Pintér László Suhajda Szilárdról: Nagyszerű embert veszítettünk el

DMOHA20170407003
2023.05.28. 06:02
Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője, egyben Suhajda Szilárd jó barátja szerint a magyar háttércsapat a végsőkig elment, hogy megtalálják a hegymászót. Hozzátette, hogy a keresőcsapat emberfeletti feladatot végzett, de most az a fontos, hogy biztonságban leérjenek a hegyről.

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték – közölte a hegymászó itthoni csapata szombat délután. Mint írták, az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják.

Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője, egyben Suhajda Szilárd jó barátja az RTL-nek nyilatkozva elmondta, hogy elmentek a falig, és addig, amíg pislákolt a remény, nem adták fel, de miután teljesen egyértelművé vált, hogy a serpák nem látják Suhajda Szilárdot a hegyen, abbahagyták a keresést.

Mint mondta, a keresőcsapat emberfeletti feladatot végzett, és nagyon hálásak a segítségükért. A serpák órákon keresztül jártak föl-alá az Everesten, de most az a fontos, hogy biztonságban leérjenek a hegyről.

Nem élő embert keresünk már, ennek az esélye jelen pillanatban elszállt. Lesújtva, összetörve állunk itt, nehéz szavakat találni 

– fogalmazott a csatornának Pintér László.

Mivel Suhajda Szilárdot nem találták meg azon a helyen, ahol a hegymászót utoljára életben látták, a magyar háttércsapat azt gondolja, hogy onnan lejjebb csúszhatott, talán be a sziklák közé. De ezt nehéz megmondani, hiszen nagyon nagy hegyoldalról van szó, ahol bárkit nagyon nehéz megtalálni – tette hozzá a férfi.

Pintér László öt napja van Suhajda családjával, ahová eleinte azért érkezett, hogy együtt szurkoljanak a várhatóan sikeres csúcstámadásnak. Elmondása szerint nagyon fáradtak, mivel az elmúlt napokban alig aludtak, de az is megterhelte lelkileg, hogy jó barátja állapotáról kellett tájékoztatnia a nyilvánosságot napi szinten.

Mint mondta, Suhajda Szilárd kiváló hegymászó volt, maximális esélye volt arra, hogy ezt véghezvigye. Nem vetődött fel bennük kétely, hogy ha az időjárás jó, meg tudja csinálni. Az időjárás ugyan jó volt, de valamiért ez most mégsem sikerült Szilárdnak – mondta.

Megérdemelte volna, hogy elérje a csúcsot, de így is ő jutott a legmagasabbra a magyarok közül a Mount Everesten, palackozott oxigén nélkül. Nagyszerű embert vesztettünk el

– jegyezte meg Pintér László.

A magyar háttércsapat nem tudja, hogy a hegymászónak sikerült-e elérnie a csúcsot, mivel nem férnek hozzá Suhajda eszközeihez. Csak sejtik, hogy eljutott a Mount Everest legmagasabb pontjára, és lefelé érhette baleset. A hegymászóról írt összes cikkünket itt tudja elérni.

(Borítókép: Suhajda Szilárd hegymászó a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az Everest alaptáborban 2017. április 7-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)