Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Dél-Korea kitiltatná a felkelő napos zászlókat a tokiói olimpiáról

2019.09.11. 17:30 Módosítva: 2019.09.11. 18:18

Dél-Korea hivatalos úton is kérvényezte, hogy a tokiói olimpia szervezői tiltsák ki a 2020-as játékok helyszíneiről a „felkelő nap”-zászlókat – írja az ESPN. Ezeken a zászlókon egy piros napkorong és a belőle kiinduló 16, szintén piros fénysugár látható. Dél-Korea olimpiai bizottsága szerint azért problémásak ezek a zászlók, mert a horogkereszthez hasonló nacionalista jelképekként működnek, így megsértenék az olimpia világbékét hirdető szellemiségét.

A dél-koreai kulturális, sport- és turisztikai minisztérium egy Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének írt levélben „aggodalmát és csalódottságát” fejezte ki, amiért a következő nyári olimpiai játékok házigazdáiként a japánok beengednék az olimpiai helyszínekre a felkelő napot ábrázoló zászlókat.

Első körben a koreai diplomácia Japánt kereste meg az ügyben. A japán szervezők azonban nem akarják betiltani a koreaiak által sérelmezett szimbólumot. Szerintük ugyanis a felkelő napot ábrázoló zászló nem hordoz politikai üzenetet, és nem számít tiltott szimbólumnak.

A dél-koreai minisztérium most a Bachnak címzett panaszában arról ír, hogy a felkelő napos zászló a japán szélsőjobboldali tüntetők kedvelt szimbóluma, ami megfélemlítheti a koreaiakat, a kínaiakat és más ázsiai országok lakóit, akik a japán gyarmatosítás idején áldozatai voltak Japán háborús katonai agressziójának. A levél szerint Ázsia bizonyos részein a felkelő nap ugyanúgy történelmi sebeket tép fel, mint ahogy a horogkereszt a II. világháború borzalmaira emlékezteti Európát. 

A koreaiak emellett azt is felhozták érvként, hogy a FIFA is kitiltotta a felkelő napos zászlókat a nemzetközi focimeccsekről.

Hangsúlyozzuk: a felkelőnap-zászló használata a Tokiói Olimpia alatt közvetlenül megsértené az olimpiai szellemet, ami a világbékét és az emberségesség iránti szeretetet hirdeti

– mondta a minisztérium.

A tokiói szervezőbizottság egyelőre nem reagált Dél-Korea NOB-hoz elküldött kérelmére.

15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
5499 Ft
4675 Ft