A sznúker rocksztárja újra a csúcsra ért

EfkdfssXoAAWAJ3
2020.08.18. 21:05

Ronnie O'Sullivan hatodszor lett sznúkervilágbajnok, miután a döntőben magabiztos játékkal, 18-8-ra legyőzte Kyren Wilsont. A sznúker angol szupersztárja hét év után jutott fel ismét a sportág csúcsára, és már csak egy vb-címre van a modern éra csúcstartójától, Stephen Hendrytől. O'Sullivan mellett csak Ray Reardon és gyerekkori bálványa, Steve Davis tudott még hat világbajnoki címet szerezni.

összességében ez volt O'Sullivan 37. nagy tornagyőzelme, amellyel megdöntötte Hendry korábbi rekordját.

A döntő első napján O'Sullivan közel sem remekelt, de a még gyengébben játszó Wilson ellen ez is elég volt ahhoz, hogy 10-7-es előnyről várhatta a folytatást. A második napon a kipihent és végig koncentrált O'Sullivan megmutatta a zsenialitását, és már esélyt sem hagyott az első vb-döntőjét játszó Wilsonnak. Sorra hozta az ötven feletti breakeket, ezeknek köszönhetően zsinórban nyolc frame-et nyert, és beállította a 18-8-as végeredményt.

„Nem vagyok igazán kitartó játékos, mert nem küzdök eléggé. Ötven százalék esélyem volt, de nem számítottam arra, hogy megnyerem” – mondta O'Sullivan a döntő után. Szerinte fantasztikus lenne, ha utolérné Hendry hét vb-címét, de ha ez nem jön össze, akkor a pályafutását enélkül is csodálatosnak gondolja.

2008 óta ez volt a legnagyobb különbség a vb-döntőkben, akkor is O'Sullivan nyert 18-8-ra, akkor épp Ali Carter ellen. A gyorsasága miatt Rakétának becézett O'Sullivan 44 évesen lett ismét világbajnok, ennél csak a walesi Ray Reardon volt idősebb, - 45 éves – amikor 1978-ban a hatodik vb-címét nyerte.

A koronavírus-járvány sem győzte őt le

Régóta folyik arról a vita, hogy ki minden idők legjobb sznúkerjátékosa: a hetvenes éveket Reardon, a nyolcvanas éveket Davis, míg a kilencvenes éveket Hendry uralta, a jelenleg is aktív játékosok közül pedig O'Sullivan emelkedik ki a mezőnyből a sikereivel. Az első világbajnoki címét 2001-ben, mindössze 25 évesen nyerte meg, azóta közel két évtized telt el, és O'Sullivan még mindig a sportág legjobbjai közt tud lenni.

A csúcsokból és mélységekből álló pályafutása alatt nem csak az újabb és újabb ellenfelekkel, de még saját démonaival is meg kellett küzdenie. A kétezres évek közepén depresszióval küzdött, többször is kórházban kezelték.

Ronnie O'Sullivan

született: 1975. december 5., Wordsley, Egyesült Királyság

Sikerei:

- világbajnok: 2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020

- UK Championship: 1994, 1998, 2002, 2008, 2015, 2018, 2019

- Scottish Open: 1998, 2000

- Welsh Open, 2004, 2005, 2014, 2016 

- European Masters: 2003

- Players Championship: 2018, 2019

- Tour Championship: 2019

- World Grand Prix: 2018

- German Masters: 1997, 2012

- English Open: 2018

Imádok összeomlani. Ösztönöznek, az egész életem ezzel telt. Akkor tudom, hogy innen már nincs lejjebb, és csak felfelé vezethet az út, és szárnyalni fogok. Annyiszor megcsináltam már életemben, hogy meg se kottyan nekem. Nem izgat annyira, mint az emberek nagy részét.

nyilatkozta néhány éve a BBC-nek.

Az idei világbajnokság 17 napja alatt mindkét arcát, az egyedülálló és a szétesett Ronnie-t is megmutatta a világnak. A koronavírus-járvány miatt későbbre halasztott torna előtt azzal szolgáltatott témát a sajtónak, hogy azt mondta, úgy érzi, kísérleti patkányként kezelik a játékosokat, mivel a sznúker-vb-t az egyik olyan teszteseménynek minősítették, amelyre nézőket is beengedték. A kórokozóktól rettegő O'Sullivant ez különösen kényelmetlenül érintette, és még azt is belengette, hogy ez esetben nem indul a vb-n.

Szerencsére ez nem így történt, és az első fordulóban rekordgyorsasággal, 108 perc alatt győzte le a thaiföldi Thepchaiya Un-Nooht. Utána viszont Ting Csün-hujt (Ding Junhui), a háromszoros világbajnok Mark Williamst és Mark Selbyt is szoros csatában győzte le a döntőig vezető úton, amelyet kisebb botrányok is szegélyeztek.

Olyan játékosok, mint John Higgins, Mark Williams és én nem véletlenül tartozunk az ötvenhez is közel a legjobbak közé. Ha megnézzük a feltörekvő fiatalokat, azt látjuk, hogy nagyon gyengék. Úgy játszanak, mint az ügyesebb félamatőrök vagy inkább amatőrök. Olykor arra gondolok, hogy fél lábbal és fél kézzel sem esnék ki az első ötvenből a világranglistán

mondta O'Sullivan a BBC-nek a fiatal sznúkereskről.

Később az elődöntős ellenfele, Selby kritizálta az szorult helyzetben erőből leadott lökéseit, amelyekkel szerinte sportszerűtlenül viselkedett. „Amikor sznúkert adtam neki, száz mérföld per órás sebességgel lökte meg a golyót, mintha nem is érdekelné a játék. Lehet, hogy csak rossz lelkiállapotban volt, de én ezt tiszteletlenségnek éreztem” – mondta Selby, aki 13-9-es vezetésről végül 16-17-re bukta el a meccset.

(Borítókép: Ronnie O'Sullivan a 2020-as világbajnoki döntő után. Fotó: World Snooker Tour/Twitter)