Akár százötvenen is elmehettek a haldokló serpa mellett a K2-n

GettyImages-89174131
2023.08.14. 12:44

Mint korábban beszámoltunk róla, vizsgálat indult a K2-n elhunyt Mohamed Hasszán halálának ügyében. A Kristin Harila rekordkísérletét segítő serpa mellett az első hírek szerint tucatnyian haladtak el a K2 csúcsa felé vezető úton. Most friss felvételek bizonyítják, hogy ennél is többen, mintegy százötvenen haladtak el a haldokló hordár mellett, akit egyes szakértői vélemények szerint meg lehetett volna menteni, ha a mászóknak legalább egy része lemond a csúcs meghódításáról. 

Kristin Harila norvég hegymászó és nepáli serpája július 27-én rekordot döntött a világ második legmagasabb hegycsúcsán, a K2-n. Ők lettek a leggyorsabb hegymászók, akik megmászták a világ 14 legmagasabb hegyét 92 nap alatt. A sikert azonban nem élvezhette ki a 37 éves nő, mivel egyre többen megvádolták azzal, hogy hagyta meghalni Mohamed Hasszánt, a 27 éves háromgyermekes serpát, aki egy zuhanást követően segítségre szorult volna.

Harila minden vádat tagadott, és ugyanígy tett két másik hegymászó, az osztrák Wilhelm Steindl és a német Philip Flaemig állításaival szemben is, akik aznap a K2-n voltak, és akik a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt félbeszakították a mászást, de később drónfelvételek segítségével rekonstruálták az eseményeket.

Az első hírek még arról szóltak, hogy Hariláék megfelelő segítségnyújtás nélkül folytatták a csúcstámadást, ráadásul a sorban mögöttük érkező, mintegy kéttucatnyi ember ugyanígy tett. Azóta már tudni, nem teljesen pontos a megállapítás, mely szerint senki sem akart volna segíteni a serpán – egy azóta napvilágra került felvétel szerint akadt, aki szívmasszázst is végzett rajta –, ám azt is, hogy nem 20-24 ember, inkább 150 mászott el a haldokló hordár mellett. 

A mozgasvilag.hu beszámolója szerint a Servus TV operatőre, Peter Fläming felvételei új bizonyítékokkal szolgálhatnak a vizsgálathoz, a képeken ugyanis nemcsak a kígyózó tömeg és a Hasszán teste mellett elmászó emberek látszódnak, hanem az is, hogy a serpa még mozgatja a lábát órákkal a baleset után is. Mindez azért fontos részlet, mert a 8K Expeditions ügynökség korábban azt kommunikálta, a serpa a zuhanás után „hirtelen halált” szenvedett, hiába húzták vissza az ösvényre, már nem lehetett rajta segíteni. 

Ezt a kommunikációt időközben Harila maga is cáfolta, aki részletes közleményben ecsetelte saját nézőpontját. Elbeszélése szerint abban a tudatban indult tovább a csúcs felé, hogy a serpacsapat többi tagja megfelelő segítséget nyújt Hasszánnak: 

hátramaradtam, és megkérdeztem a serpákat, hogy visszafordulnak-e. Igent mondtak, és ahogy mi értettük, ez azt jelentette, hogy több segítség megy Hassanhoz. Úgy döntöttünk, hogy továbbmegyünk előre, mivel túl sok ember a Palacknyakban csak veszélyesebbé tenné a mentést. Figyelembe véve a hátramaradt és a visszafordult emberek számát, úgy gondoltam, hogy Hasszán minden segítséget megkap, és le tud majd jutni. Csak később jutott tudomásunkra a történtek súlyos végkimenetele

– írta közleményében a norvég alpinista. 

A mozgasvilag.hu cikke szerint a meghalt serpa a mostani expedíció előtt még sosem járt az alaptábor felett a K2-n. Normál teherhordóként dolgozott a Baltorón. Utólagos információk szerint azonban nagyon a kötélrögzítő csapat tagja akart lenni, mert az többszörös bérrel jár, és az édesanyja orvosi kezelésére meg a három gyerekének jövőjére szeretett volna gyűjteni.

(Borítókép:  DEA / F.MARAINI / De Agostini / Getty Images)