Amikor Roger Federer elhívta ebédelni Mikaela Shiffrint

GettyImages-1448307554
2023.01.30. 15:01
A pekingi olimpia után mélységesen mély gödörben volt Mikaela Shiffrin, a síkirálynő. A szocsi és phjongcshangi téli olimpia alpesisí-bajnoknője tavaly ilyenkor kedvenc számaiban kiesett, és végül érem nélkül tért haza Kínából. Shiffrin képtelen volt feldolgozni imádott édesapja halálát, és már a visszavonulást fontolgatta 26 évesen, amikor egy ebédre szóló meghívás Roger Federertől helyre rakta az életét. Olyannyira, hogy múlt héten átírta az alpesisí rekordlistáját.

2022 márciusát írtuk. Egy hónappal voltunk a pekingi téli olimpia után, ahol Mikaela Shiffrint akár hat érem megszerzésére is képesnek tartották, ehelyett három kedvenc számában, műlesiklásban, óriás-műlesiklásban és az alpesi összetettben kiesett, és végül medália nélkül kellett hazatérnie Kínából. Mint utólag elmondta, még mindig nem tudta feldolgozni édesapja, Jeff két évvel korábbi halálát, és úgy érezte, apja nélkül nem tud olimpiát nyerni. (Jeff ott volt mellette 2014-ben Szocsiban és 2018-ban Phjongcshangban, amikor megnyerte a műlesiklást, majd az óriás-műlesiklást.)

Szóval 2022 márciusában Mikaela Shiffrin édesanyjával, Eileennel Svájc egyik legfestőibb vidékén, Valbellában, a Lenzerheide–Valbella régióban autózott, majd amikor megérkeztek egy gyönyörű alpesi stílusú házhoz, leparkolták a kocsit. A parkolóőr előzékenyen odaugrott, hogy kinyissa a hölgyeknek a bérelt autó ajtaját. A férfi arca ismerősnek tűnt anyának és lányának: Roger Federer volt az, a húszszoros Grand Slam-torna-győztes teniszlegenda.

A találkozás természetesen nem a véletlen műve volt, Shiffrinék Roger Federer és hitvese, Mirka meghívásának tettek eleget olvashatjuk a The Wall Street Journalben. Az akkor még javában aktív Federer, aki csak tavaly szeptemberben vonult vissza, régi ismerőse volt a földkerekség legnagyszerűbb alpesisí-versenyzőjének, korábban szerepeltek is együtt közös szponzoruk, a Barilla tésztamárka reklámfilmjében (Shiffrin még ma is Barilla-lány). 

Federert szíven ütötte Shiffrin kudarcsorozata a pekingi olimpián, és elhatározta, hogy megpróbál segíteni tanácsaival a lelki válságba jutó bajnoknőnek. Ezért meghívta nyaralójába egy ebédre, amelyen ő és neje, Mirka volt a házigazda, Mikaela és Eileen pedig a két vendég.

Az előző hétvégén, március 5-én és 6-án két világkupaversenyt rendeztek Lenzerheidében, és Federer ott volt a nézők között, mivel szenvedélyes sírajongó. (Maga is síel, de amíg versenyzett, 15 éven keresztül hanyagolta a sportágat a komoly sérülésveszély miatt.) Szóval Federer közvetlen közelről látta, hogy a pekingi téli olimpia utáni első vk-versenyeken Shiffrin megint nem tudott győzni; szuperóriás-műlesiklásban második, óriás-műlesiklásban negyedik lett. Ekkor határozta el, hogy meghívja egy ebéd melletti beszélgetésre bajnoktársát. Ha már úgyis ott van, egy kőhajításra a villájától...

Csirke, pasta és saláta volt a menü Federerék nyaralójában. Utólag visszatekintve Shiffrin azt mondja, a beszélgetésnek döntő szerepe volt abban, hogy a tavalyi szezon hajrájára összeszedte magát, megnyerte élete negyedik összetett világkupacímét, majd úgy fordult rá a 2022–2023-as szezonra, hogy szinte nem is tud veszíteni, és már 85 vk-sikernél tart, egy győzelemre megközelítve a 86 elsőséggel abszolút rekorder svéd Ingemar Stenmarkot. 

