Anderson a sírból hozta vissza a meccsét, Price hengerelt a darts-vb-n

2021.12.30. 00:09
Gary Anderson 0:3-as hátrányból fordítva jutott be a darts-világbajnokság nyolcaddöntőjébe, Gerwyn Price sorozatban 12 leget nyert meg, Jonny Clayton és Michael Smith csatája pedig egészen fantasztikus színvonalat hozott az Ally Pallyben a szerdai játéknapon.

Szerdán már a nyolcaddöntőket rendezték a darts-világbajnokságon, igaz, délután még három, este pedig egy meccs még hátra volt a harmadik fordulóból. Aztán abból a háromból csak kettőt tudtak megrendezni, Dave Chisnall ugyanis koronavírusos lett, ezért ellenfele, Luke Humphries játék nélkül jutott tovább. Alan Soutar rendkívül fordulatos meccsen győzött 4:3-ra a világranglista-7. José de Sousával szemben, Callan Rydz pedig döbbenetesen simán, 4:0-val ejtette ki a 10. helyen rangsorolt, 2019-ben és 2020-ban is elődöntős Nathan Aspinallt.

Este folytatódott, egyben zárult is a 4. kör. Ian White rendkívül magabiztosan játszott az első két szettben, az elsőben minden körben (!) volt triplája, aztán a harmadikra hiába esett vissza a teljesítménye, azt a játszmát is be tudta húzni, ezzel 3:0-ra vezetett a kétszeres világbajnok Gary Anderson ellen. Ekkor azonban valami megtört White-nál, Anderson pedig megnyugodott, hideg vérrel dartsozott és hozta a következő két szettet. A hatodikban aztán az első két leget megnyerte White, sőt a negyedikben meccsnyila is volt, de elhibázta, Anderson pedig ezt kihasználta és egyenlített. 

A 7., mindent eldöntő szettben pedig már nem volt kérdés, Anderson a harmadik legben brékelt, ami elég volt számára a győzelemhez, így 0:3-ról 4:3-ra fordított.

Majd jött az első nyolcaddöntő Gerwyn Price és Dirk van Duijvenbode főszereplésével. A holland jól időzetette az első és egyetlen brékjét a nyitószettben, ugyanis az ötödik legben sikerült hátsó pályáról nyernie, amivel 1:0-ra vezetett. Azt pedig valószínűleg sem ő, senki más nem gondolta volna, hogy nem nyer több leget. A címvédő ugyanis olyan tempóra váltott, amire talán nincs is ellenszer, a második szettben 102-es, a harmadikban és a negyedikben pedig 112-es átlaggal dolgozott, és az is belefért, hogy az ötödikben ez 90-re csökkenjen. Van Duijvenbode ugyanis addigra teljesen belefáradt abba, hogy csak asszisztál a Price-parádéhoz. A tavalyi bajnok sorozatban 12 (!) leget nyerve fordított és lemosta a hollandot, a végén egy stílszerű 136-os kiszállóval.

Az este zárómeccsét két, eddig kitűnő formában játszó brit, a walesi Jonny Clayton és az angol Michael Smith vívta. Az idei évben a Premier League-et, a World Grand Prix-t, a Masterst és a World Series döntőjét is megnyerő Clayton parádésan kezdett, 107-es és közel 115-ös átlaggal elvitte az első két szettet, Smith viszont finoman szólva is összeszedte magát, ő is felment 100 fölé, és egyenlített 2:2-re. Az ötödik játszma is ugyanolyan kiélezett csatát hozott, mint az addigiak, Smith azonban jobban bírta a hajrát és fordított. De Clayton nem tört össze, brékkel kezdett egy 161-es kiszállónak köszönhetően, amire Smith egy 121-essel válaszolt. Aztán a walesi jött ki jobban az adok-kapokból, döntő szettre került sor.

Abban is egymásra tromfoltak rá, legyen szó hibákról, oda-vissza brékekről vagy fantasztikus kiszállókról, közben pedig szimpatikus ökölpacsikkal ismerték el egymás zsenialitását.

Smith 4:4-es legállásnál (döntő szettben kettővel kell nyerni, vagy 5:5 után jön döntő leg) brékelt, a következőben pedig Clayton a kerekítésnél elszámolta magát, ami végzetes hibának bizonyult, ugyanis Smith a két meccsnyilából a másodikat a helyére küldte, ezzel lezárta a világbajnokság addigi talán legjobb meccsét.

A legjobb nyolc között Price–Smith rangadót rendeznek.

PDC-DARTSVILÁGBAJNOKSÁG, EREDMÉNYEK, SZERDA
3. FORDULÓ
Gary Anderson (skót)–Ian White (angol) 4:3
José de Sousa (portugál)–Alan Soutar (skót) 3:4
Dave Chisnall (angol)–Luke Humphries (angol) – Chisnall visszalépett, játék nélkül jutott tovább Humphries
Nathan Aspinall (angol)–Callan Rydz (angol) 0:4

NYOLCADDÖNTŐ
Gerwyn Price (walesi)–Dirk van Duijvenbode (holland) 4:1
Jonny Clayton (walesi)–Michael Smith (angol) 3:4