2024. június 17. 15:00 ÉLŐ
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Fantasztikus magyar sportsiker született Budapesten

2024.05.26. 14:14
A magyar ritmikus gimnasztika első egyéni Európa-bajnoki érmét nyerte Pigniczki Fanni, aki a második helyen végzett a labda döntőjében a budapesti kontinensviadal utolsó, vasárnapi versenynapján.

Pigniczki a nyolcadik helyen jutott be a fináléba 33,350 ponttal, de ezt alaposan túlszárnyalta, mivel szinte teljesen pontos, tiszta gyakorlatot mutatott be, és 34,850 pontot szerzett.

Ez abszolút egyéni csúcs, korábban ugyanis egyik szerrel sem tudott ilyen magas értéket elérni nemzetközi versenyen.

Az eddigi rekordját a szombati egyéni összetett döntőben bemutatott labdagyakorlatára kapott 34,700 pont jelentette.

Ez a sportág első magyar Eb-ezüstérme, az együttes kéziszercsapat ugyanis 1988-ban, 1992-ben és 1993-ban is harmadik helyezett volt, írja az MTI.

A vasárnapi eredményhirdetés után Pigniczki az MTI-nek elmondta, amióta sikerült vb-bronzérmet szereznie, majdnem mindennap megfordult a fejében, hogy hazai közönség előtt mennyire szép lenne megkoronázni egy éremmel az Eb-t.

Hozzátette: az elmúlt versenyek a felkészülési időszakban nem úgy sikerültek, ahogyan szerette volna, ezért úgy állt hozzá a kontinensviadalhoz, hogy megpróbálja kihozni a legtöbbet magából, és bár továbbra is foglalkoztatta, hogy nagyon jó lenne dobogóra állni hazai környezetben, de számára is nagy meglepetés volt, hogy ez tényleg sikerült.

Azt is elárulta, ha valaki egy héttel ezelőtt megmondja neki, hogy az egyik szerrel érmes lesz, ő a labdára tippelt volna.

Azért a labdát mondtam volna, mert az edzéseken mostanában az ment a legstabilabban, illetve a felkészülési versenyeken is a labdával volt a legstabilabb gyakorlatom. Azt szoktam a legpontosabban bemutatni, és azzal kerültem a legtöbbször döntőbe is

– magyarázta.

Pigniczki labdával 34,850 pontot kapott, ami abszolút egyéni csúcs, korábban ugyanis egyik szerrel sem tudott ilyen magas értéket elérni nemzetközi versenyen. Az eddigi rekordját a szombati egyéni összetett döntőben bemutatott labdagyakorlatára kapott 34,700 pont jelentette.

„A mai gyakorlatom még jobban sikerült. A tegnapi után mindkét edzőm azt mondta, holnap csak ezt ismételjem meg, és az már tökéletes lesz” – mesélte.

Hozzátette, némileg túl is teljesítette a szombati produkcióját, mert ezúttal olyan gyors volt a szőnyegen, hogy – most először – a végén négy forgást mutatott be, holott az edzéseken csak három szokott beleférni az időbe.

Az ezüstérem megszerzése után nem volt sok ideje az ünneplésre, hiszen még várt rá a szalag fináléja is, de elmondása szerint szerencsére elég sok ideje volt – körülbelül másfél óra – a két gyakorlat között.

„Az első tíz perc azzal telt, hogy még örültünk, de utána mindenkinek a hozzáállásán az érződött, hogy folytatódik a verseny, még nincs vége. Próbáltam a szalagból is a maximumot kihozni” – nyilatkozta.

Hangsúlyozta, nagyon sokat tanult, és sok tapasztalatot szerzett az eddigi versenyeken, ezért egy jól sikerült gyakorlat után, éremszerzést követően is képes tovább küzdeni és összpontosítani a következő feladatára.

A 24 éves Pigniczkinek a 2017-es budapesti verseny volt az első felnőtt-Európa-bajnoksága, de azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy indul-e még kontinensviadalon, vagyis folytatja-e pályafutását a nyári, párizsi olimpia után.

„Erről még nem döntöttem. Ezt annak alapján fogom eldönteni, hogy milyen állapotban leszek, mennyit érzek még magamban, mennyit tudnék még kihozni magamból. Akár igen, akár nem, ez mindenképpen nagyon emlékezetes Európa-bajnokság marad számomra, és szerintem örökké a kedvencem lesz” – szögezte le.