Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Zichó Viktor felért a Kilimandzsáró csúcsára

2021.10.14. 14:19

„Sikeres az expedíció, a legnagyobb hülyeség volt, amit eddig csináltam, de imádtam minden percét!” – ezekkel a szavakkal jelentkezett be műholdas telefonon Zichó Viktor, aki október 5-én vágott neki az extrém kerékpáros-mászó expedíciónak Afrika legmagasabb csúcsáig.

A magyar sportember Mombasából, az Indiai-óceán partjától indult el két keréken a Kilimandzsáró felé, hogy mintegy nyolc nap alatt 350 kilométert és közel 7500 méter szintemelkedést leküzdve érjen fel a csúcsra. Az expedíció különlegessége, hogy az extrém sportoló

a teljes utat saját erőből, motorizált járművek segítsége nélkül teljesítette

és a Kilimandzsárón még egyéni rekordot is döntött, amikor egy nap alatt 750 méterről felbringázott egészen 3750 méterig. Ott eltöltött egy akklimatizációs pihenőnapot, majd tovább tekert 4700 méteres magasságig, ahonnan már fel kellett cipelnie a kerékpárt egészen az 5895 méteres csúcsig. 

Hogy mit üzennék az Index olvasóinak? Talán azt, hogy sose becsülj alá semmilyen feladatot, mert én kicsit talán alábecsültem, hogy milyen nehéz lesz kerékpárral felmenni a Kilimandzsáró csúcsára. Elképesztően nehéz volt, főleg a csúcsmászás éjszakájának folyamán, amikor mentem felfelé a vulkáni kőzettörmelék-lejtőn, nagyon sokat csúsztam rajta visszafele, körülbelül feleannyit csúsztam vissza, mint amennyit felfelé haladtam. Amikor felértem, éreztem, hogy nagyon a végét járja az erőm, pedig nem úgy gondoltam erre az expedícióra, hogy ennyire megterhelő lesz, de ezt alaposan alálőttem. Az út eleje, az Indiai-óceán partjától az iszonyú forróság miatt, a vége pedig a kemény hideg és szenvedős felfelé haladás miatt

– mondta el lapunknak az extrém sportoló.

Az elérhető adatok alapján magyar részről Zichó Viktor teljesítette elsőként ezt az útvonalat két keréken, de világszinten is egyedi a sportoló teljesítménye, aki október 15-én repül haza Magyarországra, de máris készül következő útjára, amely Európa legészakibb pontjáig vezet.