Örökre az Eiffel-tornyon maradhatnak az olimpiai gyűrűk

2024.09.02. 06:10
Anne Hidalgo, Párizs polgármestere bejelentette, hogy a franciák beleszerettek az olimpiába, ezért a sportesemény végeztével sem távolítják el az öt karikát az Eiffel-toronyról. A lakosok aggódnak, hogy a gyűrűk gyengítik a torony szerkezetét, míg mások azzal viccelődtek, hogy a jelenség a karácsonyi díszek egész éves használatához hasonlítanak.

Párizs polgármestere nemrég bejelentette, hogy az Eiffel-tornyot díszítő olimpiai gyűrűk végleg Franciaország leghíresebb emlékművének elemévé válnak. Anne Hidalgo szerint az olimpia miatt „a franciák újra beleszerettek Párizsba”, ezért ragaszkodnak hozzá, hogy az öt karika az ikonikus építményen maradjon – írja a The Telegraph.

Hozzátette, hogy a jelenlegi gyűrűket nehézségük miatt leszedik, majd egy könnyebb változatra cserélik. Párizsnak ezután azt is ki kell találnia, hogyan rejthetik el a gyűrűket, amikor az Eiffel-torony olyan ügyek előtt tiszteleg, amelyek nincsenek összhangban az Olimpiai Bizottság semlegességi politikájával.

Anne Hidalgo szerint Párizs már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jóváhagyását is megkapta ahhoz, hogy a szimbólum örökre az Eiffel-tornyon maradjon – írja a France24.

A párizsi lakosokat megosztotta a döntés

A The Telegraph cikke arról ír, hogy a párizsiak óvatosan fogadták az ötletet, egyesek pedig aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a gyűrűk gyengíthetik a torony szerkezetét. Voltak, akik azzal vicceltek, hogy a gyűrűk megőrzése a karácsonyi díszek egész évben történő megtartásához hasonlít.

„Szerettem a párizsi játékokat, de a gyűrűk nem maradhatnak az Eiffel-tornyon. Egyrészt azért, mert az olimpia nem Párizsé, másrészt az Eiffel-toronynak megvan a maga esztétikája” – tette hozzá egy független újságíró, aki a Párizstól északra fekvő Nanterre városában dolgozik.

Anne Hidalgo ahhoz is ragaszkodna, hogy az olimpiai üst a Tuileriák kertjében maradjon. A végső jóváhagyást Emmanuel Macron francia elnöknek kellene megadnia, mivel a terület állami tulajdonban van.