Nem lehet csak úgy kiszállni az Európai Szuperligából

2021.04.25. 10:33

A 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a labdarúgó-Európai Szuperligához (ESL), azaz a tagok, bár többségük már így nyilatkozott, nem távozhatnak a társaságból – közölte a Real Madrid elnöke. Florentino Pérez, aki egyben az ESL első számú vezetője, az AS című spanyol sportnapilapnak nyilatkozott, miután a hétfőn bejelentett kezdeményezést széles körben támadták, és az alapító 12 csapatból elvileg már csak a Real Madrid és a Barcelona számít tagnak.

A helyzet az, hogy a klubok nem léphetnek ki – mondta Pérez. Hozzátette:

Néhányuknak persze a nyomás hatására ezt kellett mondania, de ez a projekt vagy valami ehhez nagyon hasonló meg fog valósulni. És remélem, hogy a közeljövőben.

A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be. Az alapítók között hat angol és három-három olasz és spanyol klub van. A tervet magas rangú politikai és sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széles körű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén éles kritikát fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.

Ezek után elsőként kedden este a Manchester City jelentette be, hogy visszalép a szerepléstől. Szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Szerda délutánra az Atlético Madrid és az Internazionale visszalépésével, valamint a Juventus és az AC Milan a liga jövőjének bizonytalanságáról tett bejelentése után már csak két klub, az FC Barcelona és a Real Madrid maradt hivatalosan tagja a szuperligának, amelynek a tervek szerint 15 állandó résztvevője lenne.

A 74 éves Pérez azt is cáfolta, hogy a JP Morgan amerikai befektetési bank, amely három és fél milliárd euróval kész támogatni a ligát, kihátrált volna a projekt mögül:

Ez sem igaz, ők sem távoztak. Időt kértek, hogy reagálhassanak, mint a 12 klub.

A sportvezető hozzátette:

Ha változtatásra lesz szükség, akkor változtatunk.

Szerinte vagy létrejön ez a sorozat, vagy a klubok tönkremennek.

Az egyesületek lázadni fognak, mert csak az államilag finanszírozott klubok maradnak majd életben, vagy azok, amelyeknek multimilliomos tulajdonosaik vannak, akik saját magukat szórakoztatják, és nem gond számukra, ha egy szezonban több száz millió eurót veszítenek.  • Hírek
  • Megtakarítás