Tizenhét éremmel zárták a magyarok az Egyetemi Világjátékokat

2023.08.08. 18:33
A Kína negyedik legnagyobb városában, Csengtuban megrendezett Egyetemi Világjátékokon minden idők legjobb eredményét hozta a magyar csapat, amely a 17 megszerzett éremmel (3 arany, 8 ezüst, 6 bronz) az éremtábla 17. helyén végzett. Az éremtáblázat első helyén a házigazda Kína végzett (103 arany, 40 ezüst, 35 bronz), mögötte Japán (21 arany, 29 ezüst, 43 bronz) és a Koreai Köztársaság (17 arany, 18 ezüst, 23 bronz) zárt.

A Magyar Egyetemi-főiskolai Sportszövetség (MEFS) sajtóanyagában kiemelte: grandiózus megnyitóval vette kezdetét július 28-án a nyári Egyetemi Világjátékok (EVJ), a megnyitón a magyar zászlót Pigniczki Fanni, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója, aki ritmikus gimnasztika sportágban képviselte hazánkat, és Ágh György vízilabdázó, a Kodolányi János Egyetem hallgatója vitte. A július 28. – augusztus 8. között zajlott multisporteseményt Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke nyitotta meg a Dong'an Lake Sports Park Stadionban, ahol

113 nemzet 6500 egyetemi sportolója vett részt.

Az Egyetemi Világjátékokon idén 161 fős magyar delegáció képviselte hazánkat, amelyből 113-an voltak versenyzők, ők huszonöt hazai felsőoktatási intézményt képviseltek, és tizenkét sportágban vágtak neki az egyetemi sport legrangosabb versenyének. A viadal jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak.

Idén két csapatsportágban – vízilabda és kosárlabda – képviselték magukat a magyarok. A női kosárlabda-válogatott az 5. helyen végzett, 1981 óta nem volt ilyen jó helyezése a női magyar egyetemi kosárlabdacsapatnak. Az öt mérkőzéséből hármat megnyert, de a két vereség miatt sem lehettek csalódottak, hiszen azok is nagyon magas színvonalú mérkőzések voltak – összegezte a viadalt Magyar Bianka, a magyar női egyetemi kosárlabdacsapat vezetőedzője.

A vízilabdacsapat a csoportmérkőzések alatt Szingapúrt, Németországot és Japánt is jelentős fölénnyel verte, a görög együttessel pedig 13–13-as döntetlent játszott. A negyeddöntőbe kerüléshez a hazai gárda legyőzésén keresztül (19–7) vezetett az út, majd az Egyesült Államok válogatottján is átlépve jutott döntőbe, melyet a torna záró napján játszottak le. A döntőben az olaszok ellen „vérre menő” csatát vívtak egyetemistáink, de az olaszok jobbnak bizonyultak, így ezüstérmes lett a csapat.

Az egyéni sportokban is a maximális helytállás jellemezte a magyar delegáció valamennyi tagját. Kiválóan teljesítettek úszóink, akik 4 éremmel járultak hozzá a magyar csapat sikeréhez. Sportlövőink 3, judósaink, vívóink, atlétáink és ritmikus gimnasztikában Pigniczki Fanni 2-2 érmet szereztek az EVJ-n.

Nem telt el olyan nap az Egyetemi Világjátékok hivatalos versenynapjain, hogy ne lett volna magyar érmes.

Ráadásul idén megdőlt a 2017-es tajpeji EVJ-rekord is, ahol 14 éremmel (5 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a 14. helyen végzett a magyar csapat az országok közötti ranglistán, és az 1–6. helyezettek is az idei EVJ-n összességében a legtöbb pontot gyűjtötték az 1965-ös budapesti Universiade óta. Kínában a 113 magyar sportolóból 32-en szereztek érmet – hárman dupláztak –, ők 16 egyetemet képviseltek.

Az Egyetemi Világjátékok ideje alatt Juhász Péter, a MEFS főtitkára és Ancic-Valkai Ágnes, a MEFS nemzetközi kapcsolatok igazgatója tárgyalt a FISU főtitkárával és legfelsőbb vezetőivel, annak érdekében, hogy az év végi Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség soron következő tisztújító közgyűlésén magyar részről is legyen tagja a FISU felső vezetésnek, valamint 2026-ban ismét Magyarország adhasson otthont egyetemi világbajnokságnak.