Holló Balázs ellopta a show-t világklasszisaink elől

D  YT20220618029
2022.06.18. 12:52 Módosítva: 2022.06.18. 16:06
Holló Balázs káprázatos bravúrja volt a nap fénypontja szombaton a Duna Arénában, amikor megkezdődött a 19. FINA világbajnokság. Az egri vegyesúszó 400-on bődületes egyéni csúccsal, az ötödik legjobb idővel döntős, Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma 200 méter vegyesen, Szabó Szebasztián 50 méter pillangón elődöntőbe jutott, Késely Ajna és Fábián Bettina 400 gyorson, Takács Tamás 100 mellen, Kós Hubert 400 méter vegyesen kiesett. Késely búcsúja fájó meglepetés. A 4×100 méteres férfigyorsváltónk a harmadik idővel, a női hasonló staféta, kellemes meglepetésre, nyolcadikként finalista.

Szombat délelőtt megkezdődtek az úszóversenyek a Duna Arénában, a 19. FINA világbajnokságon, és mindjárt egy olyan számmal, amelynek magyar címvédője van, Hosszú Katinka személyében. A pályafutása nyolcadik vb-jén induló, 33 éves, háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok legenda – ahogy maga is nyilatkozta – már nem az az Iron lady, aki korábban egy évtizeden át volt, neki már nincsenek aranyérmes álmai, viszont kitűzött maga elé egy realisztikusabb célt: elérni a száz medáliát világversenyeken. Jelenleg 96-nál tart, itt Budapesten biztosan nem lesz meg a száz, talán majd augusztusban Rómában, az Európa-bajnokságon.

Hosszú a második előfutamba került a négyből, és amikor felállt a rajtkőre, úgy tűnt, a régi Katinkát látjuk: nem volt rajta súlyfelesleg, sőt olyan szálkás volt, mint fénykorában. Szóval elkezdtünk reménykedni, hátha...

A medencében már kevésbé volt rózsás a kép, eleinte a negyedik helyen tempózott, majd a gyorson megelőzte az olimpiai bajnok japán Ohasi Juit, de az amerikai Lea Hayesre és a holland Marrit Steenbergenre nem jelentett veszélyt, harmadikként csapott célba, összesítésben a tizenegyedik idővel (2:11,77 perc), ami öt és fél másodperccel gyengébb a saját világcsúcsánál (2:06,12 p), de hát azt még 2015-ben a kazanyi vb-n úszta, Iron Lady korában... Mindegy, az a fontos, hogy bekerült az esti középdöntőbe, akárcsak Sebestyén Dalma, aki a tizenötödik időt teljesítette (2:13,13 p). A Győri Úszó SE 25 éves versenyzője nem igazán volt elégedett a teljesítményével, nem így tervezte el fejben ezt az úszást, és mivel nem akarta kockáztatni az esti szereplését, visszalépett a közvetlenül utána következő 100 méter pillangó előfutamától. A 200 vegyesen mindössze ketten mentek be 2:10 alá, a két amerikai, Alex Walsh (2:09,41) és a már említett Hayes (2:09,81).

„Ezt a világbajnokságot lépésről lépésre veszem, úgy látom, lesz még egy úszásom, bekerülök a középdöntőbe, ennek örülök, bár nem akarom elkiabálni”, nyilatkozta előfutama után Hosszú, amikor még nem tudta, hogy az ideje mire lesz elég. Az M4 Sport adásában Czene Attila, a hasonló férfiszám atlantai olimpiai bajnoka úgy számolta, kicsit túl szapora volt Katinka tempója, de egy nyolcnapos versenyen nem lehet végig csúcsformában úszni. 

A 100 méter női pillangón és a 400 méter férfigyorson nem volt magyar érdekeltség, annál inkább 50 méter férfipillangón, ahol a világbajnoki cím egyik esélyese a győri Herkules, Szabó Szebasztián úszott. A frankfurti születésű, a délvidéki Zentán nevelkedett 26 éves klasszis a szám Európa-bajnoki címvédője, és a Duna Arénában is nagy dobásra készül, ahogy azt az Indexnek is elmondta. 

Az országos csúcsot 22,90 másodperccel tartó Szabó 23,08-cal vezeti az idei világranglistát, illetve vezette eddig a pillanatig. A legerősebb a nyolcadik futamba került, remekül rajtolt, de a végén az olasz Thomas Ceccon 22,88 másodperces olasz országos csúccsal megelőzte, egyszersmind a világ idei legjobb idejét is elragadta Szabótól, aki 23,11-gyel második lett, ez évi legjobbjától mindössze 3 századdal elmaradva. Illetve a világ idei legjobbját már az ötödik futamban megúszta a Trinidad és Tobagó-i Dylan Carter 22,87-tel, a hatodikban az amerikai Michael Andrew 22,89-et ment, a hetedikben az úszófenomén amerikai Caeleb Dressel 22,88-at, szóval rettenetesen erős a mezőny. Szabó végül nyolcadikként ment tovább az elődöntőbe, nagyon kell csipkednie magát, lehet, hogy már a döntőhöz is országos csúcsra lesz szüksége. „Körülbelül ilyen, 23 másodperc körüli időt terveztem”, hangzott Szabó villámnyilatkozata.

