Nadal 999: négy Grand Slam-tornagyőzelem szettveszteség nélkül

GettyImages-1279775460
2020.10.12. 14:08
Rafael Nadal kiváló játékkal, 2 óra 41 egy perc alatt győzte le a világelső Novak Djokovicsot vasárnap a Roland Garros döntőjében. A spanyol klasszis ezzel beérte Roger Federert az örökranglistán, a salakpályás tornán pedig a 102. meccsén a 100. győzelmét aratta.

Rafael Nadal elképesztő teljesítménnyel ült fel ismét Párizs trónjára, úgy nyerte meg az idei francia nemzetközi teniszbajnokságot, hogy szettet sem veszített. A 34 éves spanyol játékos a 20. Grand Slam-torna-győzelmét szerezte meg, ezzel beérte barátját és egyik legnagyobb riválisát, Roger Federert.

A svájci több mint 11 évig volt egyeduralkodó, a 2009-es wimbledoni sikere óta. Akkor a 15. GS-torna-győzelmét aratta, ezzel megelőzte a 14-szeres bajnok Pete Samprast.

Az ötszettes, remek mérkőzést hozó 2017-es Australian Open-döntő után Federer úgy nyilatkozott, bárcsak megoszthatná győzelmét Nadallal.

A teniszben nincs döntetlen, de ma elfogadtam volna egyet és megosztottam volna a győzelmemet Rafával.

Nos, iksz azóta sincs, de immár 20-20 GS-torna-győzelemmel egymás mellett áll a két legendás játékos.

Emberként és bajnokként is nagyon tisztelem Rafát, a barátomat. Megannyi éven keresztül a legnagyobb riválisomként, úgy érzem, inspiráltuk egymást, hogy még jobb játékosok legyünk. Ezért is megtiszteltetés számomra, hogy a 20. Grand Slam-torna-győzelméhez gratulálhatok. Különösen elképesztő, hogy 13. alkalommal nyert a Roland Garroson, hatalmas eredmény ez a sportban. Gratulálok a csapatának is, hiszen ezt senki nem tudja egyedül megcsinálni. Remélem, a 20 csak egy újabb lépés, és mindkettőnk útja folytatódik még

– írta a döntő után Federer a közösségi oldalain.

Rafael Nadal GS-győzelmei számokban

 Torna  Tornagyőzelmek száma
 Australian Open  1
 Roland Garros  13
 Wimbledon  2
 US Open  4

A spanyolnak most valóban nem volt oka szerénykedni.

Remekül teniszeztem. Ne kerteljünk, két és fél szetten keresztül parádésan ment a játék. Jó döntőt vívtam, akkor sikerült a legmagasabb szinten játszanom, amikor a legmagasabb szinten kellett játszanom, és erre nagyon büszke vagyok

– fogalmazott a finálé után Nadal.

 Roger Federer GS-győzelmei számokban

 Torna  Tornagyőzelmek száma
 Australian Open  6
 Roland Garros  1
 Wimbledon  8
 US Open  5

Az atmoszféra persze olyan volt, amilyen. Csupán ezer néző a Philippe Chatrier-n, mindenki maszkban, a hangulat sem a megszokott volt a koronavírus-járvány miatt.

Nadal 27. alkalommal győzte le Djokovicsot, ezzel az idén 22–4-es mérleggel áll, és most már csak egy győzelemre van attól, hogy meglegyen az 1000. sikere karrierje során. Ezt a mérföldkövet eddig három teniszező érte el: Jimmy Connors (1274), Roger Federer (1242) és Ivan Lendl (1068).

Ausztráliában Novak átgázolt rajtam (2019-ben sima három szettben nyert Djokovics – a szerk.), de ez most az én napom volt. Ez a játék része. Annyi mindenen mentem keresztül a pályafutásom során, hátráltattak sérülések is... Egy ilyen nagyszerű csapat és a családom támogatása nélkül minderre nem lettem volna képes

– nyilatkozta a spanyol.

Djokovics szerint nem kérdés, miért Nadal a salak királya.

Gratulálok Rafának. Hihetetlen, amit ezen a pályán csinálsz. És nemcsak itt, hanem mindenütt bajnok vagy. Ismét bebizonyítottad, miért is vagy a salak királya. Nagyon kemény mérkőzés volt számomra, természetesen nem voltam elégedett a teljesítményemmel

– összegzett a fináléban 52 ki nem kényszerített hibát ütő szerb.

Tornagyőzelmével Andres Gimeno óta (1972) Nadal a legidősebb játékos, aki férfi egyesben nyerni tudott a Roland Garroson.

Nadal az első teniszező az Open-érában, aki szettveszteség nélkül tudott négy Grand Slam-tornát (Roland Garros 2008, 2010, 2017, 2020) megnyerni.

Hol a vége?

  • Federer a 2018-as Australian Open óta nem nyert Grand Slam-tornát, és ha a szívünkre tesszük a kezünket, talán már nem is lesz több. A jelenleg a világranglista 4. helyén álló 39 éves svájci sérülésekkel is bajlódik, és bár teniszezni nyilván nem felejtett el, de meglepetés lenne a 21. sikere.
  • Djokovics 17 GS-torna-győzelemnél jár, egyelőre pedig elképzelhetetlen, hogy megálljon 20-nál. A szerb egyeduralkodóvá válhat, kemény pályán nehéz lesz legyőzőre találnia.
  • A trónkövetelők évről évre egyre jobban közelítenek a legendás hármashoz, elég ha csak Sztefanosz Cicipasz napokkal ezelőtti Djokovics elleni elődöntőjére gondolunk.
  • Az örök küzdő Nadal jövőre is esélyesként érkezik majd a francia fővárosba, ha pedig továbbra is úgy játszik, mint az utóbbi néhány évben, ő sem fog megállni 20-nál.

(Borítókép: Rafael Nadal Párizs tetején / Aurelien Meunier / Getty Images Hungary)