Világrekorddal indult az Európa-bajnokság, pénteken kezdenek a magyarok

2024.01.11. 07:37
A düsseldorfi Merkur Spiel-Arénában valódi sportági ünneppel kezdődött el a férfi kézilabda-Európa-bajnokság: több mint 53 ezer néző szurkolta ki a házigazda németek 27–14-es győzelmét Svájc ellen, míg a szerdai nyitónap másik összecsapásán az olimpiai bajnok franciák 39–29-re múlták felül Észak-Macedóniát. A magyarok pénteken, Montenegró ellen kezdenek.

Szerdán kezdetét vette a 16. férfi kézilabda-Európa-bajnokság, amelynek Németország hat városa ad otthont. A végső győzelem és az érmek mellett is van tétje a tornának, hiszen egy válogatott egyenes ágon kvalifikálhatja magát a párizsi olimpiára. Az első játéknapon négy ország legjobbjai léptek pályára Düsseldorfban, mégpedig sportági világrekordot jelentő nézőszám előtt.

A stadion a városi labdarúgócsapat otthona, amely helyszín lesz a nyári foci-Eb-n is. Már csaknem egy évvel a torna előtt 40 ezer jegy elkelt az első játéknapra, így borítékolható volt, hogy az eddigi nézőcsúcs megdől a sportágban. A világrekordot 2014-ben állították fel, amikor 44 189 néző látogatott el a Rhein-Neckar Löwen és a HSV Hamburg bajnoki találkozójára a frankfurti Deutsche Bank Parkba.

Ez a csúcs azonban a múlté, mivel a 2024-es Európa-bajnokság nyitónapjának hivatalos nézőszáma 53 586 lett.

Fontos megemlíteni, hogy a kézilabda modern kori változatát 1917-ben, Berlinben találták fel. A sportágat nagypályán és szabadtéren játszották, majd terembe és kispályára költözött. A szabadtéri korszakban stadionokban is került már sor mérkőzésekre, így ez a mostani megoldás nem egyedülálló. A szerda esti nézőszám viszont annál inkább.

Francia gálával kezdődött az Európa-bajnokság

A torna első mérkőzését az olimpia bajnok Franciaország játszotta Észak-Macedónia ellen. A franciák korábban háromszor nyerték meg a kontinensbajnokságot, azonban legutóbb 2014-ben, így minden bizonnyal éhesek lehetnek a sikerre. A szurkolók szép számban gyülekeztek a kora esti összecsapásra is, a hangulat azonban messze volt a tetőfokától. A csapatok remekül kezdték a mérkőzést, a játék sokáig kiegyenlített volt. Először a franciák kerültek hullámvölgybe, így ellenfelüknél volt az előny. A kocka azonban hamar megfordult, a balkániak belefutottak egy több mint hat percen át tartó gólcsendbe, így a gallok visszavették a vezetést. A szünetben 17–13-ra vezetett az olimpiai bajnok. A második játékrészben kinyílt az olló, Franciaország gyakorlatilag lemosta ellenfelét a pályáról. A háromszoros győztes 39–29-es sikerrel kezdte szereplését.

Kapusparádéval és német győzelemmel zárult a nyitónap

Az est második találkozóján a házigazda Németország csapott össze Svájccal. A németek eddig kétszer emelhették magasba a serleget, mégpedig 2004-ben és 2016-ban. A hazaiak esélyeshez méltóan kezdték a mérkőzést, amelyet rekordszámú, 53 586 néző látott a helyszínen. A rendező hamar ellépett ellenfelétől, ami annak volt leginkább köszönhető, hogy a svájciak nehezen tudtak túljárni Andreas Wolff kapus eszén. A németek pedig támadásban néhány fokkal hatékonyabbak voltak. A találkozó első félideje küzdelmesnek ígérkezett, a szünetben 13–8 állt az eredményjelzőn. A mérkőzésen aztán – csakúgy, mint a torna nyitányán – a második játékrészben jött ki a két együttes közötti különbség. A svájciak közel 17(!) perces gólcsendet produkáltak, ez pedig 27–14-es német győzelmet eredményezett. Wolff összesen 13 védést mutatott be, 59 százalékos hatékonysággal zárt, így nem véletlenül választották a találkozó legjobbjának.

Az Európa-bajnokságon csütörtökön tizenkét, pénteken további nyolc együttes mutatkozik be. Utóbbiak közé tartozik a magyar válogatott, amely Montenegró ellen kezdi meg a szereplését a C jelű négyesben, mégpedig Münchenben. Az esélyekről Balogh Zsoltot, a nemzeti csapat korábbi átlövőjét kérdeztük.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:

  • Franciaország–Észak-Macedónia 39–29 (17–13)
  • Németország–Svájc 27–14 (13–8)