Mr. Tus: Ez tus volt

D  AS20230924036
Magyar szempontból a vasárnap véget ért belgrádi birkózó-világbajnokság szenzációja – természetesen Iszmail Muszukajev aranyérmén túl a szabadfogásúak 65 kilós súlycsoportjában – Losonczi Dávid ezüstérme a kötöttfogásúak 87 kilós kategóriájában. Pontosabban az, hogy miért nem lett arany az az ezüst, amikor már minden magyar sportbarát azt hihette, hogy Losonczi két vállra fektette, azaz tusolta döntőbeli török ellenfelét, Ali Cengizt.

Az, hogy utána a török 8–7-re fordított, és nyert, már irreleváns, hiszen egyszer már két vállon feküdt. Még mielőtt sportági olimpiaibajnok-szakértőink segítségét kérve körbejárnánk a kérdést, nézzük meg, hogy pontosan mit mond a szabálykönyv, hogyan definiálja a tus fogalmát.

„Kétvállas (tus) helyzetbe kerül az a birkózó, akinek ellenfele mindkét vállát annyi ideig szorítja a szőnyeghez, amennyi elég ahhoz, hogy a vezetőbíró megállapíthassa a teljes tushelyzetet.”

Nos, a szabály alapján tehát minden a vezetőbíró pillanatnyi döntésén múlik. Azon, hogy meg tudja-e állapítani a teljes tushelyzetet vagy sem. Ez a „ha akarom, vemhes, ha akarom, nem” egyik tipikus esete is lehet, amit most a saját bőrünkön tapasztalhattunk meg, méghozzá a negatív oldalról.

A kérdés eldöntésére felhívtuk a tushelyzet megállapításában legilletékesebbet, vagyis Mr. Tust. Hegedüs Csaba olimpiai és világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, a Magyar Birkózó-szövetség korábbi elnöke, mesteredző, aki 1980 és 1989 között a válogatott szövetségi kapitánya volt.

„A török versenyző kétszer is két vállon feküdt, azaz tushelyzetben volt. A vezetőbíró észlelte is, felemelte a bal kezét, jelezte a tust, és szemkontaktust keresett a pontozókkal. De mire visszanézett a szőnyegre, a tushelyzet megszűnt, mert Cengiz kifordult. A pontozók sajnos nem észlelték a tust” – szögezte le Hegedűs Csaba.

Amikor megkérdeztük, mennyire egyértelmű a „kétvállas” meghatározás a szabálykönyvben, nem habozott a válasszal:

Teljesen! Mi, birkózók, ezt úgy mondjuk, hogy elég, ha egy ütemes másodpercig érintkezik az alul lévő birkózó két válla a szőnyeggel, az már tus. Ez Losonczi Dávid mérkőzésén kétszer is megvolt. Más kérdés, hogy valóban roppant bonyolult szituáció volt, és elfogadom, hogy abból a szögből, ahol a pontozók ültek, nem lehetett jól látni. Az összeesküvés-elméletekre én sohasem voltam vevő.

Az olvasó joggal kérdezheti, miért nem kértek challenge-et a magyar vezetők. Nos, azért, mert nem lehet.

„Roppant érdekes, hogy mindenre lehet challenge-et kérni a birkózásban, kivéve a legélesebb helyzetet, a tust” – mondta Hegedűs Csaba.

Megkérdeztük a történtekről Sike András olimpiai bajnokot, aki éppen Hegedüs szövetségi kapitánya időszakában, 1988-ban, Szöulban nyert olimpiát, és évekig volt a kötöttfogásúak vezetőedzője a válogatottban, most pedig a Ferencvárosban. Sike így vélekedett:

„Én úgy láttam, hogy Losonczi tusolta Cengizt, illetve úgy fogalmaznék, hogy meg lehetett adni a tust. Sajnos, nem adták meg. Én megadtam volna, de hát én elfogult vagyok…”

Mit lehet erre mondani? Így jártunk...

60 mérkőzés – felemás mérleg három éremmel és két kvótával

A 22 fős magyar válogatott három érmet és két olimpiai kvótát gyűjtött a párizsi ötkarikás játékokra a belgrádi világbajnokságon.

A magyar csapat tagjai 60 mérkőzést vívtak a vb-n: 33 alkalommal győztesen hagyták el a szőnyeget, 27-szer vesztes félként.

A legnagyobb sikert Muszukajev Iszmail érte el, aki megnyerte a szabadfogásúak 65 kilogrammos küzdelmét. A honosított versenyző ezzel ugyanúgy olimpiai kvótát szerzett, mint a döntőig ellenállhatatlanul menetelő Losonczi Dávid.

A harmadik érmet magyar részről Fritsch Róbert szerezte, aki az olimpia programban nem szereplő kötöttfogású 72 kilós súlycsoportban végzett másodikként. Olimpiai indulási jogot Muszukajev és Losonczi harcolt ki Magyarországnak.

