Még a politikát messziről kerülő Jordan is megszólalt George Floyd megölése után

2020.06.01. 13:59

A politikai kérdésekbe a legritkábban belefolyó NBA-legenda, Michael Jordan is megszólalt a George Floyd megölése után kirobbant tüntetéssorozatra reagálva.

Mélyen elszomorít, igazán fájó és rettentő bosszantó

– írta rövid közleményében Jordan, hogy mit érez a rendőri őrizetben meghalt George Floyd halála után, hozzátéve, hogy látja és érzi mindenki fájdalmát. „Azokkal vagyok, akik felhívják a figyelmet a társadalmunkba ivódott, a színes bőrű emberek elleni rasszizmusra és erőszakra az országunkban. Elég volt.”

Jordan híresen távol maradt a politikai kérdésektől, amikor csak tudott, röviden ezt is érintette a róla szóló, az ő közreműködésével készült tízrészes dokumentumfilm-sorozat, Az utolsó tánc, amiben felelevenítették, hogy nem volt hajlandó támogatni az észak-karolinai Harvey Gantt szenátusi kampányát, attól félve, hogy ezzel elidegeníti a republikánusokat a cipőüzletétől. Később azt mondta, hogy a mondatot csak viccnek szánta, de tény, hogy azóta is meglehetősen ritkán nyilvánult meg politikai kérdésekben. Eddig.

A rasszizmus halálosabb fenyegetés, mint a koronavírus

A politikai és faji kérdésekben gyakran és előszeretettel nyilatkozó másik NBA-legenda, Kareem Abdul-Jabbar a Los Angeles Timesban lehozott véleménycikkében reagált a Floyd megölése után kirobbant tüntetéssorozatra. Ebben azt írta, hogy

A rasszizmus Amerikában olyan, mint a por a levegőben. Láthatatlan – még akkor is, amikor már fuldokol tőle az ember –, egészen addig, amíg nem süt rá a nap. Akkor látszik, hogy mindenütt jelen van.

Hozzátette, hogy a fekete tüntetők a társadalom tűréshatárra szorított rétegét képviselik, akik nem a kocsmák és a szépségszalonok újranyitását követelik, hanem hogy élhessenek. Hogy levegőhöz juthassanak.

A Michael Jordanhez hasonlóan 2016-ban Barack Obama által Elnöki Szabadság-érdemrenddel, vagyis a legmagasabb polgári kitüntetéssel jutalmazott Abdul-Jabbar a feketék helyzetét ahhoz hasonlította, mintha egy lángoló épületben élnének évek óta, amiben a lángok és a fojtogató füst egyre közelebb ér hozzájuk. Erre utalva azzal zárta a véleménycikkét, hogy

Az, hogy ki mit lát, amikor a feketék tüntetnek, attól függ, hogy ebben az égő épületben él-e, vagy a tévén nézi a történéseket egy tál popcornnal az ölében, arra várva, hogy elkezdődjön az NCIS. Nem elhamarkodott ítélkezést, hanem az igazsághoz való gyors közeledést szeretnék látni.

Hamilton az F1 hallgatása ellen (is) emelt hangot

A Forma-1 világából elsőként Lewis Hamilton reagált a Minneapolisban történtekre, azt írva Instagramon, hogy ő az egyetlen színes bőrű a Forma-1-ben, és a mostani helyzetben is magára maradt.

„Azt hittem, hogy mostanra már világos, miért történnek a hasonló dolgok, és végre kinyitják a szájukat mások is, de nem állnak mellénk.” Hozzátette, hogy nem a fosztogatókat és a gyújtogatókat, hanem a tüntetőket támogatja, és változás nem hallgatással, hanem cselekvéssel érhető el, mindegy, hogy az Egyesült Államokról, Nagy-Britanniáról, Spanyolországról, Olaszországról, vagy a világ bármely más pontjáról van szó.

Hamilton felhívása után több F1-pilóta, így Charles Leclerc, George Russell és Daniel Ricciardo is kiállt a feketék elnyomása és a rendőri brutalitás ellen tüntetők mellett.

A sportvilágban a hétvégén számos reagálás, felszólalás történt az amerikai sportolóktól kezdve a Premier League és a Bundesliga játékosain át egészen az NB I.-ig.