Kloppot elragadták az érzelmei, hitet tett a futball és a szurkolók mellett

K EPA20200705120
2021.04.20. 10:14
Jürgen Kloppot, a Liverpool menedzserét is derült égből villámcsapásként érte az Európai Szuperliga vasárnap éjszakai bejelentésének híre, ahogy az a hétfő esti Leeds United–Liverpool (1–1) Premier League-mérkőzés utáni nyilatkozatából kiderül. A német szakember életében nem volt még ilyen kényelmetlen helyzetben, megható volt, ahogy két malomkő között őrlődött.

„Football is for the fans. Earn it.” „A futball a szurkolókért van. Érdemeld ki!”

Ilyen feliratú pólóban melegítettek a Leeds United játékosai hétfő este az Elland Roadon, a Liverpool elleni PL-mérkőzés előtt, és félreérthetetlenül ellenfelüknek címezték a szlogent, hiszen a Mersey-parti egyesület is csatlakozott vasárnap éjjel az új szakadársorozathoz, az Európai Szuperligához, sőt nemcsak csatlakozott, hanem amerikai tulajdonosai révén alapító tagja is a zárt körű elitsorozatnak. 

Érdemeld ki, mármint a Bajnokok Ligája-indulás jogát, és ne alanyi jogon juss hozzá, ahogy az a szuperliga-szerepléssel együtt jár.

A házigazdák a Liverpool öltözőjében is kiraktak minden játékos szekrénye elé egy ilyen pólót, de azok nem vették fel a meglehetősen provokatív, a Szuperliga gondolata ellen hitet tévő ruhadarabot. 

Az 1–1-re végződő mérkőzés után Klopp csaknem negyedórán keresztül állta az újságírók kérdéseit, és látszott rajta, életében nem volt még ilyen kínos helyzetben. Egyfelől kötötte őt a lojalitás munkaadóihoz, másfelől minden gesztusán látszott, hogy egyetlen porcikája sem kívánja a szuperligát.

Néhány erős mondat Klopp válaszaiból:

„Amikor délután sétáltunk a játékosokkal a városban, az emberek válogatott szidalmakat szórtak ránk. Mi ezt nem érdemeltük meg, mi a klub alkalmazottai vagyunk, nem mi találtuk ki a szuperligát.”

„A csapat menedzsereként vagyok itt, és addig fogom betölteni ezt a pozíciót, amíg az emberek megengedik ezt nekem. Ma azt hallottam, hogy le fogok mondani. Nos, ez a híresztelés még elszántabbá tesz engem, és biztos, hogy maradok. Felelősnek érzem magam a csapatért, felelősnek érzem magam a klubért, és azért a kapcsolatért, amit kialakítottunk a szurkolóinkkal. Nehéz idők ezek, de mindent elkövetek a megoldás érdekében.”

„Sok mindenért felelős vagyok, és mindig vállalom a felelősséget, de ami most történik, ahhoz nekem semmi közöm.”

„A tulajdonosaink meghozták a döntésüket, de ez csak egy része a klubnak. A klub nagyobb, mint mi mindnyájan. Le kéne nyugodnunk egy kicsit. A Leeds szurkolóinak fogalmuk sem volt arról, hogy nekünk, játékosoknak és a menedzsernek nincs közünk ehhez a döntéshez. Úgy ordítottak ránk az utcán, mintha mi találtuk volna ki, hogy hozzuk létre a szuperligát.”

Az egyik legerősebb szurkolói csoport, a Spion Kop 1906 a Twitteren kemény szavakat használt:

Úgy érezzük, nem szabad támogatnunk a továbbiakban azt a klubot, amely a kapzsiságot előbbre helyezi a futball integritásánál. 

Továbbá a szurkolók belengették, hogy le fogják szedni zászlóikat és molinóikat a lelátóról. Klopp erre is reagált a sajtótájékoztatón.

„Megértem, hogy dühösek, abszolúte, de nekem az a gondom ezzel, hogy a zászlók a csapatért vannak ott. Ha rajtam múlna, én ott hagynám azokat. Még mindig van miért küzdenünk. Az utóbbi hat évben nagyszerű kapcsolatot alakítottunk ki a szurkolóinkkal, és megértem a haragot, illetve azt, hogy cselekedni akarnak, de nem szabad elfelejteniük, hogy a csapatnak semmi köze ehhez a döntéshez. Ebben a pillanatban, ha ezt megteszik, megfosztják a támogatásuktól a csapatot. A csapatot, és nem mást.”

James Milner csapatkapitány-helyettes, a gárda korelnöke nem köntörfalazott: határozottan elítélte a szuperliga ötletét. Íme: 

Magyarul: Nekem ez nem tetszik, és remélem, hogy nem is valósul meg!

Végül megosztjuk a Klopp-sajtótájékoztató teljes felvételét. Szemmel látható, hogy a menedzser dadog, hebeg-habog, életében nem volt még ilyen kínos helyzetben. 

(Borítókép:  Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője az angol labdarúgó-bajnokság Aston Villa elleni 2020. július 5-i mérkőzése előtt a liverpooli Anfield Stadionban. Fotó:  Shaun Botterill /  MTI / EPA / GETTY)  • Tippek
  • Hírek