A magyarok eredményei
           
kötöttfogás            
60 kg (olimpiai szám) Torba Erik selejtező 1 meccs 0/1
63 kg Kecskeméti Krisztián nyolcaddöntő 2 meccs 1/1
67 kg (o. sz.) Váncza István nyolcaddöntő/vigaszág 5 meccs 3/2
72 kg Fritsch Róbert 2. 4 meccs 3/1
77 kg (o. sz.) Lévai Zoltán nyolcaddöntő 2 meccs 1/1
82 kg Szilvássy Erik nyolcaddöntő/vigaszág 3 meccs 1/2
87 kg (o. sz.) Losonczi Dávid (2.) 5 meccs 4/1
97 kg (o. sz.) Lévai Tamás negyeddöntő 2 meccs 1/1
130 kg (o. sz.) Vitek Dárius selejtező 1 meccs 0/1
szabadfogás            
65 kg (o. sz.) Muszukajev Iszmail 1. 5 meccs 5/0
70 kg Antal Dániel nyolcaddöntő 2 meccs 1/1
74 kg (o. sz.) Kuramagomedov Murad nyolcaddöntő 2 meccs 1/1
86 kg (o. sz.) Püspöki Patrik a nyolcaddöntőbe jutásért 2 meccs 1/1
92 kg Juhász Balázs nyolcaddöntő/vigaszág 3 meccs 1/2
97 kg (o. sz.) Bajcajev Vlagyiszlav nyolcaddöntő 2 meccs 1/1
125 kg (o. sz.) Ligeti Dániel 4. 5 meccs 3/2
nők            
50 kg (o. sz.) Szekér Szimonetta selejtező 1 meccs 0/1
53 kg (o. sz.) Orsós Sztálvira nyolcaddöntő/vigaszág 4 meccs 2/2
55 kg Bognár Erika negyeddöntő 2 meccs 1/1
57 kg (o. sz.) Galambos Ramóna negyeddöntő 3 meccs 2/1
59 kg Dollák Tamara nyolcaddöntő/vigaszág 3 meccs 1/2
68 kg (o. sz.) Szabados Noémi a nyolcaddöntőbe jutásért 1 meccs 0/1

A belgrádi vb-n minden ötkarikás kategóriában öt olimpiai kvótát osztottak – súlycsoportonként a négy érmes mellett a két ötödik helyezett külön meccsének győztese jutott párizsi kvalifikációhoz –, a birkózóknak további két lehetőségük maradt arra, hogy biztosítsák ötkarikás részvételüket.

A magyar szövetség szakmai igazgatója egyrészt elégedett, másrészt maradt benne hiányérzet

Bácsi Péter, a magyar szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója a Magyar Távirati Irodának a vb után úgy nyilatkozott: elégedett a szerzett három éremmel, ugyanakkor maradt benne hiányérzet a kvóták száma és Losonczi Dávid elveszített döntője miatt.

A versenyzőként kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember a vb másnapján az MTI-nek azzal kezdte értékelését, hogy már nyugodtabban látja a kötöttfogásúak 87 kilogrammos súlycsoportjának vasárnap esti fináléjában történteket, de a véleménye nem változott, úgy érzi, a bíróknak meg kellett volna adni a tust Losonczi Dávidnak a török Ali Cengiz ellen.

„Azt gondolom, hogy a török sokat tett a győzelemért, de Dávidnak a lenti helyzetben legalább kétszer sikerült tusolnia, amit a mérkőzésvezető jelzett is, de a két másik bíró nem fogadta el. Nagyon bosszantó, ami történt” – jegyezte meg Bácsi Péter, aki kitért a magyar csapat három vb-érmére is

„Úgy gondolom, a három érem, közte egy arany, kimagasló eredmény, nincs szégyenkeznivalónk. Olimpiai kvótát Muszukajev és Losonczi szerzett, e tekintetben maradt bennem hiányérzet. Előzetesen kettő-négy kvalifikációt vártunk, én kettőnél mindenképpen többet reméltem, és az a bosszantó, hogy többen is közel álltak ehhez. Ligeti Dániel egy lépésre volt, ötödik lett, és a kvótamérkőzésen veszített, de Orsós Sztálvira és Váncza István sem volt messze, a vigaszágon egy siker kellett volna nekik a bronzmérkőzéshez. Mindkettejükben reálisan benne volt a kvóta.”

Az idei Eb-n második Orsós Sztálvira a nők 53 kg-os kategóriájában a vigaszágon az Eb-fináléban őt legyőző svéd Emma Malmgrentől kapott ki bosszantó módon, lenti helyzetben elkövetett hibája miatt. A kötöttfogású Váncza István (67 kg) pedig 4–0-s előnyről veszítette el 6–5-re második vigaszági meccsét az iráni olimpiai bajnok Mohammadreza Geraejjal szemben. A nőknél az 57 kg-ban szereplő – két év kihagyás után visszatért – Galambos Ramóna hajszálnyira volt az elődöntőtől, 1–1-es meccset bukott el a negyeddöntőben. Ugyanakkor vele kapcsolatban Bácsi Péter megjegyezte, hogy még az elődöntőbe jutás esetén is bravúr kellett volna a kvótához, látva a mezőnyt. A szakmai igazgató beszélt Torba Erik esetéről is, aki nem tudott bemérni pénteken a kötöttfogásúak 60 kg-os versenyére.

„Már előző nap láttuk, hogy nehéz lesz. Én ültem be vele a szaunába, próbáltam neki segíteni, de az az igazság, hogy ez nem az utolsó egy-két napon múlt. Erik rutinból akart fogyni és fegyelmezetlen volt. Olyan állapotban volt már a végén, hogy ha be is mér, akkor sem tudott volna erőteljesen birkózni.”

(Borítókép: Losonczi Dávid  –  kékben   a török Ali Cengiz ellen küzd a férfi kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 24-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)