Az az ebéd nagyon kellett a lelkemnek, pont jókor jött, amikor nagyon magam alatt voltam. Nagyon nagy szükségem volt arra a beszélgetésre, hogy újra pozitívan lássam a világot, és visszatérjen a küzdőszellemem – emlékezett vissza Shiffrin.

Miközben Federerék négy gyereke – a 12 éves Myla és Charlene, valamint a hétéves Lenny és Leo, hiszen két ikerpárról beszélünk a szoba egyik sarkában játszott, a felnőttek éppen megváltották a világot. 

Roger azt magyarázta Mikaelának, ahhoz, hogy meghosszabbítsa a pályafutását, időnként meg kell állni egy pillanatra, szét kell nézni, be kell szippantani a világ szépségeit, ami a sporton kívül van. A saját példáján tapasztalta, hogy egy idő után robotszerűvé válik a sportoló, ilyenkor kell egy kicsit kitágítani az embernek a horizontját. 

Federer azt is felidézte, hogy pályafutása vége felé már megválogatta, mely versenyeken fog ütőt, és Shiffrinnek is azt ajánlotta, hogy legyen válogatós. Szóba került a legveszélyesebb alpesi szám, a lesiklás, amely nem igazán Shiffrin specialitása, ennek ellenére már nyert három világkupafutamot a downhillben. Amikor Federer felhívta rá a figyelmet, mennyire félelmetes ez a szakág, Shiffrin elmosolyodott:

Dehogyis! Éppen ellenkezőleg! Én imádom.

Shiffrin azt is felidézte, hogy amikor néhány nappal korábban Federer megjelent a nézők között a lenzerheidei versenyen, mindenki vele akart fotózkodni a versenyzők közül, hiába voltak ott világ- és olimpiai bajnokok szép számmal, Federer mégiscsak más kategória.

Szeretem a teniszt, Djokovicsot és Nadalt is szívesen nézem, de Roger volt az, aki igazán megszerettette velem ezt a sportágat, ő inspirált engem, és miatta lettem szenvedélyes teniszrajongó mondta Shiffrin.

Amúgy maga Shiffrin is teniszezik, többnyire édesanyjával ütöget, és azt mondja, hasznos kiegészítő sportág a tenisz, mert javítja a szem-kéz koordinációt.

Federer különben tűrhetően síel:

Az ebéd közben Federer arról is beszélt Shiffrinnek, hogy nem szabad kiragadnia a teljes pályafutásából a pekingi balszerencsés két hetet, és azt kell néznie, összességében mennyire sikeres. Azt is hozzátette, hogy még legalább tíz jó éve van a havas lejtőkön.

Teljesen odavoltam – emlékezik Shiffrin. – Roger Federer ilyen inspiráló szavakat intéz hozzám! És bár néhány nappal korábban még úgy voltam vele, hogy legjobb lenne abbahagyni az egészet, most már abszolút el tudtam képzelni magamat, hogy még 36 évesen is versenyzek…

Most pedig, tíz hónappal később Shiffrin jobb, mint valaha, egyetlen győzelem választja el Stenmark rekordjának beállításától.

Eileen, Mikaela édesanyja is itta Federer szavait.

Már késő délutánra járt az idő, és én udvariasan megjegyeztem, talán ideje lenne asztalt bontanunk. De Roger nem hagyta abba, újabb és újabb dolgok iránt érdeklődött. Fantasztikus élmény volt! Utólag azt mondom, Mikaelának pont erre volt szüksége, hogy magához térjen. Sorsfordító, inspiráló délután volt.

Lánya mostani eredményei feltétlenül ezt bizonyítják.

(Borítókép: Mikaela Shiffrin 2022. december 11-én. Fotó: Pier Marco Tacca / Getty Images)