Ferenc
10 °C
29 °C

Egy 22 éves lány olyat csinált, mint még senki a világon

GettyImages-923616512
2018.02.24. 16:43

Nyolc aranyat osztottak ki a téli olimpia utolsó előtti napján, illetve lejátszotta a férfi hokitorna bronzmeccsét Kanada és Csehország. A meccset 6-4-re a Phjongcsangba címvédőként érkező Kanada nyerte, amely 1976 után lett újra bronzérmes. A döntőt vasárnap az oroszok vívják a németekkel.

A magyaroknak véget ért szombaton a téli olimpia, méghozzá egy, olimpián most debütált számban, az alpesi sí csapatversenyben. A Hozmann Szonja, Maróty Mariann, Kékesi Márton és Samsal Dalibor csapat a vb-4. Svájccal került egy párba, és a vége sajnos papírforma lett,4-0-s vereség volt a magyar küldöttség utolsó eredménye az idei téli olimpián. Némi vigaszt jelenthet, hogy a svájciak végül meg is nyerték a történelmi aranyérmet; a mieink se voltak elégedetlenek.

És ha már sporttörténelem: a 22 éves cseh Ester Ledecká olyat csinált, mint még senki a világon. Egy téli olimpián két egymástól nagyon eltérő versenyszámban is aranyérmet nyert. Olyanok már voltak, akik hasonló sportágakban (gyorskorcsolya és short track, biatlon és sífutás) megcsinálták ezt, de Ledecká a szuperóriás-műlesiklás után most szombaton snowboardban győzött.

És ami még volt

  • A férfi curlingdöntőt az Egyesült Államok nyerte, a döntőben a svédeket verték 10-7-re. A mérkőzésen ott szurkolt Ivanka Trump, Donald Trump elnök lánya is. Egy káprázatos akciót itt mutatunk. Az érmek átadásánál volt egy kis kavarodás: a győztes amerikaiak a női aranyérmeket kapták meg tévedésből. A nők versenyében a japánok nyerték a bronzérmet a britek előtt.
  • Elismerte a doppingvétségét a megbukott orosz bobos, akiről ironikus módon egy "Én nem doppingolok" feliratú pólóban készült nemrég fotó. Nagyezsda Szergejevát a sportdöntőbíróság ki is zárta a játékokról.
  • Ez a britek legjobb téli olimpiája, 1 arannyal és 4 bronzzal sikerült ezt elérniük.
  • Valószínűleg érvényben marad az oroszokra vonatkozó szigorú NOB-tiltás, ezt erősíti, hogy a mostani játékokon is megbuktak két doppingüggyel.
  • A férfiak 50 km-es sífutásában a finn Niskanen brutális hajrával lett olimpiai bajnok az orosz Bolsunov előtt: az utolsó kilométeren 18,7 másodpercet vert ellenfelére.

(Borítókép: Este Ledecká a Párhuzamos óriásszlalom döntőjén - fotó:  Laurent Salino / Agence Zoom / Getty Images Hungary)