Férfi pólóválogatottunk az utolsó percekben bukott el Ausztrália ellen az olimpián

D  AS20240803040
2024.08.03. 16:07
A magyar férfi vízilabda-válogatott elszenvedte második vereségét a párizsi olimpián, Varga Zsolt szövetségi kapitány csapata az utolsó negyedet két góllal bukta el Ausztrália ellen, a vége 9–8 lett oda. Az utolsó másodpercekben Vigvári Vince kezében maradt az egyenlítés, ő azonban csak a kapufát találata el. Így matematikailag még nem biztosított válogatottunk továbbjutása a csoportkörből.

Sokkal nehezebb feladat várt férfi pólóválogatottunkra szombaton, mint harmadik csoportmérkőzésén Japán ellen. A vízilabdatorna negyedik fordulójában Ausztrália volt az ellenfél, amely korábban legyőzte a legutóbbi három olimpián aranyérmes szerb, valamint a házigazda francia csapatot is. Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese annak tudatában ugorhatott medencébe, amennyiben legyőzi Ausztráliát, továbbjut a negyeddöntőbe. Ugyanezt viszont elmondhatták magukról az ausztrálok is. 

A mérkőzés első gólját a magyarok szerezték, az első negyed negyedik percében Manhercz lőtt a kapuba emberelőnyben. Vogel Soma egyébként jó formában kezdte a találkozót, a magyar kapus többször védett, még az ausztrál emberelőnyből érkező lövést is fogta. Az ötödik percben viszont már Vogel is tehetetlen volt, jött az ausztrál egyenlítés, Blake Edwards első kísérletéből volt eredményes. Ezt követően az ausztrálok megszerezhették volna a vezetést, de Nathan Power ejtése csak a felső lécen csattant, majd a másik oldalon Fekete Gergő hatalmas gólt dobott a jobb felső sarokba. Az első negyed végén viszont 2–2-es döntetlen állt az eredményjelzőn: Angyal szabálytalansága után ötméterest kaptak az ausztrálok, a büntetőt pedig Luke Pavillard értékesítette magabiztosan.  

A második negyed második percében fordított, egyúttal első alkalommal szerzett vezetést Ausztrália, a magyarok kivédekezték az emberhátrányt, de Chaz Poot az utolsó pillanatban előtte a labdát a blokk mellett, Vogel tehetetlen volt. És ha egy üzlet beindul! Alig telt el két perc, az ausztrálok kemény védekezés után újabb gólt dobtak, Milos Maksimovic szenzációs csavart mozdulattal pattintott a jobb felső sarokba – remek találat volt. 

A hirtelen jött kétgólos hátrány ellenére sem estek kétségbe a magyarok, szép bejátszás után Varga Dénes röplabdás mozdulattal ütötte be a labdát az ellenfél kapujába. Rögtön jöhetett volna az egyenlítés, de Vigvári Vince ziccerben hibázott, csak a kapufát találta el, majd a másik oldalon Vogel védett. Maradt az egygólos ausztrál vezetés, de nem sokáig, mivel egy perccel a második negyed vége előtt Manchercz elemi erejű lövést eresztett meg közvetlen közelről. Az ausztrál kapus tehetetlen volt, ismét egál. Sőt, a félidőben már nálunk volt az előny, az utolsó másodpercekben Zalánki keze sült el, nagy erővel lőtt a felső léc alá, és Porter kapus még bele tudott érni ugyan, a védés már nem jött össze.

Így 5–4-es magyar előnnyel fordultak a csapatok. 

A harmadik ráúszást is az ausztrálok vitték el, első támadásukból pedig egyenlítettek. Emberelőnyben Blake Edwards volt eredményes, de hamar jött a válasz magyar részről, Manchercz harmadik gólját szerezte a mérkőzésen, nagyon szép mozdulattal lőtte ki a jobb felső sarkot. A harmadik negyed második percében már kétgólos volt a magyar válogatott előnye, Nagy Ádám használta ki, hogy rendezetlen volt az ausztrálok védelme, és viszonylag zavartalanul lőhetett a kapuba. Emberlőnyben már a háromgólos vezetésért támadtak a magyarok, de eladtuk a labdát, amit pedig rögtön büntettek az ausztrálok, Maksimovic lövése utat talált a hálóba, egy gólra zárkózott az ellenfél. 

A harmadik negyed hátralévő perceiben újabb gól nem született, egyik csapat sem tudott élni emberelőnyös helyzeteivel, Vogel két védést is bemutatott, rajta ma sem múlott semmi. Az utolsó másodpercekben emberelőnyben Fekete Gergő kapta a labdát középen, lövése azonban elakadt Porterben, így 7–6-os magyar előnnyel fordultunk az utolsó játékrészre.

A negyedik negyed első percében az ausztrálok emberelőnyben a kapufát találták el, majd a másik oldalon Fekete harcolt ki büntetőt, amit Manhercz értékesített, a bal felső sarokba lőtte a labdát. Alig telt el néhány pillanat, újra csak egy gól volt a felek között, Nathan Powel nagyon szépen játszotta üresre magát, és lőtt a keresztléc alá.

Varga Zsolt együttese a következő támadásánál már kettős fórban volt, de így sem jött össze a gólszerzés, Manhercz a blokkba lőtte a labdát, majd szorongatott helyzetből Nagy Ádám kapura lőtt, de Porter kezében elakadt a labda. A kihagyott lehetőségek pedig megbosszulták magukat. Három perccel a vége előtt Marcus Berehulak lőtt nagy gólt távolról, egál. Ezekben a percekben minden összejött az ausztráloknak, mi viszont rendre belehibáztunk a támadásokba.

Visszaszerezhettük volna a vezetést, Varga adott zseniális passzt Nagy Ádámnak, aki emberelőnyben lőhetett, de lövése levágódott a blokkról – hatalmas szerencsével az ausztrálok szempontjából. Nagyon sok volt a kiállítás, szinte minden támadásra jutott egy, a gólok viszont nem jöttek egyik oldalon sem. Egy perccel a vége előtt elvesztették a labdát a magyarok, eljutott a labda az ausztrál centerig, aki ziccerben nem hibázott, 46 másodperc maradt hátra.

A magyar válogatott az egyenlítésért támadott, Vigvári kezében volt az utolsó lövés, ő azonban csak a kapufát találta el, így vereség lett a vége.

Pólóválogatottunk második mérkőzését bukta el az olimpián, így még nem biztosított továbbjutása a csoportkörből. 

Olimpia 2024, Párizs

Férfi vízilabda, csoportmérkőzés, 4. forduló:

B csoport:

  • Ausztrália–Magyarország 9–8 (2–2, 2–3, 2–2, 3–1)
  • Spanyolország–Japán 23–8
  • Szerbia–Franciaország 19.30

A csoport:

  • Horvátország–Görögország 14–13
  • Egyesült ÁllamokMontenegró 12–7
  • Olaszország–Románia 21.05

(Borítókép: Fekete Gergő. Fotó: Kovács Tamás / MTI)