Lewandowski így pörgette ki ügynökét a közös vállalkozásból

GettyImages-1308103799
2021.11.15. 07:40
Hétfő este Lengyelország fogadja Magyarországot labdarúgó-világbajnoki selejtezőn Varsóban. A lengyel remények – magyarok már nincsenek... – letéteményese Robert Lewandowski, a Bayern München gólgyárosa – lett volna, de a világ egyik legjobb játékosa már nem lép pályára a tét nélküli mérkőzésen. Ettől függetlenül exkluzív interjút készítettünk a támadó korábbi ügynökével és üzlettársával, Cezary Kucharskival, aki ma már perben áll valamikori védencével.

Cezary Kucharski tíz éven keresztül a világ jelenlegi talán legjobb labdarúgójának, Robert Lewandowskinak volt az ügynöke. Annak a Lewandowskinak, aki a 2021-es Aranylabda egyik legnagyobb esélyese. 

A 49 éves menedzser maga is jeles futballista volt, 17 alkalommal szerepelt a lengyel válogatottban, s a Legia Warszawában fejezte be pályafutását – abban a klubban, amelynek második csapatában akkor még nem annyira világhírű védence egy idényt játszott, és ahonnan hihetetlenül dilettáns módon eltanácsolták a 18 éves, akkor még kákabélű centert.

Kucharski manapság Valenciában él és dolgozik, a kies és napfényes Costa Blancán, anyanyelve és az angol mellett ma már spanyolul is tűrhetően beszél. 

Milyen emlékei vannak az ifjúkori Lewandowskiról?

Robert Varsóban született, de a fővárostól alig harminc kilométerre fekvő Lesznóban nőtt fel, és ott is kezdett el futballozni. Igaz, még nem szervezett formában, csak a városka utcáin rúgta a bőrt. A lesznóiak azonban annyira a magukénak érzik Lewát, hogy öt éve díszpolgári címet adományoztak neki, dacára annak, hogy a nyolcéves Robertet Krzysztof, az apja elvitte a fővárosba a Varsovia utánpótlás-nevelő egyesületbe. Ott Marek Siwecki lett az első edzője, sajnos ő tavaly elhunyt – idézte fel az Indexnek Kucharski azokat az időket, amikor Lewandowski tehetsége még nem az ő vigyázó tekintetétől kísérve bontakozott.

A kilencvenes években sanyarú körülmények uralkodtak a Varsovia pályáján, az öltözőben még zuhany és meleg víz sem volt, a göröngyös játéktér pedig libalegelőre emlékeztetett. No de ha ennyire lepukkant klub volt a Varsovia, miért ide hozta a fiát az idősebb Lewandowski?

Egyszerű. Sehol sem kellett. Többek között a Legiától és a Poloniától is elzavarták a srácot, annyira sovány és gyengécske volt. Ma sem értem, hogy miért nem adtak neki legalább egy lehetőséget, hiszen még csak ki sem próbálták, mit tud. Mindegy, ha a varsói óriásoknak nem kellett, Bobek – ez volt a beceneve – a Varsoviában bizonyított. Csendes, visszahúzódó fiú volt, de csak addig, amíg labdához nem jutott. Attól kezdve a góljai beszéltek helyette. A két évvel idősebbek között játszott, ráadásul egy fejjel alacsonyabb is volt a többieknél, de a labda valahogy mindig megtalálta. És ontotta a gólokat. Csakhogy óriási veszély leselkedett rá.

Mégpedig?

Remek tájékozódási futó is volt, és az apja a fejébe vette, hogy a tájfutásban szép karrier vár Bobekre. Siwecki alig tudta lebeszélni a papát arról, hogy elvigye tájfutónak a srácot. Persze ettől függetlenül sokat köszönhet Robert a szüleinek, elsősorban a génjeit. Az apja remek cselgáncsozó volt, az anyja pedig röplabdázó. Szóval a fiú sportra termett. És volt a szülőknek egy remek tulajdonsága, a többi sportpapával és- mamával ellentétben sohasem kiabáltak utasításokat a gyereknek a pálya széléről, hagyták, hogy az edző csiszolja a srácot. 

