Az amerikai zavargások röviden összefoglalva

2020-06-01T144607Z 124776532 RC2E0H902FS8 RTRMADP 3 MINNEAPOLIS-
2020.06.01. 18:24 Módosítva: 2020.06.01. 18:59
Eddig négy halálos áldozata van azoknak a zavargásoknak, amelyek egy fekete férfi halálát követően törtek ki az Egyesült Államokban. A férfi rendőri intézkedés közben halt meg. Számos államban katonákat is bevetettek a rend helyreállítására. Már több mint 4000 embert letartóztattak.
  • Május 27-én kikerült egy videó azt internetre, amelyen az látható, hogy az Egyesült Államokban, Minneapolis városában egy rendőr egy fekete férfi nyakán térdel, aki többször azt mondja, nem kap levegő. A férfit, George Floydot ezután kórházba szállították, ahol már csak a halálát állapították meg.
  • A rendőrök a jelentésükben azt állították, hogy  Floyd ellenállt a letartóztatásnak, ezért megbilincselték, majd ezt követően vették észre, hogy orvosi segítségre van szüksége, ezért kórházba vitték.
  • Azonban az esetről készült videó tanúsága szerint az egyik rendőr hosszú percekig a férfi nyakán térdelt. Floyd legalább tizenötször jelezte, hogy nem kap levegőt, miközben a rendőr társa sem csinált semmit. 
  • Még aznap békés tüntetés szerveződött a városban, azonban a nap folyamán a helyi rendőrörsnél néhányan elkezdtek üvegeket, kirakatokat betörni, lefújták festékkel az épületeke. Ahogy a tüntetés egyre erőszakosabbá vált, a rendőrök paprikaspray-t, könnygázt, illetve villanógránátot, sőt, gumilövedéket is bevetettek.
  • Szerdán éjszaka a tüntetők épületeket is felgyújtottak, több üzletet, köztük dohányboltot, élelmiszerboltot és elektronikai üzletet is kifosztottak. A tüntetésben szerdán egy ember meghalt, őt a a hírek szerint egy zálogbolt tulajdonosa lőhette le.
  • Miközben harmadik napja tartottak Minnesotában a zavargások, Trump is megszólalt, az elnök azt mondta, hogy a minneapolisi gyújtogató banditák meggyalázzák az áldozat emlékét, és ő ezt nem fogja megengedni. Figyelmeztetett, hogy „amikor a fosztogatás kezdődik, lövöldözés veszi kezdetét.”
  • Péntekre már több másik államban, és városban is zavargások törtek ki. Ohioban még a parlamentet is megrongálták. Az egész országban egyaránt voltak békés tiltakozások, de erőszakos megmozdulások, gyújtogatások, fosztogatások is. Az amerikai médiában és a közösségi oldalakon többféle színezetű tudósítást lehetett látni, van ahol a békés megemlékezések, van ahol a zavargások domináltak.
  • Közben a Nemzeti Gárdát is bevetették, nagyjából 500 katonát vezényeltek Saint Paul és Minneapolis környékére.
  • Négy nappal a nagy port kavart eset után letartóztatták Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki hétfőn George Floyd nyakára térdepelt.
  • A hétvégére a tiltakozások, megmozdulások több amerikai tagállamra kiterjedtek. Kifejezetten a helyi rendőrök elleni tüntetések voltak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában, Nevadában. A tiltakozások többször erőszakba torkolltak.
  • New York Brooklyn negyedében a tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták az egyik rendőrőrsöt. A georgiai Atlantában a tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, üzletekbe törtek be, és felgyújtottak egy rendőrautót.
  • Detroitban meghalt egy ember, miután valaki a tüntető tömegbe lőtt. A lövöldözés helyi idő szerint pénteken, éjfél előtt történt, miközben rendőrtisztek csaptak össze a tüntetőkkel.
  • Az új-mexikói Albuquerque városban a rendőrök könnygázgránátokkal és helikopterekről próbálták meg oszlatni a demonstrálókat, akik lőttek is rájuk. Több erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.
  • Szombaton a Nemzeti Gárda teljes minnesotai egységét - mintegy 2500 katonát - mozgósították, amire a második világháború óta nem volt példa. Trump az antifasiszta mozgalmat és a radikális baloldalt nevezte meg felbujtóként. 
  • Vasárnapra virradó éjszakára egész Los Angelesben kijárási tilalmat hirdettek, a George Floyd halála miatti zavargások egyik fő központja lett a kaliforniai város. Közben négyre nőtt a zavargások áldozatainak száma, ugyanis valaki meghalt egy tűzben Indianapolisban.
  • Chicagóban a tüntetők kövekkel dobálták a rohamrendőröket, akik könnygázzal válaszoltak és több embert letartóztattak. Itt egy amerikai zászlót is felgyújtottak.
  • Philadelphiában 13 rendőr sérült meg, és legalább 35 letartóztatás volt. Itt is kijárási tilalom van, akárcsak San Franciscóban, Portlandban, Atlantában, Louisville-ben és több másik városban. Miamiban ezt azután léptették életbe, hogy felgyújtottak egy rendőrautót.
  • A kijárási tilalom ellenére több amerikai nagyvárosban - köztük például New Yorkban, Philadelphiában, Atlantában, Chicagóban, Denverben, Minneapolisban vagy Los Angelesben is - folytatódtak a zavargások vasárnap éjjel.
  • Európában is tüntettek George Floyd halála miatt, a tüntetések amerikai követségek előtt és köztereken zajlottak. A Fradi-csatár Felcsúton emlékezett az amerikai áldozatra, Tokmac Nguen meze alatt George Floyd neve volt.
  • Hétfőn Egy tartálykocsis kamion hajtott fel az egyik minneapolisi autópályára, ahol több ezren tüntettek. Végül megállásra kényszerítették a sofőrt, akit kirángattak a kamionjából és összevertek.
  • Az AP amerikai hírügynökség, egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati munkatársra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trumpot a péntek esti zavargásokkor rövid időre egy olyan földalatti bunkerba kísérték, amely terrortámadások esetén hivatott védelmet biztosítani a mindenkori elnöknek.

(Borítókép: George Floyd emlékfal Minneapolisban, ahol őrizetbe vették. Fotó: Carlos Barria / Reuters)