Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

A Liverpool játékosai térdelve fejezték ki a szolidaritásukat George Floyddal

2020.06.01. 19:26

A Liverpool játékosai kör alakban térdeltek le a pálya közepén, hogy kifejezzék a szolidaritásukat George Floyddal, aki nemrég halt meg rendőri intézkedés közben az Egyesült Államokban írja a BBC.

A képen 29 játékos térdel kör alakban, és az „egységben az erő, #blacklivesmatter” kommentárral töltötte fel Twitterre a csapat középpályása, Georginio Wijnaldum.

Május 27-én kikerült egy videó azt internetre, amelyen az látható, hogy az Egyesült Államokban, Minneapolis városában egy rendőr egy fekete férfi nyakán térdel, aki többször azt mondja, nem kap levegő. A férfit, George Floydot ezután kórházba szállították, ahol már csak a halálát állapították meg. A rendőrök a jelentésükben azt állították, hogy Floyd ellenállt a letartóztatásnak, ezért megbilincselték, majd ezt követően vették észre, hogy orvosi segítségre van szüksége, ezért kórházba vitték. Azonban az esetről készült videó tanúsága szerint az egyik rendőr hosszú percekig a férfi nyakán térdelt. Floyd legalább tizenötször jelezte, hogy nem kap levegőt, miközben a rendőr társa sem csinált semmit.

Az üggyel kapcsolatban sok híresség, sportoló megszólalt. Még a politikai kérdésekbe a legritkábban belefolyó NBA-legenda, Michael Jordan is reagált a George Floyd megölése után kirobbant tüntetéssorozatra. A Forma-1 világából elsőként Lewis Hamilton szólalt meg a Minneapolisban történtekre, azt írva Instagramon, hogy ő az egyetlen színes bőrű a Forma-1-ben, és a mostani helyzetben is magára maradt. Magyarországon Tokmac Nguen, a Fradi csatára George Floyd feliratú pólót húzott a meze alá.