt az olimpián, Andreas Wenzel is szerzett egy ezüstöt óriás-műlesiklásban, majd négy év múlva Szarajevóban is dobogóra állt, bronzot szerzett a számában. Nővére hiába volt jó formában, a profi-amatőr vita miatt eltiltották az olimpiáról, majd a szezon végén vissza is vonult.

A család azonban újabb esélyt kapott az éremszerzésre, Tina Weirathernek egy olimpiai bajnok anyával és egy világbajnok apával (Wenzel férje az osztrák világbajnok Harti Weirather) nem is lehetett más választása, mint az alpesi sí. Tina Weirather már 16 évesen olimpián indult, de 2006-ban még senki sem várhatott tőle nagy eredményt. 2010-ben néhány héttel az olimpia előtt sérült meg, majd négy év múlva már az olimpia helyszínén, edzés közben bukott. Sérülése miatt vissza is lépett.

Tina Weirather a szuper-G ceremóniáján
Tina Weirather a szuper-G ceremóniáján

Phjongcshangban már egyértelműen dobogóra volt esélyes, többször végzett az első háromban a világkupában is, sőt Lake Louise-ban nyerni is tudott egy szuper-G futamot. Sokáig az élen állt, de aztán Anna Weith megelőzte egy tizedmásodperccel, majd mindenkit sokkolva jött Ester Ledecká és a harmadik helyre csúszott.

Egyébként Liechtstein két másik érme is egy családé, Will Frommelt és öccse, Paul Frommel is volt bronzérmes szlalomban. 

A fennmaradó egy érem pedig Ursula Konzetté volt.