David Beckham: II. Erzsébet inspirált és vigasztalt minket

GettyImages-1243046859
2022.09.09. 10:14

Magyar idő szerint csütörtök este 19 óra 30 perckor lett hivatalos, hogy uralkodásának 71. esztendejében meghalt II. Erzsébet királynő. Pillanatokkal később, az éppen zajló Zürich–Arsenal Európa-liga-mérkőzés második félidejének kezdetén egyperces gyászszünettel emlékeztek az uralkodóra.

Természetesen nem volt ez másképp a nap hátralévő sporteseményein sem, ahogy a sportvilág legnagyobb alakjai is kivétel nélkül megemlékeztek a királynőről. Aki találkozhatott vele, kiemelte: élete egyik legnagyobb megtiszteltetése volt találkozni Nagy-Britannia uralkodójával. Sir Mo Farah – akit korábban II. Erzsébet királynő ütött lovaggá – elmondta:

A királynőt az egész világon szerették, a találkozásunk életem egyik legnagyobb megtiszteltetése volt. Emlékezni fogunk rá az elképesztő odaadásáért a brit nép iránt, amit uralkodása alatt tanúsított

– zárta gondolatait a négyszeres olimpiai bajnok, brit hosszútávfutó közösségi oldalán. 

Az angol labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Harry Kane az elsők között fejezte ki együttérzését a brit uralkodói családdal, és „elképesztő inspirációként” jellemezte a több mint 70 évig uralkodó királynőt. Hozzátette: örökké emlékezni fogunk rá a szolgálatai miatt, amiket a brit nép érdekében tett. 

David Beckham korábbi profi, 115-szörös angol válogatott labdarúgó kijelentette: II. Erzsébet uralkodásával inspirálta őt. 

Őfelsége, a királynő halála miatt őszinte szomorúság tölt el… Az, hogy ma mindannyian milyen megrendülten érezzük magunkat, mutatja, hogy mit jelentett az embereknek ebben az országban és a világon. Ebből látszik, mennyire inspirált minket a vezetésével, hogy mennyire megvigasztalt minket, amikor nehéz idők jártak. Utolsó napjáig méltósággal szolgálta hazáját. Ebben az évben tudta volna, hogy mennyire szeretik. Gondolataim és imáim a királyi családdal vannak…

– fogalmazott bejegyzésében David Beckham. 

Ami a sporteseményeket illeti, 10 napos nemzeti gyász kezdődik Nagy-Britanniában, így minden bizonnyal a hétvégére tervezett labdarúgó-mérkőzéseket is halasztani fogják a királynő halála miatt. A tengerentúlon is megemlékeztek az uralkodóról, a jelenleg zajló US Open női elődöntői előtt is egyperces gyászszünettel emlékeztek II. Erzsébetre, míg az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) új idényének első mérkőzése, a Los Angeles Rams–Buffalo Bills kezdőrúgása előtt is őfelsége előtt tisztelegtek. 

A jelenleg 81 éves Pelé, a valaha volt egyik legkiválóbb labdarúgó is elmondta: hatalmas tisztelője volt az uralkodónak, miután 1968-ban első alkalommal találkoztak személyesen. Hozzátette: II. Erzsébet elutazott Brazíliába, hogy tanúja legyen a futball iránti szeretetüknek, és megtapasztalhassa a telt házas Maracana Stadion varázsát. Öröksége örökké megmarad – zárta gondolatai a háromszoros világbajnok labdarúgó-legenda. 

A nemrégiben történelmet író és Európa-bajnoki címet nyerő angol női labdarúgó-válogatott kapitánya, Leah Williamson kifejtette: II. Erzsébet csodálatos uralkodó és kivételes ember volt. 

Királynőnk elvesztése felfoghatatlan, mert úgy tűnt, örökké velünk lehet és uralkodhat. Az elmúlt 70 évben egyesítette népünket, és reményt, segítséget jelentett nekünk a legnehezebb időkben is. Őfelsége, Erzsébet királynő.

A szigetországon kívüli sportesemények megrendezése a királynő halála miatt nem forog veszélyben, azonban arra számítani lehet, hogy a ma kezdődő 10 napos gyász alatt minden sporteseményt elhalasztanak Nagy-Britanniában. 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe úgy vélekedett az elhunyt királynőről, hogy soha többet nem fogunk hozzá hasonló uralkodót látni. A tenisztörténelem egyik legkiválóbb játékosa, Roger Federer is kifejezte részvétét az uralkodói családnak, és elmondta:

„A királynő eleganciája és hivatása iránti hűsége örökké fog élni a történelemben.” 

Az Egyesült Királyság uralkodójának halálával kapcsolatos legfontosabb történéseket percről percre frissülő cikkünkben követheti. 

(Borítókép: Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport