Sportolóként is részt venne a tokiói paralimpián Románia magyar sportminisztere

2021.01.05. 20:11

Az RMDSZ kormányra kerülésével a bukaresti ifjúsági és sportminisztérium vezetését elvállaló 44 éves kerékpáros minden más tevékenységéről lemondott,  amikor a sportot a politikára cserélte. 2013 óta ő vezette a Romániai Kerékpáros Szövetséget, és Románia mindeddig egyetlen paralimpiai aranyérmét szerezte 2012-ben Londonban.

Csak az maradt a régi életemből, hogy hetente négyszer-ötször edzek. Úgy tervezem, hogy márciustól augusztusig aztán kicsit jobban megnyomom. Érzem, hogy még van bennem

– fogalmazott a sportoló, aki a romániai Új Magyar Szó online portáljának adott terjedelmes interjút miniszteri és személyes terveiről. Utóbbiak közül kiemelte, hogy ha sikerül jól beosztania az idejét, megvalósulhat az a célja, hogy jó eredményt érjen el a tokiói paralimpián. 

Miniszteri terveiről elmondta: azt célozza meg, hogy Románia a legjobb 15 ország között legyen az olimpiai éremtáblázaton.

Azt szeretném, hogy a már kvalifikált 58 sportoló, valamint az a mintegy ötven további, aki reményeink szerint megszerzi a kvótát, mindent kapjon meg arra, hogy a legjobb formában utazhasson ki Tokióba

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a nyári olimpiára való felkészülésről még hivatali elődje idején fogadták el a döntéseket, ezért ő most csak azt ellenőrizheti, hogy a támogatásokat valóban a kiutazó sportolók felkészülésére fordítsák.

novákedu
Fotó: mts.ro

Arra is kitért, hogy a román sajtó félreértelmezte a kijelentését, amikor azt idézték tőle, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni és korcsolyázni. Mint mondta, nem sportágakat akart kiemelni, hanem azt a célt kívánta kifejezésre juttatni, hogy minden gyerek sportoljon, mozogjon.

A bukaresti sporttárca élére kinevezett magyar sportember úgy vélekedett, hogy Románia sokat tanulhat a magyar példából, hiszen Magyarország az utóbbi húsz évben rengeteget fektetett a sportba, és ez az eredményein is meglátszik.

Az, hogy magyarként a román sport élére kerültem, elejét veheti sok ellenségeskedésnek, diszkriminációnak 

– hangoztatta a Maszolnak adott interjúban, hozzátéve, csíkszeredai magyarként örül annak, hogy a budapesti kormány sportfejlesztéseket hajt végre Erdélyben is.