A női 400 méter gyorson Késely Ajna és Fábián Bettina egyaránt a negyedik, legerősebb futamban úszott, többek között az amerikai Katie Ledeckyvel és a még nem egészen 16 éves kanadai tinizsenivel, Summer McIntoshsal együtt. A hétszeres olimpiai bajnok Ledecky kiemelkedett a mezőnyből, semmit sem bízott a véletlenre, egyedül ő ment 4 perc alá (3:59,79). Könnyen lehet, hogy este nekiveselkedik a most nem induló Ariarne Titmus világcsúcsa, a 3:56,40 megdöntésének, amit az ausztrál úszónő május 22-én Adelaide-ben repesztett. Ledecky a tavalyi olimpia relatív sikertelensége után („csak" két arany és két ezüst) átköltözött Floridába, ahol a szöuli olimpia legendás pillangózó bajnoka, a suriname-i Anthony Nesty az edzője – és ez meg is látszik az úszásán. Késely – a szám négy évvel ezelőtti Eb-ezüstérmese – hatodik lett a futamban (4:09,09), Fábián tizedik (4:14,06). Sajnos mindketten kiestek, egyikük sem került döntőbe, Késely a tizenkettedik, Fábián a huszonkettedik idővel simán búcsúzott. Késelytől ez bizony kellemetlen meglepetés.

Nehéz periódus van a hátam mögött, gyógyulási időszakon vagyok túl. Az motivál, hogy mindig lineárisan fejlődött a teljesítményem, és ilyen stagnáló szakasz minden nagy úszó életében előfordult. Remélem, a váltóban hozzá tudok tenni a magyar csapat teljesítményéhez – magyarázta az M4 Sportnak Késely, aki ott hagyta a Kőbánya SC-t és Turi Györgyöt, és már a BVSC-ben edz Bernek Péter keze alatt.

Férfi 100 méter mellen Takács Tamás, az egykori budafoki, ma már BVSC-s fiatalember képviselte színeinket. A 23 éves sportoló, akinek édesapja, Takács Imre az edzője, az ötödik futamban 1:01,86 perccel nyolcadik lett, összesítésben a 28., és nem jutott tovább. 

Következett a férfiak 400 méteres vegyese, és a harmadik futamban Holló Balázs igen szaporán tempózott. Olyannyira, hogy szédületes hajrával az utolsó ötven méteren feljött az élen haladókra, és döbbenetes egyéni csúccsal, 4:10,87 perccel negyedik lett futamában, összesítésben pedig az ötödik, és simán bejutott a döntőbe. Az áprilisi debreceni országos bajnokságon úszott egyéni legjobbján csaknem három teljes másodpercet javított! Kós Hubert 200-nál még vezetett, de aztán visszaesett, 4:15,44 perccel csak tizenkettedik lett összesítésben, az ob-n úszott idejétől is elmaradt két másodperccel, és nem jutott döntőbe.

Holló, Kovács Ottó tanítványa fülig érő szájjal nyilatkozott az Indexnek:

Nagyon kiúsztam magam, muszáj volt. A délutáni úszások általában jobban sikerülnek. Az első lépcsőfokot, a döntőbe jutást teljesítettem, most jöhet a második... Szeretnék este javítani. Most levezetek, majd próbálok aludni másfél órát, de alig hinném, hogy sikerülni fog, annyira fel vagyok pörögve. A debreceni ob óta edzettem, mint az állat. Itt a Duna Aréna hazai pálya, persze rettenetesen izgultam, bár ez nem látszik rajtam, mert igyekszem magabiztosságot sugározni. Pedig valójában tele van a gatya... Stresszelek, meg minden, de legbelül tudom, mire vagyok képes, hol állok a mezőnyhöz képest. Ez az idő hatalmas bónusz... Edzőm, Ottó bá megálmodta, hogy bejutok a döntőbe, de ilyen időre ő sem gondolt, 4:12-t írt fel egy papírcetlire. Megtréfáltam őt is meg magamat is, ez az idő hihetetlen. Nem hittem, hogy már most képes leszek erre, a párizsi olimpiára terveztem 4:10-et. Nekem a hajrám az erősségem, az utolsó száz, és ez most is kijött. Úgy állok oda, ha 300-nál ott vagyok az élcsoportban, akkor bármi történhet. 

És a végén csattan az ostor! Előbb a női 4×100 méteres gyorsváltónk a nyolcadik idővel kvalifikált a döntőbe, kellemes meglepetésre (3:39,04 perc, Pádár Nikolett, Senánszky Petra, Molnár Dóra, Gyurinovics Fanni összetételben), majd az éremesélyes férfistafétánk (Szabó Szebasztián, Milák Kristóf, Bohus Richárd, Németh Nándor) a harmadik helyen, nagyszerű idővel (3:12,28 p), Milák második emberként kicentizte a váltást, 0,00 másodperc volt a reakcióideje, ez is kellett a szédületes 47,36-os részidejéhez, igaz, repülőváltással.

Mert ez aztán repülőváltás volt a javából!

Este 18.24 órakor Szabó Szebasztián elődöntője, az 50 méter pillangó következik, 19.04-kor a női 200 méter vegyes elődöntője (Hosszú Katinka, Sebestyén Dalma), 19.25-kor a férfi 400 méter vegyes döntője (Holló Balázs), majd előbb 19.36-kor a férfiak, majd 19.47-kor a nők 4×100 méteres gyorsváltójának fináléja, mindkét számban a magyar stafétával.

Az Indexen kiemelt figyelemmel követjük a hazai vizes világbajnokságot, mellékletünkben minden fontos információt megtalál az eseményt illetően!

(Borítókép: Holló Balázs. Fotó: Illyés Tibor / MTI)