52 éve nem volt ennyi magyar a Garros főtábláján

2022.05.20. 21:31 Módosítva: 2022.05.21. 04:41
Pénteken kiderült, hogy úgynevezett szerencsés vesztesként Jani Réka is felkerült a hétfőn kezdődő Roland Garros, a francia nemzetközi nyílt teniszbajnokság főtáblájára. Ez azt jelenti, hogy több mint fél évszázada nem volt ennyi – hat – magyar teniszező az év második Grand Slam-tornája mezőnyében. És minimális esélye még hetedikként Piros Zsombornak is van, hiszen negyedik helyen áll a „várólistán”.

1970 óta nem indult még ennyi magyar teniszező a Roland Garros főtábláján, mint idén: szám szerint hat. Fucsovics Márton, Balázs Attila, Bondár Anna, Udvardy Panna, és Gálfi Dalma után Jani Réka is jogot szerzett erre, miután szerencsés vesztesként a sorsolásnak köszönhetően ott lehet a 128 között. Minderről a Magyar Tenisz Szövetség tájékoztatta az Indexet. 

Tegnap este óta izgultam, hogy szerencsés vesztesként sikerüljön felkerülni a főtáblára, nem is nagyon tudtam aludni az éjjel – nyilatkozta Jani Réka. – A világranglistán elfoglalt helyemnek köszönhetően bekerültem a top 5 szerencsés vesztes közé, és végül a sorsolásnak köszönhetően abba a háromba, akik helyet kaptak a 128-as főtáblán. El sem tudom mondani, milyen boldog vagyok. Ez óriási ajándék a sorstól, és megpróbálom minden percét élvezni a mérkőzésemnek. A főtáblán nagyszerű játékos, a svájci Belinda Bencic ellen lesz lehetőségem játszani. 

A 25 éves Bencic jelenleg 14. a WTA világranglistán, de 2020 februárjában volt már negyedik is. Ami a 30 éves Jani Rékát illeti, ő ez idő szerint a 128. a világranglistán.

Nem tegnap volt, amikor 1970-ben kilenc magyar is versenyzett egyéniben a francia nyílt teniszbajnokságonBaranyi Szabolcs, Borka Katalin, Gulyás István, Machán Róbert, Polgár Erzsébet, Szabó Éva, Szőke Péter, Szörényi Judit és Varga Géza.