Aztán 2005-ben tragédia történt...

Krzysztof, az édesapa váratlanul elhunyt. Attól kezdve Robert egyedül utazott az edzésekre, ami Lesznóból oda-vissza összesen négy órát emésztett fel. De mindez nem szegte a kedvét. Amikor az apja meghalt, Robert tizenhét éves volt, hét éve volt a Varsovia játékosa. Elcsábította a negyedosztályú Delta Warszawa, ahonnan rögtön tovább is állt a Legiába. Onnan azonban alig egy év után, 2006-ban kirúgták. Előbb Jerzy Kraskát, az edzőt, aki ragaszkodott volna Roberthez, majd másnap a csatárt is. Óriási hiba volt. Ráadásul roppant megalázó körülmények között zavarták el, a klubtitkárt bízták meg, hogy közölje Roberttel a rossz hírt.

Ki volt, aki utána felkarolta?

Szerencsére Marek Krzywicki a Varsoviától Bobek segítségére sietett, és beajánlotta a Znicz Pruszków csapatához. Az első két hónapban még nem játszott, mert lábadozott a sérülése után, de aztán belekezdett a gólgyártásba. Ekkor történt, 2008-ban, hogy felfigyeltem rá, és bár sokan szerették volna leszerződtetni, végül nekem sikerült megállapodást kötnöm Roberttel. Közös céget alapítottunk RLManagement néven, amelyben az RL természetesen Robert Lewandowskit jelentette. Mivel a Znicz ingyen szerezte meg Robertet, Sylwiusz Mucha-Orliński, a klub elnöke a szerződésbe foglalta, hogy Bobek bármikor távozhat. Végül a Lech Poznań ajánlatát fogadtuk el, jóllehet máshonnan, például a Jagiellonia Białystoktól vagy a Cracovia Krakówtól jóval többet ígértek érte. A Znicz 1,5 millió złotyt, mintegy 300 000 eurót kapott Lewandowskiért. Mindez 2008-ban történt.

A Legia Warszawa már kopogtatott az ajtón?

Ekkor már a Legia is észbe kapott, havi 9000 fontos – csaknem négymillió forintos – fizetést kínáltak neki, ami akkor Lengyelországban óriási pénz volt. De Lewa beintett nekik.

 (Amikor még töretlen volt a barátság Lewa és Kucharski között...)

A válogatottban is ekkor mutatkozott be, Leo Beenhakker, a holland szövetségi kapitány hívta be, San Marino ellen csereként szállt be, és ha már beszállt, berúgta élete első válogatott gólját. Jelenleg 128 válogatottságnál és 74 gólnál tart.

Az volt az álláspontom, hogy két évet töltsön még el Lengyelországban, és utána lépjünk ki a nemzetközi piacra. Húszévesen még nem volt a birtokában a mostani képességeinek, azt mondtam neki, rugdossa a gólokat a Lech csapatában, aztán belecsapunk a lecsóba. És rugdosta is, 58 meccsen 32-t, és a Lech bajnokságot nyert. Robert rohamosan fejlődött, 2010-ben nyilatkoztam is, hogy ő lesz minden idők legjobb lengyel labdarúgója, jobb Deynánál, Latónál, Wilimowskinál, mindenkinél. Nem is tévedtem, pedig senki sem hitt nekem...

És 2010-ben bejelentkezett Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund ügyvezetője Robertért. Bár voltak pénzesebb kérők is, óriási volt a szurkolók nyomása, hogy a Ruhr-vidékre költözzön a csatár, mivel Lengyelországban a Borussia volt a legnépszerűbb német klub. 

Fantasztikus négy évet töltött Dortmundban. 2012-ben bajnokok lettek a Bundesligában, ugyanazon év májusában 5–2-re lelépték a Német Kupa döntőjében a Bayern Münchent Robert mesterhármasával. Robert ezekben a napokban Európa legkeresettebb csatára volt. 

