Drámai és könnyed győzelem – összejött az álomdöntő a női kézilabda-világbajnokságon

2023.12.15. 20:00 Módosítva: 2023.12.16. 09:19
A 2023-as női kézilabda-világbajnokság első elődöntőjében a címvédő Norvégia hosszabbítás után 29–28-ra legyőzte a hazai pályán játszó Dániát, így vasárnap a döntőben szállhat harcba újabb vb aranyáért. Ellenfele Franciaország lesz, miután sima győzelmet aratott Svédország ellen. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a magyar válogatott a vb-bronzmérkőzésen érdekelt svédekkel is megmérkőzik majd áprilisban az olimpiai kvalifikációs tornán.

Pénteken az elődöntők mellett az 5–8. helyért zajló rájátszás első fordulóját rendezték meg a 2023-as női kézilabda-világbajnokságon, míg az első elődöntőben megismétlődött a 2022-es Európa-bajnoki finálé: a címvédő Norvégia a hazai pályán szereplő Dániával mérte össze erejét. A negyeddöntőben a norvégok Hollandiát verték meg, míg a dánok Montenegrónál bizonyultak erősebbnek.

A találkozót sokkal jobban kezdték a hazai pályán szereplő dánok. Remekül támadtak és védekeztek, játékukon a norvégok sokáig nem találtak fogást. Néhány perc elteltével aztán úgy tűnt, hogy mégis magára talál a címvédő, azonban a játékrész második felében ismét a házigazda dominált. A norvég együttes komoly bajba került, a szünetben 14–9-es hátrányban találta magát.

A második félidőt a norvégok kezdték jobban, a különbséget néhány perc alatt csökkentették. A dánok nem riadtak meg, bár leginkább Althea Reinhardt védéseinek köszönhették, hogy ellenfelük csak felzárkózni tudott, kiegyenlíteni nem. Az utolsó percekben azonban elfogyott a házigazda előnye, a címvédő pedig megfordította az állást.

Kristina Jörgensen utolsó pillanatos büntetőjével azonban egalizáltak a dánok. A rendes játékidő 23–23-as döntetlennel zárult, jöhetett a hosszabbítás.

A túlórában nagyot fordult a kocka, ott Norvégia került előnybe, és ennek megfelelően már Dániának kellett kapaszkodnia. Az első ráadás utolsó pillanatában Henny Reistad találata döntött, így 29–28-ra nyert a címvédő, és kilencedik alkalommal jutott be a világbajnokság döntőjébe.

Reistad 15(!) góllal zárta a mérkőzést, kiemelkedett a mezőnyből.

Francia erődemonstráció az első perctől

A második elődöntőben az olimpiai bajnok Franciaország csapott össze a szintén társrendező Svédországgal. A franciák a negyeddöntőben a cseheket, míg a svédek a németeket ejtették ki. Mindkét csapat hibátlan mérleggel jutott el az elődöntőig, ahol aztán a szoros küzdelem már elmaradt.

A franciák a vb-elődöntő első félidejében erődemonstrációt tartottak, tulajdonképpen esélyt sem hagytak az északiaknak. A hatalmas fölényben játszó olimpiai bajnok 19–11-re vezetett a mérkőzés szünetében. A második felvonás első perceiben a svédek megpróbáltak felzárkózni, azonban ez a lendület csak néhány percig tartott. Franciaország nem engedte közelebb ellenfelét, így az olimpiai bajnok 37–28-ra múlta felül a „háromkoronásokat”. A gallok hetedik alkalommal lesznek ott a vb döntőjében, eddig kétszer nyerték meg a tornát.

Vasárnap este a világbajnoki döntőben a két biztos olimpiai résztvevő, avagy Norvégia és Franciaország csap össze a trófeáért, ahogyan 2021-ben is, míg a bronzmérkőzésen Svédország és Dánia méri össze magát. A pénteki eredmények úgy alakultak, hogy a dánok is kijutottak az ötkarikás játékokra, így a magyar válogatott a svédekkel is találkozik a kvalifikációs tornán.

Az 5–8. helyért zajló mérkőzéseken Németország 32–26-ra győzte le Csehországot, Hollandia pedig 28–25-re múlta felül Montenegrót.

Női világbajnokság, elődöntő (Herning):

Norvégia–Dánia 29–28 (9–14, 23–23) – hosszabbítás után

Franciaország–Svédország 37–28 (19–11)

Az 5–8. helyért :

Németország–Csehország 32–26 (14–12)

Hollandia–Montenegró 28–25 (14–13)

Helyosztók (vasárnap játsszák, Herning):

A 7. helyért :

Csehország–Montenegró 10:15

Az 5. helyért:

Németország–Hollandia 13:00

A 3. helyért:

Dánia–Svédország 16:00

Döntő:

Norvégia–Franciaország 19:00