Fürjes Balázs: Soha nem voltunk olyan közel a 100 éves magyar álom megvalósulásához, mint 2017-ben

2023.10.30. 09:00
Október közepén választotta teljes jogú tagjává a NOB Fürjes Balázst, aki megválasztásának körülményeiről és szem előtt tartott feladatáról is beszélt nemrég.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a szavazatok több mint kilencven százalékával teljes jogú tagjává választotta Fürjes Balázst a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az indiai Mumbaiban tartott közgyűlésén. A sportvezetőt márciusban a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kérte fel a pályázat benyújtására.

Fürjes Balázs a Népszavának adott interjút a kinevezéssel kapcsolatban, és többek között elmondta:

  • Thomas Bach NOB-elnök személyesen kérte fel, hogy legyen tagja a 2032-es olimpiát előkészítő Brisbane 2032 NOB koordinációs bizottságnak. Az olimpiai szervezet elnöke a felkérést azzal indokolta, hogy Fürjes Balázs tapasztalattal rendelkezik a városfejlesztési-várostervezési területen, a sportdiplomáciában, illetve ő vezette a nagy budapesti sportesemények szervezőbizottságát, ötvözve mindezt a vállalatvezetői és nemzetközi jogi tapasztalattal.
  • Fürjes Balázsnak a javaslat alapján először nem jutott eszébe, hogy hátat fordítson a politikának. Elmondása szerint azt is megkérdezte, miért nem egy korábbi olimpiai bajnok magyar sportolót kértek fel helyette, mire azt a választ kapta: „Nem versenyezned kell, mondták, és egyébként is, a NOB-tagok pusztán egyötöde olimpiai bajnok, ott más a feladat.”
  • Arra a kérdésre, hogy tagsága nagyban köszönhető Orbán Viktor miniszterelnöknek és a magyar olimpiarendezés törekvésének, azt válaszolta: „Magyarország számára megtisztelő, ha egyesek név nélkül úgy gondolják, hogy 15 milliós nemzetünk és 10 milliós országunk miniszterelnöke mozgatja Thomas Bachot és az egész Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. De a miniszterelnök megbízható embere rangot örömmel vállalom, megtisztelő.”
  • Elmondása szerint nem tud olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia. Azt is felidézte, hogy mikor márciusban lemondott a kormányzati megbízatásáról, akkor nem volt napirenden az ötkarikás játékok rendezése. „A saját nevemben azt tudom elmondani: soha nem voltunk olyan közel a 100 éves magyar álom megvalósulásához, mint 2017-ben, és nem vagyok biztos benne, hogy az én nemzedékem számára ez a lehetőség még valaha visszatér” – tette hozzá.
  • Fürjes Balázs közölte, új munkájában a feladata a magyar sport szolgálata, a magyar érdekek, a sportdiplomáciai érdekek érvényesítése, valamint a NOB és az olimpiai eszme magyarországi képviselete lesz. És beszélt arról is, hogy több lábon áll, projektalapon vállal tanácsadást, magánemberként szerződik magáncégekkel, de az üzleti titoktartási kötelezettség miatt nem nevezheti meg a projekteket, de közpénz a környékükön sincs.

Arról, miért jó Magyarországnak, hogy lesz magyar tagja a NOB-nak, ebben a cikkben írt hosszabban Dénes Ferenc sportközgazdász.