Nyilván sorba álltak érte a topcsapatok.

Sir Alex Ferguson eljött Németországba, hogy tárgyaljon Robert szerződtetéséről. Egy berlini étteremben találkoztunk – idézi fel Kucharski az eleddig ismeretlen történetet, amely egészen más mederbe terelhette volna az európai labdarúgás alakulását. – Sir Alex azt mondta, bármilyen árat hajlandó megadni azért a játékosért, aki négy gólt rúgott Iker Casillasnak. A mai napig feláll a szőr a karomon, ha visszagondolok: a valaha volt egyik legnagyobb edzővel tárgyaltunk, a Manchester United akarta elvinni Bobeket, de nem lehetett nyélbe ütni a szerződést. A Dortmund nem akarta. Pedig Robert ment volna. Igaz, nem volt túlságosan szomorú, amiért Watzke lefújta a tervezett szerződést, ugyanis remekül érezte magát a Borussiánál.

És a csapat is parádézott, Roberttel együtt.

2013 áprilisában a Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén Lewa mesternégyesével 4–1-re megverték a Real Madridot. Bár a fináléban 2–1-re alulmaradtak a Bayernnel szemben, nem sokkal később a német szuperkupáért 4–2-re legyőzték a bajorokat. Ekkor, a 4–1-es győzelmet követő napon nyilatkozta a partnerem, Maik Barthel, hogy Lewa 2014 nyarán valószínűleg a Bayernhez szerződik. A következő idényben 28 góllal ismét gólkirály lett Németországban, és valóban leigazolta a Bayern. Öt évre, ráadásul ingyen, mivel Dortmundban lejárt a négyéves szerződése.

Ennek már hét éve, és ez a hét év szakadatlan sikertörténet Münchenben. Robert 230 mérkőzésen 216 gólt szerzett a bajorok színeiben, egy szezonban szerzett 41 góljával megdöntötte Gerd Müller megdönthetetlennek hitt 40 gólos Bundesliga-rekordját. Európai aranycipős és 2020-ban az év játékosa. Már csak az Aranylabda hiányzik, de lehet, hogy az sem sokáig. Ha viszont idén megkapja ezt az elismerést, ahhoz önnek már nem lesz köze, ha minden igaz.

Nem, mert 2018-ban elváltak útjaink. És ha megkérdezi, mi volt az oka, egyetlen szóval válaszolok: a pénz. 

A pénz?

Háborúban állunk egymással azok után, hogy tíz évig szinte testvérek voltunk. Bepereltem, mert eurómilliókkal tartozik nekem. Még folyik a per, remélem, megnyerem. Meg kell nyernem, mert világos a tényállás. 

Mi történt?

Kilépett a szerződésünkből és a közös vállalkozásunkból, az RLManagementből is. Vagyis kirúgott engem, és összeállt Pini Zahavival, a Chelsea-tulaj Roman Abramovics cimborájával. De nem ezért perelem, hanem azért, mert az évek során eurómilliókat szivattyúzott ki a közös vállalkozásunkból azzal a céllal, hogy finanszírozza a luxusnyaralásait a feleségével, Annával. 39 millió złotyt, azaz körülbelül hét és fél millió eurót követelek tőle. Annának, aki egyébként Robert fitneszedzője, kölcsönadtam 2,5 millió eurót, amit a mai napig nem fizetett vissza. 

Kucharski ma is ügynökösködik, fiatal játékosokat térképez fel Spanyolországban, legutóbb a Valencia–Villarreal mérkőzést tekintette meg. Bár nem mondja, de egyértelmű: keresi az új Lewandowskit. Nem lesz könnyű dolga, magasan van a mérce...

(Borítókép: Robert Lewandowski 2021. március 20-án. Fotó: Lukas Barth-Tuttas – Pool / Getty Images)