Az egyik amerikai sportszövetség kitiltja a transznemű sportolókat a női versenyekről

2024.04.08. 21:21
A kisebb amerikai felsőoktatási intézmények sportcsapatait tömörítő sportszövetség, a NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics) irányító testülete hétfőn olyan irányelvet fogadott el, amely megtiltja a transznemű sportolóknak, hogy női versenyszámokban álljanak rajthoz.

A szervezet elnöki tanácsa egyhangúlag, 20–0 arányban hagyta jóvá a transznemű sportolókra vonatkozó irányelvet. A NAIA, amely az Egyesült Államokban mintegy 83 000 sportolót felügyel az iskolákban, vélhetően az első olyan egyetemi sportszervezet, amely meghozta ezt a döntést.

A transzneműek részvételére vonatkozó politika szerint a NAIA által támogatott férfi versenyszámokban minden sportoló részt vehet, de a női versenyszámokban csak azok a sportolók indulhatnak el, akik a születésük pillanatában biológiai nemük szerint nők voltak, és soha nem vetették magukat alá hormonterápiának.

Az a diák, aki átesett valamilyen hormonterápián, részt vehet az edzéseken és a csapatösszetartásokon, de nem vehet részt az iskolák közötti versenyeken, írja az Associated Press.

A transznemű sportolók pontos száma középiskolai és főiskolai szinten nem ismert a tengerentúlon.

A konzervatív beállítottságú politikai csoportok régóta érvelnek a hasonló irányelvek elfogadása mellett,

szerintük ugyanis a transznemű sportolók az erősebb izomzatuk és testfelépítésük miatt tisztességtelen előnyt élveznek a női atlétákkal szemben, ami szembemegy a sport szellemével.

Az Egyesült Államokban a középiskolás tanulók száma 15,3 millióra tehető, és egy 2019-es tanulmánya szerint 1,8 százalékuk – körülbelül 275 000 diák – transzneműnek vallja magát.

A sportolók száma ezen a csoporton belül sokkal kisebb, ugyanis egy másik felmérés szerint a transznemű fiúk és transznemű lányok kevesebb mint 15 százaléka űz valamilyen sportot.