Fellázadt játékosai három meccs után megbuktatták Bölöni Lászlót

GettyImages-1228327331
2020.09.15. 14:11 Módosítva: 2020.09.15. 18:33
A hét eleje óta nem Bölöni László a Gent labdarúgó-csapatának edzője. A 67 éves, marosvásárhelyi születésű, 108-szoros román válogatott szakembert mindössze három mérkőzés után menesztette Ivan De Witte klubelnök az öt forduló után csupán három ponttal a 16. helyen álló együttestől. Bölöni kirúgása egy különös korszak még különösebb tendenciájának lenyomata.

Tény, a számok nem Bölöni mellett szóltak. Az elmúlt idényben ezüstérmes, és a Bajnokok Ligája selejtezőjében még versenyben lévő Gent öt forduló után a 18 csapatos Jupiler League-ben a 16. helyen szerénykedik egy győzelemmel és négy vereséggel. Az edzői pályafutása alatt fél Európát bejáró Bölöni a második forduló után vette át a nulla pontos csapatot a kirúgott dán vezetőedzőtől, Jess Thoruptól, de vele sem kapott szárnyra a gárda. A harmadik fordulóban 1–0-s vereség a presztízsmeccsen korábbi klubjától, a Royal Antwerp FC-től, majd 1–0-s győzelem a Mechelen ellen, végül pénteken 2–1-es vereség az Eupentől. 

Hétfőn pedig a menesztés.

Ivan De Witte klubelnök igen keményen nyilatkozott Bölöniről az MTI híradása szerint:

Vállalnunk kell a felelősséget. Hogy őszinte legyek, elnökségem idején még soha nem éreztem ekkora ellenállást egy edzővel szemben a szurkolók és a játékosok részéről. Rossz választás volt. Pont.

Felhívtuk Fazekas Lászlót, az Antwerpenben élő, 92-szeres magyar válogatott, arany- és ezüstcipős csatárt, aki maga is volt huszonöt éve a Royal Antwerp FC edzője. A népszerű „Kapa” szavaiból tanulságos történet kerekedik ki.

Érdekes módon egy győztes meccs, a Mechelen elleni 1–0 után borult ki a bili – idézte fel a történteket Fazekas. – Roman Jaremcsuk, a csapat ukrán sztárja vezetésével fellázadtak a játékosok, mondván, hogy nem fekszik nekik Bölöni taktikája. Való igaz, az előző bajnokságban úgy lettek ezüstérmesek a Jupiler League-ben, hogy bátor, látványos támadójátékot mutatott be a csapat, Bölönivel ellenben talán túlságosan is a biztonságra törekedtek. De Witte elnök akkor még letorkolta a játékosokat, de miután pénteken megint kikapott a csapat, ezúttal Eupenben, nem maradt más választása, mint az edzőváltás. Az eddigi asszisztenst, Wim De Deckert nevezte ki vezetőedzőnek, és mellé helyezte Peter Balettét. 

Fazekas szerint az elnök nem merte megkockáztatni, hogy a kedd esti, Rapid Wien elleni Bajnokok Ligája-selejtezőnek úgy menjen neki az együttes, hogy haragban van egymással az edző és a csapat. A selejtező playoffjába jutás ezen az egyetlen meccsen dől el, kis túlzással a ma esti találkozón áll vagy bukik a Gent szezonja. 

Érdekes ez a megoldás De Wittétől – folytatta Fazekas. – Nagyon úgy tűnik, hogy az elnök és Michel Louvagie ügyvezető, a főnök jobb keze borzasztó ideges, nagyon félnek attól, hogy nem tudják legyőzni a Rapidot, és akkor rájuk zúdul a népharag, ami a gyenge bajnoki szereplés miatt már így is tapintható. Bölöni hétfői menesztése előtt kikérték a játékosok véleményét, s mivel a klubot negyedik éve erősítő Jaremcsuk és társai az edző menesztése mellett kardoskodtak, mondván, vele vereségre vannak ítélve, az elnök beadta a derekát. Ez nem más, mint színtiszta játékosuralom, ami a mi időnkben Újpesten elképzelhetetlen lett volna. Ezzel De Witte a felelősséget ledobta magáról, és áttolta a játékosokra. 

A magyar szakember még arról is beszélt, hogy a nyáron tíz játékost igazolt a Gent, papíron megerősödött, és a bajnoki cím esélyesének számított. Ehhez képest kiváltképp kiábrándító az öt fordulóban szerzett három pont. 

Valami nem stimmel Bölöni Laci körül – merengett Fazekas. – Már azt sem értettem, miért nem hosszabbították meg a szerződését nyáron az Antwerp FC-nél annak ellenére, hogy Belga Kupát nyert a csapattal. És azt is tudni kell, hogy De Witte Louvagie-val pár hete elutazott Bölönihez Franciaországba, hogy könyörögjön neki, szerződjön a Genthez. Most meg három meccs után kirúgja... Feje tetejére állt a világ, nem csoda, hogy én már nem találom a helyem ebben a mai futballban.

Egy biztos: ma este okosabbak leszünk a 20.30 órakor kezdődő Gent–Rapid Wien mérkőzés után. Ha továbbjut a belga csapat, akkor De Witte megoldása – hogy tizenkilencre lapot kért – bevált. Ha nem, immár Bölöni helyett rá zúdulhat a szurkolók haragja.  

(Borítókép: Bölöni László a Gent - AZ Alkmaar barátságos mérkőzésen 2020. szeptember 3-án Alkmaarban. Fotó: Soccrates Images / Getty Images Hungary)