Marco Rossit, az újdonsült magyar állampolgárt már festmény (is) teszi halhatatlanná

2023.10.06. 15:23 Módosítva: 2023.10.06. 15:38
A kedden magyar állampolgárságot kapott labdarúgó szövetségi kapitány, Marco Rossi portréjával bővült a Hetedhét Hungarikon kiállítás a szegedi Fekete házban, Ördögh László festőművész alkotását pénteken helyezték el a tárlaton.

A labdarúgóedző sípját ajánlotta föl a kép elkészítéséhez. Ördögh László festőművész Veni Vidi Vi(n)ci című portréja a mesterséges intelligencia bevonásával készült, Leonardo da Vinci Anghiari csata című képének inspirációja nyomán.

20231006 104111
Fotó: Gáll András

A szövetségi kapitány portréjának falszomszédai a december végéig látogatható tárlaton az Aranycsapat tagjainak relikviái; Puskás ballábas cipője, Grosics és Zakariás meze, Czibor ereklyéi és a 6–3 sípja.

Marco Rossi úgy fogalmazott, nem remélte, hogy az Aranycsapat tagjaival együtt mutatják be portréját. A legendás csapat tagjai – különösen Puskás Ferenc – idolok, példaképek voltak, és azok mai napig is. Úgy érzi, ez az elismerés túl sok, talán meg sem érdemli még.

Marco Rossi a művésszel, Ördögh Lászlóval
Marco Rossi a művésszel, Ördögh Lászlóval
Fotó: Gáll András

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, a Kárpáti Tamás gyűjteményét bemutató Hetedhét Hungarikon című tárlatot nagyon szeretik a szegediek, májusi megnyitása óta több mint hétezren látták. Ha már szóba került a Móra Ferenc Múzeum, csütörtök délután Rossi és felesége megtekintették a kínai agyaghadsereg ötven katonáját (illetve azok megszólalásig hűséges replikáit)  bemutató fantasztikus kiállítást, az igazgató kalauzolásával. 

A kiállításon bemutatott alkotások alapja egy-egy használati tárgy, melyet az tesz különlegessé, hogy mindegyik egy híres emberhez köthető. Ezekből kortárs művészek készítettek képzőművészeti alkotásokat, így váltak hungarikonná – közölte a muzeológus.

A Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén látható többek között gróf Széchenyi üvegtálkája, Rubik Ernő kockája, Cziffra György kottáskönyve, Cseh Tamás magnója, Ruttkai és Latinovits cserépangyalkája, Garas Dezső Minarik-kalapja, Tandori Dezső sapkája, Örkény István zsebórája, Amerigo Tot mintázófája, Barcsay Jenő ecsetje, Taróczy Balázs teniszütője, Papp Laci bokszkesztyűi, illetve az azokból készült szobrok, installációk.

A portréavatást megelőző este Marco Rossi életrajzírójával, Gáll Andrással, az Index főmunkatársával beszélgetett a Napfény Műteremház hungarikonokat bemutató sorozatán. A pénteki avatást követően pedig a Grosics Akadémiát alapító Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök meghívásának eleget téve ismerkedett meg a Szent Gellért Fórum létesítményeivel.

A Móra-múzeum összegzése szerint Marco Rossi személyében – Bicskei Bertalan 2001-es szegedi közönségtalálkozóját követően – csaknem negyedszázad után látogatott Szegedre hivatalban lévő labdarúgó szövetségi kapitány.

Az egyik legemlékezetesebb szövetségi kapitányi látogatás akkor történt Szegeden, amikor a legendás Aranycsapattal érkezett a dél-alföldi városba Sebes Gusztáv 1955-ben. Járt a csongrádi megyeszékhelyen az elmúlt évtizedek tekintélyes szövetségi kapitányai közül Baróti Lajos, Illovszky Rudolf, Mészöly Kálmán és Mezey György is.

(MTI/Index)

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM