Korlátozzák a szelfik készítését a Mount Everesten

000 Hkg3146887
2021.03.13. 06:49 Módosítva: 2021.03.13. 09:16

Kitörölhetetlen emlék az a virálissá vált fotó, melyet a nepáli „vasember”, Nirmal Purja készített 2019. május 25-én az Everesten a Hillary-lépcsőnél. (Purja ebben az évben a Project Possible néven futó sorozatban pótlólagos oxigénnel hét hónap alatt megmászta mind a 14 nyolcezres csúcsot, ennek részeként járt és fotózott az Everesten. A kép a New York Times címlapján landolt.)

Hegymászók százai torlódtak fel a csúcs előtti szakaszon, ahol meg kell várni, amíg az egyik irányból érkezők továbbhaladnak. Az események tragédiába torkolltak: 11 ember vesztette életét a hegymászók között, négyen közülük azért, mert a tömörülés miatt nem tudtak időben lejutni a „halálzónából”.

Hogy érzékeltessük, milyen szintű a tömeg az Everesten:

2019. május 22-én és 23-án 223, illetve 212 ember ért fel a csúcsra, előbbi világrekord lett.

A fő problémát az jelenti, hogy a közeledő monszun előtt, a tavaszi mászószezon végén mindig csupán néhány olyan „időjárási ablak”, vagyis tiszta időjárást biztosító nap van, amikor meg lehet kísérelni a csúcstámadást, és a csapatok ilyenkor egyszerre vágnak neki az útnak.

A nepáli turisztikai minisztérium pontosan tudja, hogy az országba érkező mászók egyenként több tízezer dollárt költenek el náluk az expedíciókra, és a serpa lakosság egy részének munkát adnak. Ám a fenti tragédiák elkerülésére újabb és újabb szigorítást vezetnek be. 2019 óta egy 6500 méter feletti csúcs megmászása és az addigi 25 ezer helyett 35 ezer dolláros mászóengedély a „beugró”.

A Mozgásvilág Facebook-oldala a Kathmandu Post keddi cikkéből idézve arról ír, hogy a turisztikai minisztérium hegymászásért felelős csoportja 11 új szigorú korlátozást vezetett be. A legérdekesebbet emeljük ki:

mostantól kizárólag szelfiket és olyan fotókat, videókat lehet készíteni és posztolni a hegyen, melyen a hegymászó „saját csapata” látható. Azokat a képeket, videókat, melyeken más mászók is látszanak, engedélyeztetni kell a minisztériummal.

A totálisan életszerűtlen szabályozást nagy felhorkanás kísérte, hiszen láthatóan arra megy ki a játék, hogy ne készüljenek tumultusról, esetleg elhunyt mászókról lőtt képek. Nem pedig arról, hogy elejét vegyék a fenti tragikus helyzetek kialakulásának. Ezt inkább azzal lehetne elérni, hogy korlátozzák a mászóengedélyek számát, ezzel viszont a hegymászókat kísérő serpák kenyerét vennék el, s persze egy csomó pénztől esne el a turisztikai kassza. 2019-ben csak az Everestre kiadott hegymászó-engedélyekből több mint négymillió dollár folyt be a nepáli államhoz.

(Borítókép: Hegymászók mennek fel a Hillary-lépcsőn az Everest csúcsa felé tartva. Fotó:  STR / AFP FILES / AFP)