Megvalósíthatósági hatástanulmányt készítenek a 2036-os olimpia rendezésére

2021.07.22. 22:01

A napokban dőlt el, hogy a 2032-es nyári olimpiát az ausztráliai Brisbane rendezi. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által felkért testület a 2036-os és az azt követő olimpiákra is megvalósíthatósági és makrogazdasági hatástanulmányt készít – írja a Nemzeti Sport

Budapest korábban a 2024-es olimpiára pályázott volna, de a rendezéssel kapcsolatos politikai egység később megtört, így a magyar főváros visszalépett az indulástól. A 2024-es olimpia rendezési jogát végül Párizs nyerte el, míg 2028-ban Los Angeles adhat otthont a világ egyik legnagyobb sporteseményének. 

A lap szerint Kulcsár Krisztián még januárban arról beszélt, hogy a MOB vizsgálni kezdte, van-e értelme pályázni a 2032-es nyári olimpia megrendezésére, így létrehoztak egy testületet ennek érdekében.

A testület feladata, hogy makrogazdasági elemzések és hatástanulmányok segítségével hitelesen bemutassa, hogy milyen feltételei lennének a lebonyolításnak Magyarország számára, illetve mekkora a tényleges realitása egy esetleges rendezésnek. 

A Nemzeti Sport cikkében megjegyzi: a létrejövő Budapest 2032 Bizottság  sportszerető üzletemberekből áll, amelynek élére Szalay-Berzeviczy Attilát választották. A magyar grémium működése viszont átértékelődött, miután februárban már az a hír járta, hogy a 2032-es olimpiát Brisbane rendezheti. 

A kiválasztási rendszer megváltozása, aztán maga a végeredmény nem ért minket meglepetésként, az sokkal inkább, hogy olyan hirtelen szűkítették a versenyt Brisbane-re

– árulta el a lapnak Szalay-Berzeviczy Attila. 

Azt is hozzátette: a MOB által felkért testület munkája nem volt 2032-re korlátozva, ezért a testület el fogja készíteni a 2036-os, és az utána jövő olimpiára is a megvalósíthatósági és makrogazdasági hatástanulmányt. 

A grémium az erről szóló párbeszédet már megkezdte a NOB-bal.