Kivonulhat Magyarországról a sportfogadási üzletág egyik főszereplője

GettyImages-1425532235
2024.10.24. 19:48
Újabb neves online fogadóiroda távozhat Magyarországról, az Unibet franciaországi felvásárlását követően október közepétől már nem lehet új regisztrációt létrehozni a cég online felületén, ez pedig újabb lépést jelenthet a korábban sokszor szürkezónában lévő honi helyzet kifehérítése felé.

Nem egészen egy évvel ezelőtt a Bet365 vonult ki hazánkból, hamarosan pedig az Unibetnél történhet meg mindez. 

Október elején jelentette be hivatalos honlapján a Groupe FDJ, hogy a „La Francaise des Jeux sikeres pályázatot nyújtott be, és felvásárolja a Kindred Groupot, amely Európa vezető szereplője az online fogadási és szerencsejáték-szektorban”.

A svéd vállalat részvényeinek valamivel több mint 90 százalékáért 2,45 milliárd eurót, mintegy 980 milliárd forintot fizettek.

A felvásárlás következtében Franciaország vezető lottó- és sportfogadási szolgáltatója Európa egyik legnagyobb szerencsejáték-üzemeltetőjévé vált. Az egyesített csoport „Európa-bajnokot” hoz létre, mely bevételeinek 26 százalékát nemzetközi szinten termeli meg – szemben a korábbi négyszázalékos mutatóval. Az online bevételek aránya is jelentősen emelkedni fog a várakozások szerint, 12 százalékról 34 százalékra, az online fogadási és szerencsejáték-piacok bevételei pedig a felvásárlás előtti 3 százalékról 27-re növekednek.

Ezzel a francia állami szerencsejáték-vállalat lett az Unibet anyacégének új tulajdonosa, október 15-től kezdve pedig Magyarországról ezen az oldalon már nem lehet regisztrálni.

A témával kapcsolatban kerestük a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, akik kiemelték, mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozzák az engedély nélküli online szerencsejáték jelenlétét a magyar piacon, védve a magyar játékosok és az engedéllyel rendelkező, a szabályokat betartó szervezőket. A példák között említik, hogy ilyen eszköz többek között a honlapblokkolás, a pénzügyi blokkolás, a bírságolás, a felhívások és felszólítások, a más hatóságokkal való együttműködés és a játékosok edukációja is.

Az online szerencsejáték-piacon számos olyan szereplő működik, akik több országban engedély nélkül tevékenykednek, így a magyar piacon is. Az illegális oldalak jelenléte nemcsak a bevételkiesés miatt káros, hanem azért is, mert ezekre nem vonatkoznak a hatóságok felügyeleti szabályai, különösen a személyi és gazdasági megfelelőség ellenőrzése. Ezen oldalak nem tartják be a szigorú magyar játékosvédelmi és pénzmosás-ellenes szabályokat sem, ami komoly károkat okoz a játékosoknak, az államnak és az egész társadalomnak

– tette hozzá az SZTFH.

A kármegelőzés érdekében került be a pénzügyi mellett a honlapblokkolás szélesebb körűvé tétele, az új eljárási szabályokkal gyorsabbá és ezáltal jóval hatékonyabbá vált. A magyar pénzforgalmi szolgáltatóknak például meg kell akadályozniuk az illegális oldalakra irányuló tranzakciókat.

„A 2023 júliusában bevezetett pénzügyi blokkolás háromszintű: megakadályozza a magyarországi bankszámlaszámokra történő befizetéseket, blokkolja a határon átnyúló bankkártyás fizetéseket, és megakadályozza, hogy illegális szervezők magyarországi számlát nyissanak” – hangsúlyozzák.

Az SZTFH hozzátette, a blokkolás eredményességét mutatja, hogy 2023 óta összesen kilenc, korábban jelentős piaci erővel bíró, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező szervező (köztük a bet365 és a betfair) vonult ki a piacról.

Indítottak egy játékosvédelmi kampányt is, melyhez többek között Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is csatlakozott, és melynek kiemelt üzenete, hogy az engedély nélküli oldalak használata számos kockázattal jár.

A játékosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a nyeremény kifizetésének esetleges elmaradása csak egy a kockázatok közül, amely esetben az engedély nélküli szerencsejátékból származó követelést hazai bíróság előtt nem tudják érvényesíteni, valamint a hatóságunk sem tud fellépni az illegális szervezőkkel kapcsolatos panaszok esetén. További súlyos kockázata az illegális szerencsejátékban való részvételnek, hogy nem érvényesülnek a hazai játékosvédelmi szabályok, így például a Játékosvédelmi Nyilvántartás használata sem. Mindemellett az engedély nélküli honlapokon folytatott szerencsejáték során a játékosok személyes és banki adatai is könnyen veszélybe kerülhetnek

– hívják fel a figyelmet a kockázatokra.

Hozzáteszik, hogy az engedély nélkül szervezett szerencsejátékból származó jövedelem szja-köteles, míg a legális oldalakon elért jövedelem nem, ezért is éri meg jobban az engedéllyel rendelkező oldalakon való szerencsejáték.

A fejleményekkel kapcsolatban a két honi szereplő is elégedettségét fejtette ki. A vegas.hu a tudatos választás fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Nem ismerjük a hátterét ennek a változásnak, de elképzelhető, hogy az új tulajdonos másképpen kívánja folytatni az eddigi működést, hiszen magyarországi engedéllyel továbbra sem rendelkezik a szolgáltató” – mondta Müller Zsolt, a vegas.hu online kaszinót és sportfogadási oldalt üzemeltető LVC Diamond Kft. online üzletágának igazgatója. – Jelenleg Magyarországon csak két szolgáltató nyújt szabályosan működő online sportfogadási lehetőséget, a piac külföldi szereplőinek egyike sem felel meg a hazai jogszabályi feltételeknek, így nincs rá garancia, hogy a játékos ki tudja venni a befizetett pénzét és az elért nyereményét.”

A Szerencsejáték Zrt. is üdvözölte a fejleményeket:

„Minden olyan változást, ami a piac tisztulását hozza, azt üdvözöljük. A nemzetközi szerencsejáték-szolgáltatók kivonulása nem véletlen. A bennünket, illetve a szerencsejáték-piacot felügyelő hatóság, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 2022 decembere óta megerősített eszköztárral lép fel a magyar engedéllyel nem rendelkező szervezők ellen. Ennek hatására 2022-ben és 2023-ban a magyar piacról két jelentős, hazánkban engedéllyel nem rendelkező, sportfogadást kínáló cég is kivonult (bwin, Bet365). Akkor az Unibet úgy határozott, hogy annak ellenére jelen kíván maradni a magyar piacon, hogy engedéllyel nem rendelkezik, és nem is folyamadott érte.”

„Az erőteljes hatósági fellépésnek köszönhetően jelenleg tiszta, szabályozott piac működik Magyarországon, ami egyenlő feltételeket jelent a piaci szereplőknek – mondta Horváth Zoltán. A Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője hozzátette: – Akik a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság által meghatározott feltételeket nem hajlandók betartani, azok – az intézkedések hatására – már vagy kivonultak, vagy vélhetően ki fognak vonulni a magyar sportfogadói piacról. ”

(Borítókép:  svetikd / Getty Images)