Folytatódik a hihetetlen visszatérés, újra a csúcson a tornasport királynője

GettyImages-1643383618
2023.08.28. 06:20
Simone Biles a nyolcadik összetett országos összetett aranyérmét nyerte vasárnap San Joséban az Egyesült Államok tornászbajnokságán. Mindezt tíz évvel az után, hogy 2013-ban először lett összetett bajnok. Biles bravúrja elsősorban azért figyelemre méltó, mert a számára balsikerű tokiói olimpia után visszavonult, és csak három hete kezdett újból versenyezni.

Simone Biles, minden idők egyik legnagyobb (bár csak 142 centis) tornásza három hete tért vissza a porondra kétéves kihagyás után. Mint emlékezetes, a négyszeres olimpiai és tizenkilencszeres világbajnok a tokiói olimpián az első nap után visszalépett, mert – elmondása szerint – elvesztette a biztonságát, rátört a „twisties” nevű tornászbetegség, ami a csavart ugrásoknál zavar be a sportolóknál. 

Biles két évig bírta versenyzés nélkül, idén tavasszal újrakezdte az edzéseket, három hete pedig újból elindult egy versenyen, Chicago mellett, a US Classic nevű viadalon, amit meg is nyert.

Az igazi nagy visszatérés azonban a hét végén San Joséban az Egyesült Államok bajnoksága volt.

És Biles nem okozott csalódást, négy pont előnnyel, hatalmas fölénnyel megnyerte az összetettet, pályafutása során immár nyolcadszor, amivel rekorder hazájában. Első összetett bajnoki címe után tíz évvel diadalmaskodott, és a maga 26 évével minden idők legidősebb amerikai bajnoknője lett. Íme a talajgyakorlata:

Biles 118,40 ponttal győzött, és bekerült az Egyesült Államok világbajnoki csapatába. A vb-t szeptember végén Antwerpenben rendezik, ott, ahol Biles tíz éve először lett világbajnok. 

(Borítókép: Simone Biles. Fotó: Ezra Shaw / Getty Images)