Egy öreg szerb oktatta Amerikát

GettyImages-1235993417
2021.10.20. 07:41 Módosítva: 2021.10.20. 08:16
Két slágermérkőzéssel elkezdődött az NBA jubileumi, 75. idénye, végre útjára indult a gyönyör. A címvédő Milwaukee Bucks 127–104-re legázolta a vírustagadó, oltásellenes sztárját, Kyrie Irvinget nélkülöző Brooklyn Nets csapatát, majd a poraiból újjáéledni látszó Golden State Warriors régi önmagát idézve 121–114-re legyűrte Los Angelesben a Lakerst. Egy 33 éves szerb veteránnak köszönhetően.

Kerek három hónapig tartott a végtelennek tűnő várakozás, de kedd este – magyar idő szerint szerda hajnalban – végre elkezdődött az NBA jubileumi, 75. szezonja. Méghozzá két slágermérkőzéssel: a bajnok Milwaukee Bucks a Brooklyn Nets csapatát fogadta, az előszezonban nyeretlen Los Angeles Lakers pedig a felkészülési meccseken veretlenül átszáguldó, megújulni látszó Golden State Warriors gárdáját.

Milwaukeeban, a sör Michigan-tó-parti fővárosában (Miller Light…) ünnep volt, a szó valamennyi értelmében. Kiosztották a bajnokcsapatnak a trófeával együtt járó gyűrűket, felvonták a franchise második bajnoki zászlaját – 1971 után fél évszázadot kellett erre várni –, és laposra verték az oltásszkeptikus Kyrie Irving nélkül felálló vendégeket.

A mérkőzésen végig vezetett a Bucks, még úgy is, hogy a liga két legjobb játékosa, a 2019-es és 2020-as MVP Jannisz Antetokounmpo és az ESPN által a No.1-nak titulált Kevin Durant, a nyáron Tokióban olimpiai bajnoki címet szerző Team USA sztárja gyakorlatilag kioltotta egymást.

Antetokounmpo 32 ponttal, 14 lepattanóval, 7 gólpasszal és 2 blokkal zárta a meccset, Durant 32 pontot, 11 lepattanót, 4 asszisztot és 2 blokkot jegyzett.

A különbséget a mellékszereplők jelentették. A hazaiakat az sem zavarta, hogy a Nagy Hármas harmadik tagja, Jrue Holiday a második negyed végén megsérült a talpán, és már nem tudott visszatérni nagyszünet után. A szintén olimpiai bajnok Khris Middleton, valamint Pat Connaughton egyaránt 20 pontot termelt, míg a másik oldalon James Harden 20 pontja és 8-8 lepattanója, valamint gólpassza, továbbá a szupercsere ausztrál Patty Mills 21 pontja (7/7 triplából) kevés volt az üdvösséghez. Pedig a Nets 53,1 százalékkal dobta a triplákat! A végeredmény 127–104 a Bucks javára.

A STAPLES Centerben a kettővel ezelőtti bajnok Los Angeles Lakers a régi önmagát kereső Golden State Warriorst fogadta. LeBron James lecserélte 23-as számú mezét a 6-osra, ezt a számot még annak idején Miamiban viselte, amikor két bajnokságot nyertek sorozatban. Mindenesetre arra jó volt a marketingfogás, hogy egy darabig most megint a lassan 37 éves veteránról beszéljenek.

Akinek azért még a játéka sem rossz. Mezőnyből 6/6-tal kezdte a meccset, Anthony Davisszel ketten a vállukra vették a csapatot, emberfelettit nyújtottak. Együttvéve 67 pontot (34, 33 megoszlásban) és 22 lepattanót (11-11) termeltek, a baj csak az, hogy rajtuk kívül senki sem ért el két számjegyű pontot, a maradék Lakers mindössze 47 pontra volt képes. Így persze a Warriors győzött, 121–114-re. 

A Golden State még veretlen, a Lakers nyeretlen ebben az idényben, az előszezont is beleszámítva. 

Ötvenöt év után ez az első NBA-idény, amelyben nem halljuk a legendás Marv Albert hangját: a TNT play-by-play kommentátora 80 évesen visszavonult. A Hall of Fame-tag szpíker nagyon fog hiányozni, szabadalmazott felkiáltása, a Yessss! egy-egy szenzációs kosár után ugyanúgy hozzátartozott a játékhoz, mint Curry triplája, Antetokounmpo zsákolása vagy LeBron James lepörgéses ziccere. 

De mindegy, az élet megy tovább, és nem is akárhogyan. Bár a lábadozó Klay Thompsont még mindig nélkülöző Golden State 12–7-re vezetett, de aztán villámgyorsan fordított a Lakers, és a negyedik negyed derekáig nem is engedte ki a kezéből az előnyt. Még úgy sem, a Nagy Hármasként beharangozott James, Davis, Westbrook trió harmadik tagja, a nyáron megszerzett Russell Westbrook pocsékul játszott, csupán 8 pontot szenvedett össze 4/13-as mezőnymutatóval, triplából 0/4 volt. 

Ami azt illeti, odaát Stephen Curry sem remekelt.

Az 5/21-es dobáspontosságra nem lehet büszke, viszont mind a 9 büntetőjét bedobta, és így is eljutott 21 pontig, 10-10 lepattanóig és gólpasszig, továbbá 3 szerzett labdáig, élete nyolcadik tripla-dupláját hozta össze.

Szerencséje volt a kis varázslónak, hogy a többiek kitettek magukért. Jordan Poole 20 pontot, Nemanja Bjelica és Damion Lee 15-15 pontot, Andre Wiggins és Andre Iguodala 12-12 pontot hozott, az önzetlen csapatmunkát a 30 assziszt jelzi a Lakres 21 gólpasszával szemben. Még a lepattanócsatát is megnyerte az alacsony játékosokból álló Golden State 50–45-re. A legjobban azonban a rettenetes büntetőzés sújtotta a hazaiakat: 19-ből csak 9-szer találtak be a gyűrűbe.

A 121–114-es vendégsiker hőse egyértelműen egy 33 éves szerb veterán volt, Nemanja Bjelica.

A 208 centis mindenes csereként 15 pontot, 11 lepattanót, 4 gólpasszt és 6/7-es mezőnymutatót hozott össze, és azokat a perceket, amikor ő a pályán volt, húsz ponttal megnyerte a Golden State. 

Bjelica nem akárki, 2015-ben az Euroliga legjobbja, MVP-je volt a Fenerbahçe csapatában, akkor, 2015-ben szerezte meg a Minnesota Timberwolves, azaz 27 évesen volt újonc az NBA-ben.

Mindent tud a kosárlabdából, amit csak tudni lehet, és amúgy nem is szívbajos.

A negyedik negyedben angyali nyugalommal vágta fejbe a ziccert dobni készülő Jamest, akihez mások nem is nagyon mernek hozzányúlni.

Oké, flagrant foulnak, azaz sportszerűtlen hibának minősítették a bírók, de James kihagyta az első büntetőt, és utána már nem játszott úgy, mint addig. 

Bjelica megmutatta, hogy ki az úr a háznál. 

(Borítókép: A Golden State Warriors és a Los Angeles Lakers mérkőzése. Fotó: Adam Pantozzi / Getty Images Hungary)